sinema oyuncusu

10 Nisan 1932 tarihinde Mısır ’ın İskenderiye şehrinde doğdu. Asıl adı Michel Demitri Chalhoub. Sinemaya 1953 yılında "Sira` Fi al-Wadi" adlı Mısır filmi ile başladı. Ardından Arabistanlı Lawrence ve Doktor Jivago gibi buyuk Hollywood yapımlarında rol aldı. Yaklaşık 100 filmde oynadı. Altın Kure odulu kazandı.

Katolik bir ailede doğmuş, evlendiği karısının dinini secerek İslam'a girmişti.

10 Temmuz 2015 tarihinde Kahire'de vefat etti.

FİLMLERİ:

• Hassan & Marcus... (2008)
• M.O. 10,000 (2008)
• Hanan W Haneen (TV dizisi - Mısır) (2007)
• The Ten Commandments (TV dizisi) (2007)...Jethro rolunde
• One Night with the King (2006)
• St. Peter (2005)
• Fuoco su di me (2005)
• Shaka Zulu: The Last Great Warrior (2005)
• Hidalgo (2004)
• İbrahim Bey ve Kuran'ın Cicekleri (Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran) (2003)
• The Parole Officer (2001)
• The 13th Warrior (1999)
• The Mysteries of Egypt (1998)
• Heaven Before I Die (1997)
• Gulliver's Travels (1996)
• Catherine the Great (1995)
• Lie Down With Lions (1994)
• Dehk we le'b we gad we hob (Laughter, Games, Seriousness and Love) (1993)
• Beyond Justice (1992)
• Grand Larceny (1992)
• Mayrig (1992)
• Memories of Midnight (1991)
• Mowaten masri (War in the Land of Egypt) (1991)
• The Opium Connection (1990)
• Ashanti: Land of No Mercy (1989)
• The Possessed (1988)
• Peter the Great (1986)
• Harem (1986), as Sultan Hassan
• Top Secret! (1984)
• The Pink Panther Strikes Again (1982)
• Green Ice (1981)
• Oh Heavenly Dog (1980)
• The Baltimore Bullet (1980)
• Pleasure Palace (1980)
• Bloodline (1979)
• S-H-E (1979)
• Crime and Passion (1975)
• Funny Lady (1975)
• Juggernaut (1974)
• The Tamarind Seed (1974)
• The Mysterious Island (L'Ile Mysterieuse) (TV dizisi) (1973)
• The Horsemen (1971)
• The Last Valley (1971)
• The Burglars (1971)
• Che! (1969)
• The Appointment (1969)
• Mackenna's Gold (1969)
• Funny Girl (1968)
• Mayerling (1968)
• The Night of the Generals (Generallerin Gecesi) (1967)
• Doktor Jivago (Doctor Zhivago) (1965)
• The Yellow Rolls-Royce (1965)
• Genghis Khan (1965)
• Behold a Pale Horse (1964)
• The Fall of the Roman Empire (Roma İmparatorluğu'nun Cokuşu) (1964)
• Lawrence of Arabia (1962)
• Nahr el hub (The River of Love) (1961)
• Bidaya wa nihaya (1960)
• Hobi al-wahid (My Only Love) (1960)
• Esha'a hob (Rumor of Love) (1960)
• Nahr al-Hob (The river of love) 1960
• Fadiha fil-zamalek (Scandal in Zamalek) (1959)
• Sayedat el kasr (Lady of the Castle) (1959)
• La anam (I do not sleep) (1958)
• Ard al-Salam (1957)
• Ayyamna al-Holwa (Our Best Days) (1955)
• Sira` Fi al-Wadi (The Blazing Sun or Struggle in the Valley or Fight in the Valley) (1953)

HAKKINDA YAZILANLAR

Kendimi Osmanlı Addediyorum
Leyla Umar
Sabah 13 Mayıs 2001

Doğu ve Batı'nın en hoş taraflarını alan Omer Şerif: Bu asrın tek dahisi Ataturk... En buyuk arzum Ataturk rolunu oynamaktı
Sevgili Nurdan (Bernard) Turkmen'in duğununde bulunmak icin gittiğim Paris'te birkac gun kaldım. HarikulÂde neşeli ve mutlu duğun biterken başlayan yağmur keyfimi alıp goturdu. O kasvetli havada otelin icinde otururken Parisli arkadaşım, "Biliyor musun, Omer Şerif biraz ilerideki otelde yaşıyor" dedi. Bir an duşunmeden Omer Şerif'e telefon ettim; 20 yıl once Mısır'da yaptığımız roportajı hatırlattım. Ertesi gun otelinde buluştuk.

