Barents Denizi’nde yapılan araştırmalarda trol avlarında 200’den fazla balık turu kaydedilmiştir ve bunların yaklaşık 100’u duzenli olarak meydana gelmektedir. Farklı su kutleleri, dip turu ve derinliği ile birlikte balık turlerinin dağılımını belirleyen onemli faktorlerdir. Pelajik turler icin zooplanktonun dağılımı ve bolluğu ek olarak onemli faktorlerdir. En onemli demersal balık turleri vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir: […]
Barents Denizi’nde yapılan araştırmalarda trol avlarında 200’den fazla balık turu kaydedilmiştir ve bunların yaklaşık 100’u duzenli olarak meydana gelmektedir. Farklı su kutleleri, dip turu ve derinliği ile birlikte balık turlerinin dağılımını belirleyen onemli faktorlerdir. Pelajik turler icin zooplanktonun dağılımı ve bolluğu ek olarak onemli faktorlerdir. En onemli demersal balık turleri vardır ve bunlar aşağıdaki gibidir:
Kuzeydoğu Arktik morinası, Kuzeydoğu Arktik mezgit balığı, Saithe, Kızıl balık, Gronland halibut, Uzun kaba dab, Kurt balığı, Avrupa pisi, Onemli pelajik turler ise Barents Sea capelin, kutup morina ve olgunlaşmamış Norvec bahar yumurtlayan ringa balığıdır. Bazı sıcak yıllarda, artan sayıda genc mavi mezgit Barents Denizi’ne goc etmiştir. Bu turlerin coğunun bolluğunda buyuk farklılıklar olmuştur. Bu varyasyonlar, balıkcılık baskısı ve cevresel değişkenliğin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Barents Denizi balık turlerinin toplanması yıldan yıla buyuk bir değişkenlik gostermiştir. Yetiştirmedeki bu değişkenlik, tumu kısa omurlu olan ya da omurlerinin sadece kısa bir bolumunu Barents Denizi’nde geciren pelajik yem balıklarının biyokutlesinde buyuk değişikliklere neden olur. Yetiştirme değişkenliğinin en onemli nedenleri, yumurtlama biyokutlesindeki farklılıklar ve hidrografik koşullardır. Ayrıca dolaşım modelindeki değişiklikler, yiyecek bulunabilirliği, avcı bolluğu ve dağılımda etkiler.
Larva suruklenmesi uzerine yapılan son calışmalar, yumurtlama yerlerindeki kucuk değişikliklerin bile balık larvalarının suruklenme modeli uzerinde buyuk bir etkiye sahip olabileceğini gostermiştir. Norvec kıyısı boyunca farklı yerlerde ortaya cıkan morina ve ringa yumurtası ve larvalarının suruklenmesi araştırılmıştır. Sonuclara gore, daha acık denizde ve daha cok guneyde yumurtlamanın, larvaların Svalbard’ın batısında son bulması icin cok daha yuksek bir olasılık verdiğini gosterir. Aksine, daha fazla kuzey yumurtlaması, Barents Denizi’ne daha yuksek oranda larvaların girmesiyle sonuclanır. Ayrıca, larvaların tutulması yumurtlama alanından ve dolayısıyla larvaların Barents Denizi’nin girişine ulaştıklarında gelişme aşamasından etkilenmiştir. Lofoten bolgesindeki bilgi tabanına ilişkin bir rapor, Norvec ve Barents Denizi’ndeki toplam ticari stokların yumurta, larvalar ve yavru aşamalarının yaklaşık % 70’inin Lofoten -– Vesterålen bolgesinden gectiğini gostermiştir. Toplam stokların yaklaşık % 12’si Barents Denizi’nde ortaya cıkar.
Morina, Barents Denizi’ndeki balık turleri arasında en onemli avcıdır. Daha buyuk zooplanktonlar, kendi yavruları da dÂhil olmak uzere mevcut balık turlerinin coğu ve karides gibi cok ceşitli avlarla beslenir. Morina balığı av olarak kapelin’i tercih eder ve kapelin stoğundaki dalgalanmalar morina balığı buyumesi, olgunlaşması ve doğurganlığının yanı sıra morina kanibalizmi ve dolayısıyla stoğa alım uzerinde guclu bir etkiye sahip olabilir. Euphausiidlerin morina diyetindeki rolu, capelin stokunun duşuk olduğu yıllarda artar. Ayrıca, Ponomarenko’ya gore, euphausiid bolluğundaki yıllık değişimler morina balığının yaşamın ilk yılında hayatta kalması icin onemlidir.
Capelin, buz kenarının yakınında uretilen zooplankton biyokutlesinin onemli bir tuketicisidir. Daha guneyde capelin, biyokutleyi kuzeyden guneye taşıdığı icin Barents Denizi’ndeki en onemli av turudur. Barents Denizi capelin stoku, son otuz yılda stok buyukluğunde onemli değişiklikler olmuştur. 1985–1989, 1993–1997 ve 2003–2006’da uc stok cokuşu meydana gelmiş ve 2015 yılında da elde edilen verilere gore kapelinin cokuşunu gosteriyor. Cokmelerin besin ağında hem aşağı hem de yukarı yonde etkileri olmuştur. Kapelin stokundan yırtıcı baskının salınması, ilk iki cokme doneminde artan miktarlarda zooplanktona yol acmıştır. Kapelin biyokutlesi buyuk olcude azaldığında, avcıları ceşitli şekillerde etkilenmiş ve ilk kapelin cokmesi sırasında morina artmış, buyume azalmış ve olgunlaşma gecikmiştir.
