Tunus, Kuzey Afrika ’da yer alan, Akdeniz ’e kıyısı olan bir ulkedir. Komşu olduğu ulkeler, batısında Cezayir, doğusunda ise Libya ’dır. Buyuk bolumu collerle kaplı olan bu ulkenin nufusu 12 milyondur. Ulkenin ana gecim kaynağı tarımdır. Tunus ’un resmi dili Arapcadır fakat ikinci dil olarak Fransızca konuşulmaktadır. Her mevsimi sıcaktır. Turkiye ’den Tunus ’a seyahatlerde pasaport yeterlidir, 90 gune kadar seyahatlerde […]
Tunus, Kuzey Afrika ’da yer alan, Akdeniz ’e kıyısı olan bir ulkedir. Komşu olduğu ulkeler, batısında Cezayir, doğusunda ise Libya ’dır. Buyuk bolumu collerle kaplı olan bu ulkenin nufusu 12 milyondur. Ulkenin ana gecim kaynağı tarımdır. Tunus ’un resmi dili Arapcadır fakat ikinci dil olarak Fransızca konuşulmaktadır. Her mevsimi sıcaktır. Turkiye ’den Tunus ’a seyahatlerde pasaport yeterlidir, 90 gune kadar seyahatlerde vize istenmez. İlk cağdan bu yana pek cok devlete ev sahipliği yapan bu topraklar turizm acısından oldukca zengindir. Bunun yanı sıra muhteşem plaj ve beyaz evleriyle turistlerin ilgisini cekmektedir. Tunus ’ta gezilip gorulmesi gereken yerler aşağıda sıralanmıştır.
[h=3]Dar Ben Abdallah Sarayı[/h] 1796 yılında Tunus ’un Medine kentinde inşa edilmiştir. Kurulduğu ilk yıllarda ust duzey devlet gorevlilerinin ikamet yeri olarak kullanılmıştır. 1800 ’lu yıllarda sarayın dizaynı tamamen değiştirilmiş ve İtalyan mimarisine uygun olarak restore edilmiştir. Gunumuzde muze olarak kullanılan bu saray, pazar gunleri haric ziyaretcilerini ağırlamaktadır.
[h=3]Al Zaytuna Camii[/h] 732 yılında Medine kentinde yapılmıştır. Afrika ’da inşa edilen en eski camidir. Aynı zamanda ilk İslam Universitesi olan Al Zaytuna Camii, tarihi ve dini bakımdan oldukca onemli bir yere sahiptir. Tunus ’un en buyuk camisidir. Pek cok kez restore edilen bu cami, Tunus da gezilecek yerlerin başında gelmektedir.
[h=3]Sidi Bou Said[/h] Tunus ’un başkenti Tunis kentinde yer alır. Tamamen mavi beyaza burunmuş olan bu koyun nufusu yaklaşık 6 bindir. Sidi Bou Said ’i unlu yapan ozelliği, beyaz evlere eşlik eden mavi pencerelerdir. Muazzam bir goruntuye sahip olan bu koyun ismi 13.yuzyılda bu koyde yaşayan İslam duşunuru Sidi Boud Said ’den gelmiştir. Her yıl milyonlarca turist ağırlayan bu koy, pek cok guzel sahile ev sahipliği yapmaktadır.
[h=3]Kartaca[/h] İlk yerleşim yerlerinden biri olan Kartaca, Sidi Bou Said Koyu ’nun yakınlarında yer alır. Fenikeliler tarafından kurulan bu antik kent, Fenikeliler zamanında buyuk bir ticari merkeziydi. Tunis kentine 19 kilometre mesafede yer alır. Antik kentin girişinde Tofet Tapınağı yer alır. Tapınak, gecmişte Fenikelilerin ilk cocuklarını tanrıya adak olarak sundukları bir yerdir. Tapınağın on kısmında Pon Limanı yer alır. Bu liman ufak bir gecitle limana bağlanır. Daha pek cok tarihi yapıya ev sahipliği yapan bu antik kent, UNESCO Dunya Mirası Listesi ’nde yer alır.
[h=3]Saint Vincent De Paul Katedrali[/h] 1883 yılında inşa edilen bu yapı, 17.yuzyılda yaşamış Saint Vincent De Paul adlı Fransız din adamı anısına yapılmıştır. Farklı mimari tarzı ile Tunus ’a renk katmaktadır. Aynı zamanda Fransız somurgesinden kalma en onemli eserdir. Gotik ve Roma mimarisinin karışımı bir tarza sahiptir. Katedralin karşısında şehrin simge yapılarından biri olan Saat Kulesi yer alır.
[h=3]El Cem Amfi Tiyatrosu[/h] Tunus ’un El Cem kentinde yer alan bu yapı, 238 yılında inşa edilmiştir. Tunus ’un Roma İmparatorluğu ’na bağlı olduğu donemde inşa edilen bu yapı, gecmişten gunumuze en iyi korunan yapılardan biridir. Tıpkı diğer amfi tiyatrolar gibi gosteri amacıyla yapılmıştır. Kapasitesi 35 bin olan bu yapı, 1979 yılında UNESCO tarafından Dunya Miras Listesi ’ne dahil edilmiştir.