Doğu ile Batı'nın en hoş taraflarının simgesi olan Omer Şerif'teki tek değişiklik sacları ve bıyığının beyazlığıydı. Kamerayı gorunce sıkıldığını hissettim. Ara ara kapatma sozu verince biraz rahatladı.
Yirmi yıl onceki uzun sohbete devam ederken sanki birkac gun once ayrılan iki dost gibi konuşmaya başladık. Goruşme o kadar uzadı ki, vakitte cok hasis davranarak size yansıtmaya calışacağım bolumler şoyle:

HAYATIMIN TEK AŞKI...
* İki yıl once kaybettiğim annem hayatımdaki en yakın dostumdu. Daha 4 yaşındayken eteğinin ucundan ayrılmadığım icin aralıksız oynadığı pokeri oğrendim. Cevirdiğim yuzlerce filmden kazandığım parayı, omrumun buyuk bir kısmını kumar masalarında kaybetmekle gecirdim.
* Babamla cok mesafeli ilişkim vardı; tek bir kere karşısında sigara icmedim. Oğlum Tarık'la tavla oynarken ve kahkahalarla gulerken oldu. Tek arzum, uzun yıllar, sıhhatli yaşamak ve babam gibi gulerken yaşama veda etmek.
* Hayatımda tek eşim, tek aşkım, 43 yaşındaki oğlumun annesi, Mısır'ın unlu sanatcısı Fatimama'yı sevdim. Daha sonra evlenmek isteyeceğim hicbir kadına rastlamadım. Her Ramazan eski eşim, şimdi evli olduğu zatla beni bir kere iftara davet eder. İki torunum, iki yanımda, ailece senede bir kere yemek yeriz.
* Oynadığım sayısız filmdeki butun kadın yıldızlara Âşık oldum. Elbette Dr. Jivago'daki Julie Christie'ye aşık olmamak imkÂnsızdı. Ama Mısırlılar'ın ricasını kıramadığım icin en az 25 film de kendi ulkem icin film cevirdim.

ATATURK ASRIN DAHİSİYDİ
* Omrumde en cok Ataturk rolunu oynamak istedim. "Grey Woolf" (Gri Kurt) kitabının hakkını satın aldım. Turk yetkililer uzun muzakerelerden sonra Ataturk'un sigara, icki icmesini, kadınlarla yan yana olmasını cekmemem kaydıyla izin vereceklerini soylediler. Ben de uzulerek vazgectim. Bir sure once Banderas'a ısrar ettim; cok heyecanlandı ama malum bazı cevrelerden cekinip vazgecti.
* Che Guevera ve Fidel yaşamımı cok etkileyen iki kahramandır. Bir sosyalist olarak Che'nin hayatını canlandırmak idealimdi. Ancak Amerika'da cevrilen film, Amerikalılar'ın baskısıyla hic hoş olmadı; Allah'tan cok az kişi seyretti de Kubalılar'ın nefretini kazanmadım.
* Uykusuzluk sorunum olduğu icin sabaha kadar eski filmleri seyrederim. Kendi filmlerimi izlerken hep kendimi eleştirdiğim icin onlardan uzak kalırım.
* Hergun oğleden sonra uyanır, bir saat bantta yurur, sonra dostlarımla buluşurum. Butun hayatım otellerde gecer. Ailemin tum fertlerine ev aldım ama benim evim yok. Bu otel bir Suriyeli yakın dostumun. Neredeyse misafir edecek kadar az para alıyor.
* Bundan sonra hicbir filmde rol almak istemiyorum. Sadece Fransız televizyonunda at yarışlarıyla ilgili ufak bir program yapıyorum.

"BEBEK SENİN" DEDİLER
* Turkiye, İstanbul, hele Turk yemeklerinin benzeri yok. Annem harikulÂde "imam bayıldı" yapardı. İstanbul'a 20 yıl once geldim; odamdan inince otelin lobisinde bir kadın, kucağındaki bebekle ustume geldi ve "Bu senin bebeğin" diye ortalığı ayağa kaldırdı. Aynı şey Roma'da da başıma geldi. Tabii basın bu haberleri manşet yaptı.
* Kış aylarımı gecirdiğim Kahire'de cok mutlu oluyorum. İnsanlarını seviyorum. Cok fakirler ama mutlu gozukmelerinin nedenini sorunca şu yanıtı alırım: "Yukarda Allah ve guneş, burada Nil ve sıcak hava... İşte mutluluk bu..."
* Nasır, halkın sevgilisi, Amerika'nın duşmanıydı... Sedat, Amerika'nın sevgilisi, halkının duşmanıydı... Mubarek ortada... Yıllardır her iki tarafı pekal idare ediyor...
* Ben kendimi Osmanlı addediyorum... Cunku 400 yıl Osmanlılar'ın bıraktığı kalıntıların icinde doğdum, orada buyudum ve Osmanlı gibi yaşıyorum...

VEFAT-HABER

Omer Şerif hayatını kaybetti!
10 Temmuz 2015

Mısırlı unlu musluman oyuncu Omer Şerif kalp krizinden hayatını kaybetti.

Arabistanlı Lawrence ve Dr.Jivago filmleriyle tanınan Mısırlı oyuncu Omer Şerif 83 yaşında hayatını kaybetti. Şerif'in Kahire'de kalp krizi gecirerek yaşamını yitirdiği bildirildi.