yazar

1926 yılında Malatya'da doğdu. Asıl mesleği terzilik. Anadolu'da tasavvuf karşıtı bir akım olan Malatya Hareketi'nin lideri kabul ediliyordu. 24 Temmuz 2004 tarihinde vefat etti.

ESERLERİ:
Ruhta İnkılap, İnsanoğlu Kendini Arıyor, Dunya İslam Devleti gibi 40 yakın kitabı var.

HAKKINDA YAZILANLAR

"Eleştirel, doğru olcuyu arama ve buna gore sonuca ulaşma" diye tanımlanan duşunce yontemi nedeniyle dergÂh, şeyh ve tarikatlara karşı olan Cekmegil, Korkut Ozal başta olmak uzere Ozal ailesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Refah Partisi eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan gibi isimlerin 'ilişkide olduğu iddia edilen' İsmailağa, İskenderpaşa gibi cemaatleriyle fikri mucadele yuruten en onemli isimlerden biri olarak tanınıyor.

Malatya Hareketi'ndeki en onemli olay ise 1952 yılında Vatan gazetesinin Başyazarı Ahmet Emin Yalman'a yonelik suikast olarak gosteriliyor. Cekmegil'e bilgi verilmeksizin gercekleştirilen ve tetikci olarak Huseyin Uzmez'in yer aldığı bu suikast İslamcı kesimdeki ilk silahlı eylem kabul ediliyor.

HAKKINDA YAZILANLAR

'TMSF Başkanı Ahmet Erturk komando kampında imamdı'

Araştırmacı İsmail Nacar, TMSF Başkanı Ahmet Erturk'un gencliğinde anti-komunist bir komando kampında imam olarak gorev yaptığını soyledi. Nacar'ın da bulunduğu kampta tek tip mavi gomlekler giyiliyordu

Ahmet Erhan Celik - Ankara

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Erturk'un gencliğinde anti - komunist bir komando kampında "imam" olarak gorev aldığı ortaya cıktı. Erturk gibi Malatyalı genclerin katıldığı kamp 1969 yılında kuruldu. Genclerin uzun kollu ve yakasız tek tip mavi gomlekler giydiği kampın, "silahlı eğitim" aşamasında dağıtıldığı oğrenildi.

TMSF Başkanı Ahmet Erturk, bu konudaki sorumuza şu yanıtı vardı: "Bunlar kişisel konulardır. Evet ya da hayır demem. Değerlendirme yapmam gerekirse felsefi cerceveyi koruyarak ben yaparım."

Erturk'un gecmişiyle ilgili acıklamalar, "Biz ağabey - kardeş gibiydik" diyen araştırmacı İsmail Nacar'dan geldi. Nacar, Erturk'un, "Erbakan İslamcılığı Turkiye'ye yapılmış kotuluktur" başlığıyla 17 Temmuz tarihli Milliyet Business'ta yayımlanan acıklamaları uzerine konuşma kararı aldığını belirterek, "Erturk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Korkut Ozal'ın tepkisini cekmemek icin gecmişini saklamaya calışıyor" diye konuştu. Nacar, sorularımıza şoyle yanıt verdi:

'Haksızlık ediyor'

Erturk'un komando gecmişiyle ilgili neden acıklama yapıyorsunuz?

Milliyet Business'taki soyleşiyle ilgili bana cok telefon geldi. Gazeteyi okuduğumda da dunyam başıma yıkıldı. Omrumuzu idealizm icin harcadık. Ama gelinen noktada TMSF gibi mazlumların hakkını koruması gereken bir kurumun başındaki insan mevcut konumunu korumak icin hak olculerini unutarak gecmişine ve insanlarına haksızlık ediyor.

Siz o soyleşide Malatya Hareketi'ni soruyorsunuz ama Erturk hareketin fikri lideri Sait Cekmegil'in adını saklıyor. Cunku bu hareket tasavvuf karşıtıdır. Erturk, tasavvuf ve tarikatla yoğrulmuş Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Korkut Ozal'ın tepkisini cekmemek ve yerini korumak amacıyla hem Cekmegil'in adını soylemiyor hem de doğruları anlatmıyor.

Bilinmeyen kitap

Sait Cekmegil adı ne ifade ediyor?

(Erturk) Cekmegil ismi duyulduğunda İskenderpaşa ve İsmailağa dergÂhlarında hakkımda şuphe uyanır diye duşunuyor. Cekmegil, Ecevit'ten Demirel'e, Erbakan'dan Ozal'a bir cok liderden iltifat goren itibarlı bir fikir adamıydı.

Ama hurafelere ve Erbakan İslamcılığına karşıydı. Biz 4 universiteli olarak 1974 yılında "Cekmegil'in Eseri Neyi Anlatır?" adıyla bir kitapta yayımladık. O universiteliler arasında Erturk de vardı. Erturk de Cekmegil'le birlikte anılan Malatya ekolunden gelir.

'Kampı yuzbaşı kurdurdu, mavi gomlekliler denildi'

Komando kampını nerede, nasıl kurdunuz?

Kampı komunizm tehlikesine karşı sonradan yuzbaşı olduğunu oğrendiğim bir askerin telkinleriyle 1969'da Malatya'da kurduk. Kamp, Malatya'dan Elazığ'a giderken tepeyi aştığınızda solda tepede ağaclık bir yerdi. Kampa katılan genclere Mussolini'nin kara gomleklilerinden esinlenerek mavi gomlekler diktirdik.

