akademisyen

1926 yılında Makedonya'nın İştip kasabasında doğdu. Burada Turklere yonelik baskıların ardından, ailesiyle birlikte 1934 yılında Turkiye'ye goc etti. Ankara Universitesi Hukuk Fakultesi'ni bitirdi. Mezuniyetten sonra 6 yıl kaymakamlık yaptı. 1953 yılında asistan olarak girdiği İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi'nde 40 yıl boyunca doktor, docent, profesor ve kursu başkanı olarak gorev yaptı.

Suudi Arabistan'daki Melik Abdulaziz Universitesi'nde misafir oğretim uyesi olarak calıştı. Sakarya Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi'nin kurucu dekanı oldu. 1998 yılında emekli oldu. 1998-2000 yıllarında da YOK uyeliği yaptı. Uluslararası Sarayova Universitesi'nin kurucu rektoru oldu. Evli ve 5 cocuk babasıydı. 9 Aralık 2007 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

HAKKINDA YAZILANLAR

'Hocaların Hocası' Prof. Dr. Sabahattin Zaim vefat etti
Zaman 9 Aralık 2007

Hocaların hocası, Profesor Doktor Sabahattin Zaim (81) tedavi gorduğu Sema Hastanesi'nde 04:15'te yaşamını yitirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gul'un de aralarında bulunduğu bircok unlu ismin hocalığını yapan Zaim, bir suredir kanser tedavisi goruyordu.

Lenf Kanseri rahatsızlığı nedeni ile 15 gun once ameliyat olan Zaim'in rahatsızlanması uzerine tekrar hastaneye kaldırıldığı, saat 04:15'te yaşamını yitirdiği oğrenildi. Zaim'in hastaneye kaldırılması sonrası Cumhurbaşkanı Gul'un hastaneyi ve yakınlarını arayarak, Sebahattin Zaim'in sağlık durumu hakkında bilgi aldığı belirtildi.

Sema Hastanesi morgunda bulunan Zaim'in cenazesinin Pazartesi gunu oğle namazını muteakiben Fatih Camii'nde kılınacak cenaze nemazının ardından Edirnekapı'daki aile mezarlığına defnedileceği ifade edildi.

SABAHATTİN ZAİM KİMDİR?

Hocaların hocası Prof. Dr. Sabahattin Zaim, 1926 yılında Makedonya'nın İştip kasabasında doğdu. Ailesi ile birlikte 1934'te İstanbul'a goc etti. Yuksek oğrenimini Ankara U. Siyasal Bilgiler Fakultesi İdari Şube kısmında (1947) tamamladı. 1953 tarihinde İstanbul Universitesi İktisat Fakultesi Sosyal Siyaset Kursusu'nde asistan oldu ve tam 40 yıl aralıksız bir şekilde bu universitede doktor, docent, profesor ve kursu başkanı olarak gorev yaptı.

Suudi Arabistan'daki Melik Abdulaziz Universitesi'nde misafir oğretim uyesi, Sakarya Universitesi''nde de İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi'nin kurucu dekanı olan Zaim, 1998 yılında emekli olarak yarım asırlık akademik hayatını tamamladı.

Zaim, 1998-2000 yıllarında da YOK uyeliği yaptı. Calıştığı sure boyunca binlerce oğrenci ve bilim adamı yetiştiren ve bu nedenle hocaların hocası olarak anılan Prof. Zaim'in akademi ve fikir dunyasındaki unu tum dunyaya yayılmış bulunuyor.

EĞİTİME ADANAN BİR OMURDU: SABAHATTİN ZAİM...

''Hocaların Hocası'' ve ''İktisadın duayeni'' olarak anılan ve 81 yaşında tedavi gorduğu hastanede bugun hayatını kaybeden emekli Prof. Dr. Sabahattin Zaim, ilerleyen yaşına rağmen emekliliğini konferans vererek, oğrenci yetiştirerek, yurt ici ve yurt dışındaki sosyal ve kulturel etkinliklere katılarak değerlendiriyordu.

İstanbul'da tedavi gorduğu hastanede yaşamını yitiren Prof. Dr. Zaim, vefatından bir sure once AA muhabiriyle goruşmuş ve hayatıyla ilgili bazı kesitler hakkında bilgi vermişti. Bugune kadar binlerce oğrenci yetiştiren ve yetiştirdiği oğrencilerin bir kısmı bugun devletin onemli kademelerinde olan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, hep mutevazi yaşamıyla dikkat cekmişti. Prof. Dr. Zaim'in verdiği bilgiler doğrultusunda hayatının ilginc kesitleri şoyle...

-İU'DEKİ VE MTTB'DEKİ YILLARI-

Ozellikle ''İslam Ekonomisi'' uzerine yaptığı teorik calışmaları sebebiyle pek cok odul alan Prof. Dr. Zaim, İstanbul Universitesi (İU) İktisat Fakultesi'nde gorev yaptığı sırada aynı zamanda Milli Turk Talebe Birliği'nde (MTTB) ''Sosyal İşler Başkanlığı'' gorevini yurutuyordu.

Universiteden oğrencileriyle MTTB'de goruştuğunu ve dernek catısı altında iktisat konferansları verdiğini anlatan Prof. Dr. Zaim, ''İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır'' sozunu hayatına ilke edindiğini her gittiği yerde acıklıyordu.

