Kız ve erkek cocukların eğitime erişimi konusunda ciddi duzeylerde eşitsizlik bulunuyor. 6 ilde iki erkek cocuğuna karşılık yalnızca bir kız cocuğu ilkoğretimden mezun oluyor. Kırsal alanlarda ilkoğretime devam etmeyen her uc cocuktan ikisi kız cocuğu. Zorunlu goce maruz kalmış ailelerde, ilkoğretim cağındaki 10 kız cocuğundan ucu okula devam etmiyor.
Eğitim Reformu Girişimi’nce hazırlanan “Eğitimde ve Eğitimle Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlıklı raporda, toplumsal değer ve dinamiklerin, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyecek bicimde donuşumu icin cok boyutlu politika mudahalelerinin zorunlu olduğu belirtiliyor.

Eğitim sistemi eğitmiyor!

Rapora gore, okullardaki oğrenme ve oğretme surecleri, değer ve tutumları, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyecek şekilde donuşturme potansiyeline sahip. Ancak, konuyla ilgili bazı temel gostergeler, ulkemizdeki eğitimin, bu donuşturucu potansiyeli, sınırlı bir duzeyde harekete gecirebiliyor. Orneğin, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili temel bir gosterge olan aile ici şiddet rakamlarına bakıldığında, lise mezunu her uc erkekten birinin en az bir kez eşine şiddet uyguladığı goruluyor.

Bu acıdan lise mezunu erkekler ile ilkokul mezunu erkekler arasında kayda değer bir fark bulunmuyor. Eğitimin, kadına yonelik şiddet ve istismarla ilgili tutumlar uzerindeki etkisine bakıldığında, her 10 polisten yedisinin, her 10 hÂkim, savcı ya da avukattan dordunun, “kadının dış gorunuşu ve davranışları tecavuze yol acar” ifadesine katılması da dikkat cekici.

Kadın evden cıkamıyor

Rapordaki verilere gore, toplumsal cinsiyet eşitliği acısından bir başka gosterge de işgucune katılım ve istihdam oranları. Turkiye’deki erkeklerin istihdam oranı, AB ulkelerindeki erkeklerin istihdam oranına yakınken Turkiye’deki kadınların istihdam oranı, AB ulkelerindeki kadınların istihdam oranının yarısından daha az. Toplumda genel olarak kadının aile icindeki rolu on planda kalmaya devam ediyor ve eğitim ise kadının annelik rolunu daha başarılı oynaması icin bir arac olarak goruluyor.

Ne yapılmalı?

Raporda, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yonelik oneriler şoyle sıralanıyor:

• İlkoğretim okulları icin standartlar oluşturulurken toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel bir olcut olarak yer alması şarttır.

• Oğretmenlerin, değer ve tutumlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini icselleştirmeleri desteklenmeli.

• Ders kitapları, cinsiyetci oğelerden tamamen arındırılmalı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyici şekilde kurgulanmalı.
cumhuriyet