akademisyen

Dr. Semia Muhammed Celal Bedevi

Kahire Universitesi oğretim uyesi. Turkce okutmanı.

HAKKINDA YAZILANLAR

MISIR'LI TURKOLOGLAR İLK KEZ TURKİYE'DE
25 Aralık 2006

30 yıllık akademik hayatları boyunca binlerce oğrenciye Turkce oğreten Mısırlı iki Turkolog, Turkiye'yi ilk kez gordu.

Turkiye'ye hayran kalan hocalar, "Oğrencilerimize hep Turkce ve Turkiye'yi anlatıyorduk; ancak bu toprakları gorme şansımız hic olmamıştı. Artık gozlerimizin gorduğu Turkiye'yi oğrencilerimize daha canlı anlatacağız." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın davetlisi olarak gelen Mısırlı 2 Turkolog, ilk kez gordukleri Turkiye'ye hayran kaldıklarını soylediler.

Milli Eğitim Bakanı Huseyin Celik'in gecen seneki Mısır seyahati sırasında 'Turkce oğreten hocaların Turkiye'yi gormedikleri' konusu gundeme geldi. Bunun uzerine ilk planda 3 oğretim elemanı Turkiye'ye davet edildi. Mısır El-Ezher Universitesi'nden Prof. Dr. Abdulaziz Muhammed Avadallah ve Kahire Universitesi'nden Dr. Semia Muhammed Celal Bedevi ile birlikte daha once Turkiye'ye konferans ve toplantılar icin gelen Ayn Şems Universitesi'nden Prof. Dr. Macide Mahluf, Turkiye'ye geldi. Mısırlı konuklar, Bakanlık Dış İlişkiler Genel Muduru Doc. Dr. İbrahim Ozdemir tarafından ağırlandı. Turkologlar, İstanbul, Ankara ve Konya'da tarihî ve turistik yerleri gezerek, Turk Dil Kurumu ve Turk Tarih Kurumu ile Gazi, Ankara ve Selcuk universitelerinin Turk dili ve edebiyatı, Arap dili ve edebiyatı ile ilahiyat fakultelerini ziyaret etti. Hocalar, Mısır'da Turkce oğreten diğer oğretim elemanlarıyla Turkce oğrenen en başarılı oğrencilerin de Turkiye'ye davet edilmesini istedi.

Omurlerini Turkceye verdiler

Mısırlı Turkologları Turkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını anlatan Genel Mudur İbrahim Ozdemir, "Guzel Turkcemizin oğretilmesi icin omurlerini veren ve iki ulke arasında dil ve kultur koprusu kuran bu hocalarımıza ne kadar teşekkur etsek azdır." dedi. Mısır'da 30 yıldır oğrencilere Turkce oğreten Muhammed Avadallah ise Turkiye'de gorduğu yakın ilgi ve dostluk karşısında bundan boyle Turkiye ve Turkceye iki kat fazla hizmet edeceğini ifade etti. Turkceyi Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan oğrenen Macide Mahluf ise Mısır'daki televizyon programlarında zaman zaman Turkiye ile ilgili programlarda konuştuğunu, başta Ermeni meselesi olmak uzere her konuda Turkiye'nin yanında olduğunu belirtti. Semia Bedevi de ilk defa geldiği Turkiye'de karşılaştığı ilgi ve misafirperlikten cok etkilendiğini ifade etti. Misafir hocalar, son zamanlarda Mısır'da Turk muteşebbislerce acılan işyerlerinde Turkce bilen personele ihtiyac duyulduğu icin Turkceye ilginin arttığını dile getirdi.