Universitelerin insan yetiştirme muesseseleri olduğuna inanan ve selektif eğitimin her zaman cok onemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Zaim, her devletin 5-10 kişi tarafından yonetildiğini bu nedenle de ''insan yetiştirmenin'' herşeyden onemli olduğunu acıklıyordu.

-FİDANLIĞINA DİKTİĞİ FİDANLAR-

Prof. Dr. Zaim, İstanbul Universitesi'nde oğretim uyeliği yaptığı sırada oğrenci yetiştirmeye verdiği onemi şu şekilde anlatmıştı:
''1970'li yılların sonlarına doğru Sakarya Universitesinde İktisat Akademisi kurulmuştu. Fakultelere asistan almak cok zordu. Ancak akademilere ise asistan almak daha kolaydı, ben de kendi universitemin yanı sıra burada da ders veriyordum. Buraya 24 kişiyi asistan olarak aldım ve kendime gore bir fidanlık oluşturmuştum. Aldığım bu asistanlar arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Sami Guclu gibi şu anda tanınmış bircok siyasetci ve bilim adamı bulunuyordu. Sakarya Universitesi'ne aralarında sayın Gul'un de bulunduğu 24 asistanı aldığım zaman 'Ne yaptın hocam bu kadar insan alınır mı?' diyenlere, 'ben bir fidanlık oluşturdum, bu fidanlar yarın buyuyup meyve vermeye başlayacak' yanıtını vermiştim.''

Yetiştirdiği oğrenciler arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gul, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İcişleri Bakanı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile eski siyasetcilerden Ali Coşkun, Nevzat Yalcıntaş gibi cok sayıda isim bulunan Prof. Dr. Zaim, oğrencilerinin bugun ulkenin idarecileri olacağını hayal edemediğini, ancak onların ulkeye, millete guzel hizmetler edeceklerine inandığını dile getirmişti.

-''SABAHATTİN HOCA'NIN MUTEVAZİLİĞİ''-

Prof. Dr. Zaim, bugun ulkeyi idare eden ve bir zamanlar oğrencileri olan yonetici ve siyasetcilere ''ekiplerini'' iyi kurmaları yonunde tavsiyelerde bulunuyordu, Buyuk Selcuklu Devleti'nin onemli vezirlerinden Nizamul Mulk'un ''Siyasetname'' adlı eserinden oğrencilerine tavsiyede bulunmuştu.
''Lider, devleti idare edecek yakın cevresini cok iyi belirlemelidir. Onlar da kendi calışacakları arkadaşlarını cok iyi secmelidirler'' şeklinde Nizamul Mulk'un yoneticilere tavsiyelerine dikkati ceken Prof. Dr. Zaim, onemli başarıların ekip işi olduğunu vurguluyordu.

Prof. Dr. Zaim, devleti idare edenlerin ekiplerini iyi kuramadıkları halde başarı sağlayamayacaklarını belirterek, demokrasiyi ''kadrolar sistemi'' olarak nitelendiriyor, halkın getirdiği iktidarların da kendi ekipleriyle gelip, kendi ekipleriyle gitmelerini istiyordu.

-''OĞRENCİLERİYLE ANILARI...''

Hayatındaki onemli anılar Şair ve Yazar İsmet Ozel tarafından kitaplaştırılması calışmaları yurutulen Prof. Dr. Zaim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gul'u ''beyefendi, sakin, azimli ve vefalı'' bir kişi olarak niteleyebileceğini, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ise yaptığı ''şakalarla'' belleğinde onemli iz bıraktığını acıklamıştı.

Oğrencilerinden Cumhurbaşkanı Gul'un kendisi icin ayrı bir yeri olduğunu ve hayatının hicbir doneminde kendisiyle irtibatını koparmadığını belirten Prof. Dr. Zaim, ''Başbakan olduğu zaman Ankara'ya geldiğim sırada Sayın Gul bana, 'Bir numara olmanın işi zor hocam' demişti. Şu anda işinin cok daha zor olduğunu tahmin edebiliyorum. Ama dualarımızla onun yanındayız'' demişti.

-EMEKLİLİK YILLARI...-

Prof. Dr. Sabahattin Zaim, kurucu dekan olarak gorev yaptığı Sakarya Universitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakultesi'nden 1998 yılında emekli oldu, ancak ilimle uğraşmayı bırakmadı.

Emeklilik yıllarını ''okuyorum, yazıyorum ve konuşuyorum'' şeklinde değerlendirdiğini anlatan Zaim, emekliliğini konferans vererek, oğrenci yetiştirerek, yurt ici ve yurt dışındaki sosyal ve kulturel etkinliklere katılarak değerlendirdiğini kaydetti.

Evinde ağırladığı oğrencileriyle goruş alışverişinde bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Zaim, ayrıca Deniz Feneri Derneği'nin gonullusu olarak da ozellikle Balkanlar'a yonelik yapılan calışmaları bizzat yerinde gidip goruyordu.

Doğduğu İştip'e 72 yıl aradan sonra ilk defa gecen yıl Deniz Feneri Derneği'nin yaptırdığı ''Hamidiye Medresesi''nin acılışı icin giden Prof. Dr. Zaim, son olarak 17 Eylulde Bosna-Hersek'te yaptırılan Cemil Biyedc Universitesi'nin acılışına katılmış ve burada gorduğu manzara karşısında duygulu anlar yaşamıştı.

Prof. Dr. Zaim, aynı zamanda Uluslararası Sarayova Universitesi'nin kurucu rektoru olarak da 2003-2004 yıllarında gorev yapmıştı.