1. Sadık olun. Sağlıklı ve mutluluk verici bir ilişkinin temeli bağlılığa dayanır. Yakınlaşmaktan korktuğunuz icin sevdiğinizden uzaklaşmak isteseniz de, sadakat sayesinde ona bağlı kalırsınız. Sadakat, sorumluluk almak, korkuları kontrol etmek ve duygusal olarak hazır olmak demektir. Eğer iki taraf da gereken sadakati gosterirse, sağlıklı bir ilişki icin ilk adım atılmış olacaktır.
2. Kişisel sorumluluklar alın: İnsan, olgunlaştıkca kendi sorumluluklarını oğrenir ve bu sorumluluklar cercevesinde hareket eder. Ancak bazı sorumluluklar vardır ki, bunlar başkasına karşıdır. Partnerinizi olduğu gibi kabul edin. Bu ilişkinin sadece sizin değil, ikinizin duygusal ihtiyaclarını karşılamak icin olduğunu unutmayın.
3. Kendinize iyi bakın. Hic kimsenin sizin mutluluğunuzu 'sağlamasını' beklemeyin. Eğer kendinize iyi bakar, ihtiyaclarını karşılarsanız, ilişkinizin daha dengeli olmasını sağlarsınız. Partneriniz icin her şeyi siz yapmayın. Unutmayın ki, onun 'kendisine' iyi bakmayı oğrenmesi gerekiyor
4. Durust olun. Kafanızı karıştıran, sizi uzen konuları, ihtiyaclarınızı, isteklerinizi, duygularınızı ve sınırlarınızı durustce ve acık olarak ifade edin. Doğruları soyleyip soylememe celişkisine duşmeyin. Doğruları, ilişkinizi zedelemeyecek bicimde soylemeye dikkat ederseniz, mutlu olursunuz.
5. Kendinize duşen gorevi yapın. Sağlıklı ve mutluluk verici bir ilişki caba gerektirir. Elinizden geldiği kadar 'canlı' yaşamaya calışın, duygusal sorunlarınıza cozum arayın, herşeyi yonetmeye calışmayın, gecmişinizdeki sorunlarla yuzleşin ve korkularınızı yenin. Boylece 'sağlıklı bir ilişki' icin kapasitenizi arttırmış olacaksınız!

Evlilik, kadının ve erkeğin beraber yaşamak uzere karşılıklı anlaşma ile oluşturdukları sosyal bir kurumdur. Bu kurum sevgiyi, saygıyı, cinselliği, mutluluğu ve uzuntuyu dahi paylaşmayı icerir. Evlilik kadının ve erkeğin sahip olduğu temel haklardan bir tanesidir. Evliliğin toplum tarafından kabul gormesi icinde yasalar cercevesinde onaylanması gerekir. Gelenek ve goreneklerde evliliğin oluşmasını ve yapısını etkilemektedir.
Kadının ve erkeğin sosyal yaşamdaki rolleri daha doğar doğmaz yetiştirilme tarzları ile başlar. Bu roller toplumsal ve kulturel farklara gore bazı değişikliklere uğrasalar da temelde aynı esaslardadırlar. Kadının yapısı itibarı ile daha duygusal olması kolay incinip kolay sevinmesi hormonları ile ilgili olup bu onun annelik yapabilmesi icin gereklidir. Kadın adet gorduğu zaman veya gebe kaldığı zaman veya doğum yaptıktan sonra fiziksel olarak eskisine nazaran daha gucsuz duşer. Bunun sonucunda da erkek koruyucu ve kollayıcı olmak zorundadır.
Kadın ve erkek ilişkisindeki en onemli şey kadını kadın ,erkeği erkek olarak kabul etmek ve karşı tarafın istek ve arzularına saygı duymaktır. Cunku daha evvelde soylediğimiz gibi daha bebeklikten itibaren farklı yetiştirilir ve farklı hissetmeye başlarız. Bir kadının bir erkeğin nasıl duşunduğunu veya bir erkeğin bir kadının nicin farklı davrandığını anlamasına imkan yoktur.
Duzenli hekim kontrolunde olmak yaşam kalitenizi arttıracak ve sağlıklı bir cinsel hayat surmenizi sağlayacaktır. Bundan dolayı şikayetiniz olsun olmasın her altı ayda bir doktor kontrolunden gecmeyi ihmal etmeyiniz.
Erkeklerde kadınları oldukları gibi kabul etmeli ,onların yaşam tarzlarına ve duygusallıklarına saygı gostermelidirler, cunku bu kadının doğasının bir gereğidir ve duygusal olmayan bir kadın ne erkeğini mutlu edebilir ne de iyi bir anne olabilir.