Kampın imamı olarak da Ahmet Erturk'u tayin ettim. Vucudu zayıftı ama guzel Kuran okuyordu, kamptaki genclere namaz kıldırıyordu. Ben o zaman 19, Erturk ise 17 yaş civarındaydı. Ama iş silahlı eğitime geldiğinde kampı dağıtma kararı aldık. Erturk'un babası Sait Erturk de icimizdeydi.

Sozunu ettiğiniz askerle nasıl tanıştınız?

Malatya'da Soğutlu Camii vardır. Orada namaz kılarken tanıştığım bir adam vardı, 35 - 40 yaşlarında biri. Adını bile bilmiyordum, kamp meselesini bana o actı. Daha oncede bana Hitler'in Kavgam, Mussolini'nin Kara Gomlekliler İhtilali gibi kitaplar getirmişti.

Ben de Erturk dahil 30 - 40 arkadaşa bu kitapları dağıtmıştım. Kamp meselesini acınca bizi bir tuccara goturdu. Oradan mavi kumaş aldık, arkadaşların olculerine gore terzide gomlek diktirdik.

Gomlek modeli nasıldı?

Gomlekler uzun kollu ve yakasızdı. Mussolini'nin kara gomleklerinden esinlenmiştik. Herkes kampta bu mavi gomlekleri giyerdi.

Kamp faaliyeti ne kadar surdu, katılımcı sayısı neydi?

20 - 25 kadar genc vardı. O asker silahlı eğitim filan demeye başlayınca kampı kapattık. Zaten Cekmegil de boyle şeylere şiddetle karşıydı. Bir gun (Malatya'daki) İsmet Paşa heykelinin onunde o camide tanıştığım kişiyi gordum. Siması hic yabancı gelmedi ama yuzbaşı kıyafeti icindeydi. Yuzune dikkatle bakınca beni tanıdı, "Kusura bakma ben askerdim" dedi. O tarihlerden sonra ne ben kendisini gordum ne de o beni gordu. Ben de tamamen partiler ustu, gruplar ustu bir konum aldım. Ne sağ ne sol goruş icinde olmadım. Kendimi fikri bir gerilla gibi geliştirdim.

Erturk kitabını yazdı

Sait Cekmegil hakkındaki yazıların derlendiği "Cekmegil'in Eseri Neyi Anlatır?" başlıklı kitap 1974 yılında Sanih Yayınları tarafından basıldı. Kitabı derleyen ve kendilerine universiteliler adını veren 4 kişilik ekipte Ahmet Erturk'de bulunuyor. Diğer uc universiteli ise şoyle: Sacit Duman, İsmail Oztoprak ve İsmail Nacar.

Başbakan'ın başdanışmanlarından Cuneyt Zapsu'nun dedesi ve Ehli Sunnet dergisi başyazarı Abdurrahman Zapsu hoca efendinin Cekmegil'le ilgili yazısında ise Cekmegil'den "devrimci" sıfatıyla soz ediliyor. Dede Zapsu'nun yazdıkları şoyle:
"Ruh meselelerini bircok kimseler ele almışlardır. Mesela İbni Sina'nın ruh manzumeleri... İmam Gazali'nin ruh hakkındaki inkılabı (devrimi) kendi yaşadığı asrın icabına goredir. Bizim yaşadığımız asrın icabına gore de inkilab isteyen aziz şairimiz Said Cekmegil...

İsmail Nacar kimdir?

1950 yılında Malatya'nın Akcadağ ilcesi Kurtuşağı koyunde doğdu. Lise eğitimini Elazığ'da ve Adıyaman'da tamamlayan Nacar, lisans eğitimini Dil Tarih ve Coğrafya Fakultesi'nde Ortacağ Tarihi Kursusu'nde yaptı. Nacar, 1970'li yılların başından 80'li yılların sonlarına kadar Yeni Atılım dergisini cıkardı. Tarikat ve tasavvuf duşuncesine yonelik eleştirileriyle tanınan Nacar'a "solcu İslamcı" sıfatı takanlar oldu.

Erturk Milliyet Business'ta ne demişti?

Ahmet Erturk, 17 Temmuz tarihli Milliyet Business'ta yayımlanan soyleşide memleketi Malatya'dan doğan ve kentin ismiyle anılan fikri hareket hakkında acıklamalarda bulunmuştu. Saatci Musa adıyla anılan ve Ahmet Emin Yalman suikastının planlayıcısı olarak bilinen Musa Cağıl'la ilgili anılarını da aktaran Erturk Malatya Hareketi icin şunları şoylemişti:

"Eğer Malatya Hareketi diye bir şey varsa bu tasavvuf karşıtı bir hareketti. İsmail Nacar'ı tanırsınız. Nacar o donemlerde yeni liseyi bitirip Malatya'ya gelmiş bir adamdı. 1968'li yıllardan soz ediyoruz. O donem Malatya'da solun yukseldiği yıllardır. Nacar'da daha cok MHP'nin suruklediği hareketlerin icinde yer alan aktif birisiydi. İsmail'le o donemden bizim tanışıklığımız vardır. İsmail'in şu andak soylemi nasıldır? Tasavvuf karşıtıdır. Tasavvuf literaturunu yerden yere vuran goruş aslında Malatya'ya hÂkim olan goruştur. Tasavvufun yanlış bir islam yorumu olduğuna inanılır. Saptırılmış diyenler de vardır."