işadamı, sendikacı

TİSK Yonetim Kurulu Eski Başkanı

1929 yılında Erzincan ’ın Tercan ilcesinde doğdu. İlkokulu Tercan ve Kırşehir ’de, ortaokulu Kars ’ta, liseyi Erzurum Lisesi ’nde bitirdi. İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi ’nde okudu. 1953-1957 yılları arasında Akbank ve Pamukbank ’ta calıştı.

1957 yılından itibaren ozel sektore gecti. Değişik şirketlerde mudur, genel mudur ve murahhas azalık yaptı. Timsan Şirketler Grubu ’nun kurucu ortağı ve Yonetim Kurulu Başkanıdır.

1963 yılından itibaren KİPLAS İşverenleri Sendikası Yonetim Kurulu Uyeliği, İcra Komitesi Başkanlığı ve Yonetim Kurulu Başkanlığı gorevinde bulundu. Bu gorevini Yonetim Kurulu Başkanı olarak surdurdu.

1964 yılında TİSK Yonetim Kurulu Uyeliği'ne başladı. 1989 ’dan itibaren surdurduğu TİSK Yonetim Kurulu Başkanlığı gorevini, 26 Aralık 2004 tarihinde kendi isteği ile bıraktı. Evli ve bir cocuk babası.

18 Eylul 2016 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

ESERLERİ:

Ayran Aşı, Bizim Cete, İş Guvencesi Tartışmaları, Zirvede 15 Yıl ve Bir Yurek Bin Sevgi isimli beş kitabı yayınlandı.

İş Hukuku ve Sendikacılık konularında ceşitli yazıları vardır.

AYRINTI

Eşi Zuhal Baydur, hukukcu olup, Turkiye ’nin ilk bayan sendika yoneticisidir. Uzun yıllar KİPLAS ’ın Genel Sekreterliği ’ni ve Baş Hukuk Danışmanlığı ’nı yapmıştır.

HABER

TİSK: Toplumsal işbirliği olmadan krizden cıkamayız
Hurriyet 7 Mayıs 2001

Krizden cıkış suresinin ‘‘siyasi istikrara, toplum kesimlerinin işbirliğine ve reel sektorun rekabet gucunun artırılmasına bağlı olduğu ’ ’ bildirildi. Turkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) 8 Mayıs'ta yapılacak Danışma Konseyi toplantısına sunulmak uzere hazırlanan ‘‘Ekonomik Program ve Calışma Hayatımız Tespit ve Onerilerimiz ’ ’ başlıklı raporda, ulke ekonomisinin icinde bulunduğu son derece kritik ve zor şartlarda piyasalarda belirsizliğin egemen olduğu, reel sektorun uretim ve yatırım faaliyetlerinin durma noktasına geldiği, işsizliğin hızlı bir artış icine girdiği kaydedildi.

TİSK raporunda daha once uygulanan istikrar programlarının başarısız kalmasına ve ulkenin bugunku noktaya gelmesine neden olan faktorlerin net bir bicimde tespit edilmesi istenerek, cozum sureclerinde bir daha bu faktorlere yer verilmemesi gerektiği bildirildi.

Ulkenin ve toplum hayatının tum alanlarını etkileyen cok ağır bir kriz yaşandığına dikkat cekilen raporda, krizden cıkış suresinin siyasi istikrara, toplum kesimlerinin işbirliğine ve reel sektorun rekabet gucunun artırılmasına bağlı olduğu ifade edildi.

Raporda, hukumetin piyasalara işlerlik kazandırmaya ve ekonomik istikrara yonelik cabalarının desteklendiği, ancak ekonomik programın onemli eksikliklerinin bulunduğu vurgulanan TİSK raporunda şu goruşlere yer verildi:
‘‘Finansman programı biran once tamamlanmalı, para doviz kuru ve maliye politikaları acıklığa kavuşturulmalı, sosyal diyalog yoluyla gelirler politikası oluşturulmalıdır. Ulusal istihdam stratejisi hazırlanıp, yururluğe konulmalı, programa reel sektorde işsizlik artışını asgariye indirmeye yonelik sosyal destekler ilave edilmelidir. Programın maliyeti ve sorumluluğu, sosyal taraflarca paylaşılmalı, hukumet işci ve işveren kesimleri arasında istikrar ve buyume yonunde toplumsal anlaşma akdedilmelidir. ’ ’

İŞ GUVENCESİ
TİSK raporunda, calışma hayatının uretim ve yatırımı kolaylaştıranbir alan olması gerektiği vurgulanarak, calışma mevzuatında ‘‘esneklik reformu ’ ’ yapılması istendi. İşletmelerin işci calıştırmaya ilişkin mali yukumluluklerinin azaltılması ve istihdam yaratan işyerlerinin teşvik gormesi talep edilen raporda, iş guvencesinin ancak kıdem ve ihbar tazminatlarının azaltıldığı ve esneklik tedbirleri getirildiği takdirde hayata gecirilmesi gerektiği savunuldu. Raporda, AB ulusal programı icinde yer alan iş guvencesi, hak grevi, ucret garanti fonu gibi taahhutlerin gozden gecirilmesi istenerek, SSK primlerinin aşırı oranlarda artırılmasına da son verilmesi gerektiği bildirildi.