emekli buyukelci

1917 Ocak ayında Kutahya'da doğdu. Galatasaray Lisesi ve Ankara Hukuk Fakultesi mezunu. 1949 Eylul ayında sınavı kazanarak Dışişleri Meslek Memuru oldu. Sırasıyla İsvicre, İtalya, Belcika, Sovyetler Birliği, Cezayir, Mısır ve Fransa (Strasbourg)'da gorev yaptı. 1957 yılında elci oldu. 1982'ye kadar buyukelci olarak calıştı. Emeklilik yıllarında ceşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlandı. 6 kitap yazdı. 10 Ocak 2000 tarihinde Ankara'da 93 yaşında oldu.

ESERLERİ:
1.Bir Kiraz Ağacı Olsaydım /Anı (1986)
2.Fatin Ruştu Zorlu'nun Oykusu /Biyografi (1985)
3.Tac Mahal Oteli /Anı (1994)

ESER-AYRINTI

Bir Kiraz Ağacı Olsaydım
Bir Hariciyecinin Anıları
Semih Gunver
Bilgi Yayınevi / Semih Gunver'in Kitapları Dizisi

Semih Gunver, "Milliyet" okuyucularının yakından tanıdığı bir Buyukelci. Sıfatına "Buyukelci-yazar" diyorum, ama bence "Yazarlığı", yine buyuk başarı ile surdurup emekli olarak tamamladığı diplomatik kariyerinin bile onune gecmiş gibi gorunuyor.
Uslubundaki sadelik ve samimilik ve biraz da muziplik, omru resmi yazı yazmakla gecmiş bir yuksek-burokrat icin alışılmamış bir ozelliktir. Eski deyimle bir "takdim-tehir" yapıp, iki sıfatının yerini değiştirerek soyleyelim; "Yazar-Buyukelci" Semih Gunver'in bu eserini okurlarımıza sunarken kıvanc duyuyoruz.
-Altan Oymen (Milliyet)-

ESER-AYRINTI

Fatin Ruştu Zorlu'nun Oykusu
Semih Gunver

Semih Gunver, bu kitabında, Fatin Ruştu Zorlu'yu anlatıyor. Başbakan Adnan Menderes'in Dışişleri Bakanı Zorlu'nun, goz kamaştırıcı ikbal ve başarı gunleri olmuş; Zorlu, bir donem Turk dış politikasına damgasını vurmuştur. Kıbrıs'ta Turk toplumunun ve Turkiye'nin hak ve sorumluluklarını bağımsal bir temele oturtmuş olan Zurih ve Londra Anlaşmalarının baş mimarı da Zorlu'dur. Fakat cok ıstıraplı gunler de yaşamıştır. Dunyaya veda edişi bir cesaret orneği olduğu kadar da hazindir. Gunver, boyle bir yaşamın oykusunu ustalıkla yazmış.

Turu: Biyografi
168 Sayfa
Basım yılı: 1985, 1. Basım
Boyut - Kağıt: 19,5 x 13,3 cm.

ESER-AYRINTI

Tac Mahal Oteli
Semih Gunver

Dağarcığı zengin ve renkli anılarla yuklu Semih Gunver, yeni kitabı Tac Mahal Oteli'nde de onurlu mesleği buyukelcilik ve dışişleri gorevlerinin yanı sıra, daha sonraki yaşamından ve olağanustu gozlemciliğinden ornekler sunuyor. Kitabın değişik kesimlerinde Semih Gunver'le birlikte kimi kez yurtdışında, İkinci Dunya Savaşı icinde ve sonrasında batının gecmiş zaman kentlerini dolaşacak; o gunlerin yaşam bicimi ile insanlarını huzunle izleyeceksiniz.

Turu: Anı-Anlatı
ISBN: 9754944490
272 Sayfa
Basım yılı: 1994, 1. Basım
Boyut - Kağıt: 13,3 x 19,5 cm.