Iste formul:

'Basarili anlarinizi dusunun'
Uzmanlar "Kiskancliga kapildiginizda, huzur icinde oldugunuz bir donemi, severek yaptiginiz bir isi animsayin" diyor.

Cogumuz icin kiskanclik, nabzimizda, solugumuzda hissettigimiz bir duygudur. O ani yasayanlar bilir, insan sanki kilometrelerce kosmus gibidir. Kimisi de "derinlere" dalar. Bir baskasi karsisindakini didikler. Sinir kupune donerler, hatta siddete basvuranlar vardir... Tepkiniz nasil olursa olsunc, kendinizi kontrol edebilmek icin yapmaniz gereken, duygulariniz tanimak ve ruhsal yapinizin hangi ozelliklerinden kaynaklandiklarini saptamaktir. Varsayin ki, asiri kiskanclik duymaya basladiniz... Bir an durup bu duygunun nereden geldigini, daha once ayni seyleri ne zaman hissettiginizi bulmaya calisin. Hafizanizi soyle bir karistirin; cocukken, annenizin cok istediginiz halde bir basarinizda sizi ovmedigini ya da kardeslerinizi daha cok takdir ettigini hatirlayacaksiniz.

Ozguven bombasi
Simdi de, yetiskin bir insan olarak edinmis oldugunuz duygusal olgunluktan yararlanarak duygularinizi makul hale getirmeyi deneyin. Ornegin, kendinize sunu telkin edin: "Annem, guzel gorundugumu soylememis de olsa, bunu muhakkak dusunmustu." Zaten asil onemli olan, sizin simdi guzel oldugunuza inanmanizdir. Ozellikle kiskanclik-depresyon kisir dongusune dusmekte oldugunuzu farkettiginizde atmaniz gereken bir sonraki adim, elde ettiginiz basarilari hatirlamaktir. Ozguveniniz giderek azaliyorsa, huzur icinde oldugunuz bir donemi, mutlu gecen bir tatili, severek yaptiginiz bir isi animsamanin tam zamanidir. Hafizanizi tazelemek icin fotograf, defter, kitap gibi anilardan yararlanabilirsiniz.

Benleginize yonelin
Hafizayi desteklemek icin, basarilarinizin belgeleriyle dolu bir defter tutabilirsiniz. Guzel anilarla dolu bir kutuyu karistirmak, sikinti ve umutsuzluklarinizi dagitmaniza yardim edecektir. Sevdiginiz siirler, yakin arkadaslarinizin fotograflari ya da tatillerde topladiginiz deniz kabuklariyla doldurabilirsiniz bu kutuyu. Kendi benliginize yonelmekten, onu simartmaktan korkmayin. Kivanc duydugunuz bir olayi animsamanin tadini cikarin. Herkesin boyle bir anisi vardir. Bircok kisi cocuklariyla ovunur, onlar sayesinde hayati daha hos bulur. Butun bunlar, kendinize bictiginiz degeri yukseltmenin, kotu bir doneminizde bile kendinizi iyi hissedebilmenin anahtarlaridir. Kiskanclik duymaya basladiginizda bunlari hatirlamayi ogrenirseniz, davranis bicimlerinizi de degistirmeniz mumkun olur. Esinizle yolda yururken, onun baska birine ilgi gosterdigini gorurseniz, hemen "dugmeye basip" kendinizi cekici buldugunuz bir ani hatirlayin ve kafanizdaki bu resmin bozulmasina izin vermeyin.

Acikca konusmaktan kacmayin
Eger esinizin gozu surekli karsi cinsin uzerindeyse, ona rahatsiz oldugunuzu soylemek gercekten gereklidir. Bazi kadinlar ofklerini hic dile getirmezler. Kocalari da onlari sikanin ne oldugunu bilemezler. Iste bir ornek: Genc adam aptalca oldugunu bilse de, kiskanclik hissettiginde bunu hemen karisina soylemekte, boylece o an icin ihtiyac duydugu guveni temin etmektedir. "Bunun anlamsiz, aptalca duygulanmalardan biri oldugunu biliyorum, ikimiz de biliyoruz. Ama, kelimelere dokmekle ondan kurtuluyorum; kendimi daha iyi hissediyorum. Son olarak, sunu acikca vurgulayim; destek ve yardim, kendi icimizden gelmek zorundadir. Herkes ozguvenini tazeleyecek, kendisi ve yaptigi is hakkinda iyi dusunceler gelisterebilecek guce sahiptir. Kadinlar cogu kez kendilerine haksizlik ederler. Aynanin karsisina gecip ic cekerler. Oysa bu tutumu baskalari da mutlaka farkedecektir. Unutmayin; kendinizi nasil goruyorsunuz, dunya da sizi oyle gormektedir.