Deniz kuşları olum oranlarında artış ve toplam istihdamda başarısızlık ve ureme kolonileri birkac yıllığına terk edilmiştir. Arp fokları, kıyı bolgelerini istila ettikleri, av araclarına yakalandıkları ve işe alım başarısızlıkları nedeniyle yiyecek kıtlığı ve olum oranlarında artışlar olmuştur. Uc kapelin cokmesinin avcıları nasıl etkilediğine dair farklılıklara dair kanıtlar vardır. Etkiler en cok 1985-1989 cokuşu sırasında gorulmuş, ancak ikinci ve ucuncu cokuş sırasında cok daha az etkilenilmiştir. Bu muhtemelen son iki cokuş doneminde alternatif gıda kaynaklarının bulunabilirliğinin artmasıyla ilgilidir. Ringa aynı zamanda zooplanktonda buyuk bir avcıdır. Norvec’in batı kıyılarında ortaya cıkar ve larvalar, Barents Denizi’ne ve kıyı boyunca fiyortlara suruklenir. Norvec’te ilkbaharda yumurtlayan ringa balığı stoğunun yavruları, Barents Denizi’nin guney kesimlerinde dağılır.
Norvec kıyısı boyunca batıya ve guneye goc etmeden ve stokun yetişkin kısmıyla karışmadan once bu bolgede yaklaşık uc yıl kalırlar. Bu bolgede genc ringa balığının varlığının, kapelin larvalarının hayatta kalması ve dolayısıyla kapelin stoğuna katılım uzerinde derin bir etkiye sahip olduğu acıklanır. Son otuz yıldaki uc cokuşun hepsi işe alım başarısızlıklarından kaynaklanır ve ucu de Barents Denizi’nde yaşayan zengin ringa balığı yılı sınıflarıyla ilişkilendirilir. Mezgit aynı zamanda yaygın bir turdur ve kısmen Barents Denizi’nin dışına goc eder. Stok, stok boyutunda buyuk doğal varyasyonlara sahiptir. Yaşam dongusunun ilk yıllarındaki su sıcaklığı, yıl sınıfı gucunun bir gostergesi olarak kullanılabilir. Mezgitin besin bileşimi esas olarak bentik organizmalardan oluşur.
Saithe esas olarak Norvec kıyılarında bulunur, ancak aynı zamanda Norvec Denizi’nde ve Guney Barents Denizi’nde de bulunur. 0-grup saithe yumurtlama alanlarından kıyı sularına doğru suruklenir. Kucuk bireyler kabuklularla beslenirken, daha buyuk saithe av olarak balığa daha cok bağımlıdır. Başlıca balık avları genc ringa balığı, Norvec surat asması, mezgit balığı, mavi mezgit ve kapelin, baskın kabuklu avı ise krildir. Kutup morina balığı, ozellikle Barents Denizi’nin doğusunda ve kuzeyde bulunan bir soğuk su turudur. Birkac deniz memelisi icin onemli bir yem balığı gibi gorunur. Bu stokta cok az balıkcılık ve ancak stok bolluğunun azaldığı acıktır. Derin deniz kırmızı balığı ve altın kırmızı balık, Barents Denizi’ndeki balık faunasının onemli unsurlarıdır. Ancak aşırı avlanma nedeniyle bu stoklar 1980’lerde guclu bir şekilde azalmış ve o zamandan beri duşuk bir seviyede kalmıştır. Genc kızıl balıklar plankton yiyicilerdir, ancak daha buyuk bireyler balık dÂhil daha buyuk avlar alır.
Gronland halibut, en onemli alanı Barents Denizi ile Norvec Denizi arasındaki kıta yamacına sahip buyuk bir balık avcısıdır. Ayrıca Barents Denizi’nin daha derin kısımlarında ve kıta sahanlığında bulunur. 1980-1990 donemindeki araştırmalar kafadanbacaklıların Gronland halibut midelerinde ve balıkların hÂkim olduğunu gosterir. Av tercihindeki ontogenetik kayma, kucuk avların oranının azalması ve artan avcı uzunluğu ile daha buyuk balıkların oranının artması ile acıktır. En buyuk Gronland halibut diyette oldukca buyuk miktarda morina ve mezgit balığı icerir. Stok, 1980’lerde duşuk stok bolluğuna yol acan aşırı avlanmalardır.
Mavi mezgitin ana dağıtım alanı Norvec Denizi ve Kuzeydoğu Atlantik’te bulunur ve marjinal kuzey dağılımı Barents Denizi’nin girişindedir. Genellikle, Barents Denizi’ndeki mavi mezgit populasyonu azdır. Mavi mezgit, bazı yıllarda Barents Denizi’ne cok sayıda girebilir ve batı bolgelerinde baskın bir tur olabilir. Bu durum 2001 ve 2003-2007 arasında meydana gelmiştir ve o zamandan beri, bolluk guclu bir şekilde azalmış, ancak 2012’de bir artış gostermiştir. Bu dalgalanmalar, muhtemelen stok buyukluğundeki ve cevre koşullarındaki değişikliklerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Mavi mezgitlerin beslenmesinde zooplankton genc yaş gruplarında baskınken, mavi mezgit yaşlandıkca balıklar giderek daha onemli hale gelir.