Bağımsız Turk Ortodoks Eski Patriği

1926 yılında doğdu. 1991 yılında Bağımsız Turk Ortodoks Patriği oldu.

20 Aralık 2002 gunu kalp krizi gecirerek 76 yaşında vefat etti.

22 Aralık 2002 pazar gunu Karakoy Merkez Panayia Kilisesi ’nde duzenlenen dini ayinden sonra Şişli Rum Ortodoks mezarlığındaki Turk Ortodokslarına ait ozel bolumde toprağa verildi.

Selcuk Erenerol ’un olumunden sonra yerine oğlu Paşa Erenerol gecti. Kızı Sevgi Erenerol, uzun sure Bağımsız Turk Ortodoks Patrikhanesi ’nin basın sozculuğunu yaptı.

Bağımsız Turk Ortodoks Eski Patriği'nin Hikayesi

Selcuk Erenerol ’un dedesi Turk Ortodoks Kilisesinin kurucusu Papa Eftim I, Anadolu hıristiyanlarından Yozgat Akdağmadenli Karahisarlıoğlu ailesindendir.

Papa Eftim I, Keskin Metropoliti iken Fener Rum Patrikhanesi ’nin Anadolu ’da bir Pontus Devleti kurulması yolundaki caba ve kışkırtmalarına karşı cıkarak Fener Patrikhanesi ’ni tanımadığını ilan etti.

Anadolu ’nun ceşitli kentlerinde bulunan 72 Ortodoks ruhban temsilcisini Kayseri ’de biraraya getirdi. Papa Eftim I, Kurtuluş Savaşını butun imkanlarıyla destekledi. Cıkardığı dergi ve yayınlarla Anadolu ’da yaşayan hıristiyan halkın Yunan kokenli olmadığını ısrarla savundu.

30 Kasım 1921 ’de Bağımsız Turk Ortodoks Patrikhanesi ’ni kurdu.

Ataturk ’un buyuk desteğini gordu. İstiklal Madalyası sahibi idi. Papa Eftim I ’in yerine, oğlu Turgut Erenerol 1968 yılında Papa Eftim II ismi ile patrik oldu. Onun yerine de Selcuk Erenerol gecti.

HAKKINDA YAZILANLAR

Turk patriğe son gorev
Milliyet 23 Aralık 2002

Kalp krizi gecirerek yaşama veda eden Bağımsız Turk Ortodoks Patriği Selcuk Erenerol toprağa verildi...

Kalp krizi sonucu olen Bağımsız Turk Ortodoks Patriği Selcuk Erenerol ’un cenazesi, Karakoy Merkez Panayia Kilisesi ’nde duzenlenen torenin ardından Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı ’nda toprağa verildi.

Erenerol (76) icin Karakoy Panayia Kilisesi ’nde duzenlenen dini torende, mumlar yakılarak dualar edildi. Torene katılan Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, "Allah rızası icin Selcuk Erenerol ’un ruhuna el fatiha" diyerek ayrıca dua okudu.

Erenerol ’un kızı Sevgi Erenerol, patrikhanenin kurulduğu 1922 yılından beri Turkluk davasına, Turk devletine hizmet ettiğini kaydetti. Patrik Selcuk Erenerol ’un cenazesi daha sonra Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı ’ndaki ozel bolumde toprağa verildi.

Cenaze torenine, Patrik Erenerol ’un ailesi ve yakınları, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bulent Yahnici, Turk Dunyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, cok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve vatandaşlar katıldı.

HAKKINDA YAZILANLAR

Papa Efrim'in Muhtıraları ve Bağımsız Turk Ortodoks Patrikhanesi
Erol Cihangir
TURAN KULTUR VAKFI
Yayın Yılı: 1996
322 sayfa
3.HAMUR
13,5x19,5 cm
KARTON KAPAK
ISBN: 9757171166
Dili: TURKCE

"Papa Eftim'in Muhtıraları ve Bağımsız Turk Ortodoks Patrikhanesi" adını taşıyan bu calışma 1970'li yılların ortalarında tanışıp, vefatına kadar cevresinde bulunduğumuz "Turk Ortodoks Patrikhanesi, Papa II. Eftim" Turgut Erenerol Bey tarafından anlatıldı ve tarafımızdan kaleme alındı. Bunların bir kısmı donemin surekli yayınlarında neşredildi. Daha sonra "Turgut Erenerol Bey'in vefatı uzerine patriklik makamına gecen III. Eftim Selcuk Erenerol Bey'in kontroluyla gecmiş yıllarda İstiklal Harbinde Turk Ortodoksları ve konu hakkında diğer calışmalar taranıp, konunun ruhuna uygun gerekli tadilat ve ilaveler yapılarak Erol Cihangir tarafından neşre hazırlandı....