Uyurken beynimizde oluşan imgeler hep ilgi cekmiş, bilimsel veya bilim dışı pek cok olguyla ilişkilendirilmiştir. İşte meraklısı icin ruyalar hakkında 15 bilimsel gercek.
Uyurken gorduğumuz duşler hakkında cok şey yazılır, cizilir. Bunların coğu da genellikle bilimsel verilere dayanmaz. İşte ruyalarımız hakkında 15 bilimsel gercek:

Ruyalarımızın yuzde 90'ını unuturuz

Uyandıktan 5 dakika sonra ruyamızın yarısını unuturuz, 10 dakika sonra ise yuzde 90'ını.

Korler de ruya gorur

Doğduktan sonra gorme yeteneğini yitirenler ruyalarında gorsel imgeler gorebilir. Doğuştan gorme engelli olanlarsa resim goremez; ancak aynı seviyede koku, ses, dokunma ve duyguları hisseder.

Herkes ruya gorur

Aşırı psikolojik sorunları olan insanlar dışında herkes ruya gorur. Eğer ruya gormediğinizi duşunuyorsanız, aslında ruyalarınızı unutuyorsunuzdur.

Ruyalarda sadece bildiğimiz yuzleri goruruz

Zihnimiz yuzler yaratmaz. Ruyada gorduğumuz yuzler hayatımızda karşılaştığımız ama hatırlamadığımız ya da kime ait olduğunu bilmediğimiz yuzlerdir. Hepimiz hayatımız boyunca binlerce yuz gorduğumuz icin, ruyalarımızda da limitsiz yuz gorme yeteneğine sahibiz.

Herkes renkli ruyalar gormez

Gozleri goren insanların yuzde 12'si ruyalarını siyah-beyaz gorur, geri kalanlarsa renkli. 1915 ile 1950 yılları arasında yapılan araştırmalara gore ruyaların buyuk coğunluğu siyah-beyaz goruluyordu. Ancak sonuclar 1960'lı yıllardan itibaren değişmeye başladı. Gunumuzde 25 yaşın altındaki insanların sadece yuzde 4.4'u ruyalarını siyah beyaz goruyor. Son araştırmalar bu değişikliğin nedenini siyah-beyaz film ve televizyondan renkli goruntuye gecmemize bağlıyor.

Ruyalar simgeseldir

Belirli bir nesne veya olay iceren ruya, genellikle doğrudan o nesne veya olayla ilgili değildir. Ruyalar simgesel bir dille konuşur. Ruyalarınız hangi imgeyi gorurse buyuk ihtimalle o imgeyi temsil etmiyordur.

Duygular

Ruyalarda en cok hissedilen duygu endişedir. Negatif duygular pozitif duygulardan daha sık gorulur.

Her gece dort ila yedi ruya goruruz

Ortalama olarak her gece bir iki saat arası sureyle ruya goruruz.

Hayvanlar da ruya gorur

Bir cok hayvan uzerinde yapılan araştırmalar, hayvanların da insanlar gibi uykularında ruya gorduklerini ortaya koymuştur. Bir kopeği uyurken izlerseniz, birini takip eder gibi ayaklarını veya patilerini oynattığını gorebilirsiniz.

REM (Derin uyku fazı)

Hızlı Goz Hareketi (REM) uykunun standart bir evresidir ve bu evrede gozler hızlı hareket eder. REM uykusu ergen insanlarda tum uykunun yuzde 20-25'ini kapsar, bu da bir gecelik uykunun 90-120 dakikasına eşittir. REM uykusu sırasında ruyada hareket edilse de vucut hareket edemez, yani vucut gecici 'uyku felci' haline gecer.

Ruyanın gercek hayatla birleşmesi

Zihnimiz, bedenimizin o sırada gercekten duyduğu ya da hissettiği şeyleri ruyalarımızla birleştirebilir. Orneğin ruyamızda kendimizi bir konserde muzik dinlerken goruyoruzdur, ancak o sırada radyoda bir muzik calıyor olabilir.

Erkek ve kadınlar farklı ruyalar gorur

Erkekler, erkekler hakkında daha fazla ruya gorur. Bir erkeğin ruyalarında gorduğu karakterlerin yuzde 70'i erkektir. Kadında bu oranlar eşittir. Ote ayndan erkekler kadınlara nazaran ruyalarında daha agresif duygular hisseder.

Geleceği gosteren ruyalar

Yapılan araştırmalar insanların yuzde 18 ila yuzde 38'nin ruyalarında 'geleceğe ilişkin' verilr taşıyan imgeler gorduğunu, yuzde 70'ininse 'déjà vu' yaşadığını gosteriyor. Ruyalarda geleceğin gorulebileceğine inanan insanların oranıysa araştırmaya bağlı olarak yuzde 63 ile yuzde 98 arasında değişiyor.

Horluyorsanız ruya goremezsiniz

Bilimsel olarak kanıtlanamasa da, yapılan araştırmalarda horlayan insanların daha az sayıda, daha kısa ve genellikle unutulan ruyalar gorduğu sonucuna varmış.

Ruyanızda orgazm olabilirsiniz

Ruyanızda cinsel ilişkiye girebilir, ayrıca gerceği kadar guclu bir orgazm yaşayabilirsiniz. Hatta gerceğinden bile daha şiddetli olabilecek bu orgazm esnasında boşalma bile gercekleşmeyebilir.



Gundem Kıbrıs

__________________