Hacı Omer Sabancı Holding Yonetim Kurulu Eski Başkanı

7 Nisan 1933 tarihinde Kayseri'nin Akcakaya koyunde doğdu. Bossa Un Fabrikası'nda veznedarlıkla iş hayatına başladı.

Sırasıyla, ciftlik muduru ve Bossa Tekstil İşletmesi Muduru oldu.

Babasının 1966 yılında vefatından sonra kurulan Sabancı Holding'in yonetim Kurulu Başkanlığı'na getirildi.

Bu gorevi yanında Holding'e bağlı cok sayıda kuruluşun Yonetim Kurulu Başkanlığı'nı ve Murahhas Uyeliklerini yaptı.

1964 yılından itibaren, 25 yıl muddetle Adana ve Kocaeli Sanayi Odaları, Turkiye Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği uyeliği ve başkanlığı yaptı.

Değişik vakıflarda gorevler ustlendi. 1986 yılında TUSİAD'ın Yonetim Kurulu Başkanlığı'nı ustlendi. 1987-1990 yılları arasında Yuksek İştişare Konseyi Başkanlığını yaptı.

Son donemlerde sosyal ve kulturel icerikli calışmalara yoğun zaman ayırdı. Turkiye'nin 52 yerleşim merkezinde 111 kalıcı eğitim, sağlık, spor ve kultur tesisi meydana getiren Hacı Omer Sabancı Vakfı'nın başkanlığını yaptı. Evli ve uc cocuk babasıydı.

10 Nisan 2004 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

SAKIP SABANCI'NIN KRONOLOJİK YAŞAMI

1933 - 7 Nisan 1933 tarihinde Hacı Omer Sabancı (1906-1966) ve Sadıka Sabancı (1910-1988)'nın ikinci cocuğu olarak Kayseri'nin Akcakaya koyunde doğdu. Kardeşleri İhsan (1931-1979), Hacı (1935-1998), Şevket, Erol ve Ozdemir (1941-1996) Sabancı'dır.

1948 - AKBANK'da 25 lira aylıkla "stajyer memur" olarak calışmaya başladı. Bankada yazı makinesi, hesap makinesi kullanmayı, tahsil fişi, tediye fişi ve makbuz kesmeyi oğrendi.
İlk kez İstanbul'a geldi, Sirkeci'deki Ozipek Palas Oteli'nde kaldı.

1950 - Uc yıl ustuste zaturre hastalığı gecirmesi nedeni ile liseyi bitiremeden okuldan ayrıldı ve aynı yıl kurulan BOSSA Un Fabrikası'nda veznedar oldu, maaşı 50 liraya cıktı.

1955 - BOSSA Un Fabrikası'na ticaret muduru oldu. Aynı yıl ikinci el Pontiac marka beyaz spor bir otomobil satın aldı.

1957 - Teyzesinin kızı Turkan Civelek ile BOSSA fabrikasının bahcesinde yapılan bir duğun toreni ile evlendi. BOSSA tekstil fabrikasında Genel Mudur Yardımcısı olarak gorev yapmaya başladı.

1964 - Buyuk kızı Dilek dunyaya geldi. Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yonetim Kurulu Başkanı oldu.

1966 - Babası Hacı Omer Sabancı İstanbul'da vefat etti. Aynı yıl Turkiye'deki ilk poliester elyaf ve iplik fabrikası SASA kuruldu.

1967 - Kardeşleriyle birlikte HACI OMER SABANCI HOLDİNG A.Ş.'yi kurarak Yonetim Kurulu Başkanı oldu.
Topluluk şirketlerinden ilk olarak Akcimento hisse senetleri halka arz edildi.

1970 - İkinci cocuğu Metin dunyaya geldi.Zihinsel ozurlu olarak dunyaya gelen Metin Sabancı'nın tedavisi icin Amerika ve Avrupa'da pekcok hastane ve doktora başvuruldu. Tamamen iyileşme olanağı olmayan bu hastalıktan muzdarip pekcok gence yardım icin 1976 yılında Erol Sabancı Spastik Cocuklar Tedavi ve Eğitim Merkezi ile 1996 yılında Metin Sabancı Spastik Cocuklar ve Gencler Eğitim Uretim ve Rehabilitasyon Merkezi kuruldu.

1973 - Kucuk kızı Sevil dunyaya geldi.

1974 - O donemler Sabancı Holding Genel Koordinatoru olarak gorev yapan Turkiye Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanı Turgut Ozal'ın ısrarı uzerine Sabancı Holding İstanbul'a taşındı. Anne Sadıka Sabancı'nın butun malvarlığını bağışlaması ve Sabancı kardeşlerin katkılarıyla Hacı Omer Sabancı Vakfı VAKSA kuruldu. Vakıf bugun, toplam 53 yerleşim merkezinde 112 kalıcı esere sahip, Turkiye'nin en buyuk aile vakfıdır.
İzmit Kosekoy'de LASSA (BRİSA) kuruldu.

1981 - Turk sermayesi ile yurtdışındaki ilk banka AKINTERNATIONAL BANK ( Sabancı Bank Plc.) Londra'da kuruldu.
Amerika'da Houston'da ilk kez kalp kapakcığı ameliyatı oldu.

1984 - İlk onursal doktorası Eskişehir Anadolu Universitesi tarafından verildi.
İsvec'te, Stockholm'de Uluslararası Ticaret Odası Kongresi'nde Turkiye'yi temsil etti.

