Roportajı Yapan: deliriyum (14 Ekim 2006)
2007 yılı başlarında ucuncu album piyasaya cıkacak. Calışmalar nasıl gidiyor?
Her şey yolunda.. Butun şarkılarımız hazır fakat şarkılara biraz daha baharat eklemek gerekiyor. Yeni album gercekten cok sağlam.
Iron ile karşılaştırırsak nasıl bir album bekliyor bizleri? Konsept bir album mu olacak? Albumde ekstra enstrumanlara yer verecek misiniz?
Tabi ki bazı surprizlerimiz var ama onları henuz sana soylemeyi duşunmuyorum

Iron'dan bu yana grupta bazı değişiklikler oldu, Janne Parviainen grubun yeni bateristi oldu ve Petri Lindroos Ensiferum'un daimi uyesi oldu.. Bu değişiklikler gruba neler kattı?
Biliyorsun ben gruba Petri’den sonra katıldım ve benden bir sene sonra da Janne gruba dahil oldu. İkisi de cok yetenekli muzisyenler ve kendi birikimlerini Ensiferum’a aktarıyorlar. İkisinin de grupta olmasından gurur duyuyoruz! Şu an her konuyu acık sozlulukle tartışabilen bir grubuz. Beraber muzik yapmaktan ve beraber sahneye cıkmaktan cok keyif alıyoruz. Grup icinde cok iyi bir atmosfer var ve konserlere gelen insanlar bunu rahatlıkla gorebiliyorlar. Ensiferum’un taşıdığı bu ruh inanıyorum ki yeni albumu dinleyenler tarafından cok iyi hissedilecek..
Şarkı sozlerinizde; şaman , viking ve paganist oğeler dışında başka ne tur konular size ilham veriyor ??
Doğa, efsaneler, Finlandiya mitolojis, fantastik eserler, belgeseller ve filmler.
Folk metal gruplarının genel olarak Finlandiya ve İrlanda'dan cıkması hakkında ne duşunuyorsunuz?
Tarihsel acıdan bakarsak normal sanırım..
Peki, piyasada varolan mevcut metal gruplarının, folk oğelere artan ilgisinin sebebi nedir?
Sanırım folk metal gruplarının gorduğu ilgiden dolayı.. Herkes pastadan bir parca istiyor, değil mi?
Ensiferum'un muziğini nasıl tanımlıyorsunuz ve Ensiferum dışında yan projeleriniz var mı?
Fantasy Folk Metal.. En net tanımı budur.. Biliyorsun Petri aynı zamanda Norther'de calıyor, Janne'nin milyonlarca projesi var, Markus'un da Soulstream adında bir projesi var.
Şimdiye kadar sayısız konser ve turneye cıktınız . Sahnealdığınız gruplar icerisinde hangileri sizi etkiledi? Secim şansınız olsa hangi grupla sahneye cıkmak isterdiniz?
Napalm Death'in inanılmaz bir enerjisi var ve tabi ki Turisas! Bu adamlar "iyi şov nasıl yapılır?" gercekten cok iyi biliyorlar.. Bloodstock'ta Turisasla beraber calıyorduk ve sahnede sauna vardı.. Bir kac ickiden sonra ben de Petri'yle beraber onlara katıldım..

Beraber aynı sahnede soylemek.. Iron Maiden muhteşem olurdu..
Metal haricinde dinlediğiniz muzik turleri neler?
Hepimizin ayrı ayrı muzik zevkleri var. Ben şahsen, bir bas gitarist olarak, funk ve eski Red Hot Chili Peppers tarzını severim, yeni tarzları pek bana gore değil.. Klasik muzik ve soundtracklere karşı ozel ilgim olduğunu soyleyebilirim. Ama eğer evdeysem her şeyden cok sessizliği tercih ederim..
Şamanizm ve eski kulturlere olan ilginizi biliyoruz. Turkiye ve Turk metali hakkında ne duşunuyorsun? Tanıdığıngruplar var mı?
Turkiye hakkında? Orası cok sıcak! Ama Turkiye'ye gelip bir kac konser verip daha sonra da plajlarda uzanarak guneşin ve bir kac ickinin tadını cıkarmak muhteşem olurdu.
İtiraf etmem gerekir ki dinleyecek yeni gruplar arama konusunda oldukca tembelim. Doğal olarak Turk gruplarını tanımıyorum.. Ama google'dan araştırdım ve "The Sarcophagus"u buldum. Tarzları bana biraz aşina geldi..
Son olarak neler soylemek istersin?
Turkiye'deki butun hayranlarımıza; metal kalın ve bırakın biralar aksın