akademisyen, yazar

1959 yılında Adana'da doğdu. 1976 yılında İstanbul Cibali Kız Lisesi'nden mezun oldu.

1978-1981 yılları arasında Cin Dili eğitimi almak icin Taiwan Milliyetci Cin Cumhuriyeti'ne gitti. Taiwan Normal University Mandarin Training Centre ve Taiwan University Tarih Bolumu'nde eğitim gordu.

1984-1988 yılları arasında Ankara Universitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakultesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bolumu Cin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'ndan mezun oldu.

1989 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın Dış İlişkiler burslarından Cin Halk Cumhuriyeti Lisansustu bursu kazandı. 1991 yılına kadar Pekin Universitesi ’nde eğitim gordu.

1991-1994 yıllarında Ankara Universitesi TOMER ’de okutmanlık yaptı. 1995 yılında Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi Fen Edebiyat Fakultesi Tarih Bolumu'ne araştırma gorevlisi olarak goreve başladı.

1997 yılında Yuksek Lisansını “Kuzey Liang ’da Bir Hun Devleti” adlı tezle tamamladı. 2003 yılında ise doktorasını “Cin Topraklarında Kurulan İki Hun Devleti: İlk Chao ve Sonraki Chao Devleti” adlı tezle bitirdi.

2006 yılında Trakya Universitesi Tarih Bolumu'nde Yardımcı Docent unvanıyla goreve başladı. 2009 yılında docent oldu.

Lisans/ANKARA UNİVERSİTESİ - TARİH 1988
Yuksek Lisans/MİMAR SİNAN UNİVERSİTESİ - TARİH 1997
Doktora/ MİMAR SİNAN UNİVERSİTESİ - TARİH 2003

Akademik Durumu
Yrd.Doc.Dr./ TRAKYA UNİVERSİTESİ - Tarih 2006
Doc.Dr./ TRAKYA UNİVERSİTESİ - Tarih 2009

Verdiği Dersler
Lisans İslam Oncesi Turk Tarihi I-II, İslamiyet Oncesi Turk devlet Teşkilatı I-II, Orta Asya Turk Tarihi I-II, Turk Kultur Tarihi I-II

Uluslararası Hakemli Dergi Makaleleri

Tilla Deniz BAYKUZU, “Guney Hunları ve Hun Flutunden Onsekiz Şarkı”, Bilig, S.33, Bahar 2005.

Ulusal Hakemli Dergi Makaleleri

1. Tilla Deniz BAYKUZU, “Altay ’ın Gizemli Taşları”, Atlas, S.109, İstanbul 2002.

2. Tilla Deniz BAYKUZU, “IV. Yuzyılda Cin ’de Kurulan Bir Hun Devleti:İlk Chao Hun Devleti”, Manas Sosyal Bilimler Dergisi, S:12, Bişkek 2004.

3. Tilla Deniz BAYKUZU, “İslamiyet Oncesi Turklerin Koklu Geleneği Turbedarlık Hakkında”, İSARV (Prof. Dr. Ramazan Şeşen Armağanı), İstanbul 2005.

4. Tilla Deniz BAYKUZU, “IV.-V. Yuzyıllarda Cindeki Birkac Hun Hukumdar Kurgan ve Turbesi Hakkında”, TİD (Ege Universitesi ’nde yayınlanacak)

5. Tilla Deniz BAYKUZU, “Cin Topraklarındaki Bazı Turk Soyluların Kurganları (VII-VIII. Yuzyıl), TİD (Ege Universitesi ’nde yayınlanacak).

Diğer Yayınlar

1. Tilla Deniz BAYKUZU, “V. Yuzyılda Cin ’de Kurulan Bir Hun Devleti: Kuzey Liang”, Turkler, C.I, Ankara 2002.

Kitap Tanıtma
Kazakların Damga ve Uranları, Kazak Genel Tarihi, Cin Azınlık Milletler Servisi, Xinjiang Renmin Yayınevi, Urumci 1987, TDAV, S.118, Şubat 1999.

Projeler

1. Tilla Deniz BAYKUZU, Rusya Federasyonu Guney Sibirya Altay Ekspedisyonu, Haziran-Temmuz 2001.

2. Tilla Deniz BAYKUZU, Rusya Federasyonu Guney Sibirya Altay Ekspedisyonu Fotoğraf Sergisi, Mimar Sinan Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi, Mart 2002.

3. Tilla Deniz BAYKUZU, Rusya Federasyonu Guney Sibirya Altay Ekspedisyonu Fotoğraf Sergisi, Marmara Universitesi Eğitim Fakultesi, Mart 2002.