1985 - ABD eski Başkanı Jimmy Carter ve eşi, Sakıp ve Turkan Sabancı'yı Emirgan'daki evlerinde ziyaret etti.
Turk ekonomisindeki gelişmeleri, Avrupa'daki uluslararası firmaların ve bankaların temsilcileri ile Turkiye ile iş yapan İsvicre bankaları ve İsvicre firmalarının temsilcilerine aktarmak amacıyla İsvicre-Turk Derneği'nin Cenevre'de duzenlediği toplantıya konuşmacı olarak katıldı.
"İşte Hayatım" isimli ilk kitabı yayınlandı.
Mimar Sinan konusunda Fransa'nın unlu Sorbonne Universitesi'nde konferans verdi.

1986 - TUSİAD'ın Yonetim Kurulu Başkanı oldu.

1987 - Şimdi Belcika Kralı olan Prens Albert İstanbul'a gelerek, Sakıp Sabancı'ya Emirgan'daki evi Atlı Koşk'te "Belcika Kraliyet Nişanı" takdim etti.
Sabancı ve DuPont ortaklığıyla ilk yuzde 50/50 "joint venture" şirket DUSA kuruldu.
TUSİAD Yuksek İstişare Konseyi Başkanı oldu.
Sakıp Sabancı ve eşi, ABD Başkanı Ronald Reagan ve eşini Beyaz Saray'da ziyaret etti.

1988 - Sakıp Sabancı ve eşi, ABD Başkanı Ronald Reagan ve eşini Beyaz Saray'da ikinci kez ziyaret etti.

1989 - Babası Hacı Omer Sabancı zamanında toplanmaya başlanan Resim ve Hat koleksiyonlarının sergilenmesi icin SSCB Kultur Bakanlığı'nın daveti uzerine Moskova'da bir sergi acıldı. Bu sergi, sonraki yıllarda dunyanın en onemli muzelerinde segilenecek "Altın Harfler: Sabancı Universitesi Sakıp Sabancı Muzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" icin bir mihenk taşı oldu.
Amerika'da Houston'da ikinci kez kalp ameliyatı oldu.

1992 - Japon hukumeti tarafından Sakıp Sabancı'ya "Kutsal Hazine Altın ve Gumuş Yıldız Nişanı" takdim edildi.

1993 - 1988 yılında temeli atılan SABANCI CENTER acıldı.

1994 -Japon Toyota ve Mitsui ile yuzde 50/50 ortak olarak Turk otomotiv sanayiine yeni bir pencere acacak TOYOTASA fabrikası Adapazarı'nda acıldı.

1996 - Kardeşi Ozdemir Sabancı elim bir saldırıda hayatını kaybetti.

1997 - Turkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından "Devlet Ustun Hizmet Madalyası" ile onurlandırıldı.
Dunyaca unlu gıda devi Fransız Danone ile yuzde 50-50 ortaklıkla DANONESA kuruldu. Fransız Hipermarket zinciri Carrefour ve Sabancı ortaklığı ile CARREFOURSA Hipermarket Zinciri kuruldu.

1998 - "Altın Harfler: Sabancı Universitesi Sakıp Sabancı Muzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" New York'ta Metropolitan Muzesi'nde sergilendi. Boylece Metropolitan Muzesi'nde sergilenen ilk ozel koleksiyon unvanına sahip oldu.
Du Pont firması ile ortaklaşa Arjantin ve Brezilya'daki endustriyel iplik ve kord bezi fabrikaları satın alındı.
Kardeşi Hacı Sabancı vefat etti.

1999 - 170 Milyon dolarlık yatırımla, Turk eğitimine yeni bir soluk getirmesi hedeflenen SABANCI UNİVERSİTESİ İstanbul'da acıldı.
Cukurova Universitesi tarafından onbirinci onursal doktorası takdim edildi.

2000 - "Altın Harfler: Sabancı Universitesi Sakıp Sabancı Muzesi'nden Osmanlı Hat-Resim Koleksiyonu Sergisi" Paris'te Louvre Muzesi'nde sergilendi.

2001 - Sabancı ve DuPont'un yuzde 50-50 ortaklığıyla 4 kıtada toplam 16 fabrika ile faaliyet gosteren DUPONTSA ve DUSA INTERNATIONAL şirketleri kuruldu.

Sakıp Sabancı ve ailesi ABD Başkanı Bill Clinton'ın davetlisi olarak Beyaz Saray'a gittiler.

Fransız Hukumeti,"Altın Harfler" koleksiyonunun Louvre Muzesi'nde sergilenmesini gercekleştirerek Fransız-Turk kultur ilişkilerine yaptığı katkılar ve Fransa'nın onde gelen şirketlerinden Danone, Carrefour ve BNP ile surdurduğu başarılı ortaklıklarından dolayı, Elysée Sarayı'nda yapılan torenle, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından Sakıp Sabancı'ya "Légion d'honneur" şeref nişanı takdim edildi.

VEFAT-HABER

Sakıp Sabancı vefat etti
10 Nisan 2004

Hacı Omer Sabancı Holding Yonetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, 10 Nisan 2004 tarihinde tedavi gorduğu hastanede yaşamını yitirdi.

12 Nisan 2004 tarihinde Devlet toreniyle defnedilen Sakıp Sabancı'nın cenazesine, iş, siyaset ve sanat dunyasının temsilcilerinin yanı sıra cok sayıda kişi katıldı.