Evlilik kadının geninde var
Onceki kitabında erkeklerin evlilik sorunlarını irdeleyen İlkim Oz, bu kez kadınların neden aile kurdukları konusuna el attı.
Evlilik hakkında psikolojik yardım alan biri bekar, altısı evli yedi kadının hikayesi bir kitapta toplandı. Psikolog İlkim Oz, bu yedi kadının aktardığı gercek yaşam oykulerinden hareketle yazdığı kitabında, sorunlu evliliklere ışık tutuyor.
Onceki kitabı "Erkekler Neden Evlenir?"in gorduğu yoğun ilgi uzerine bu kez "Kadınlar Neden Evlenir?" i kaleme alan Oz, aşık olmanın yanı sıra genlerinin de kadınları evliliğe yonlendirdiği goruşunde:
"Aşk onemli bir faktor tabii. Ama işin bilincaltı boyutuna bakarsak, orada da annelik icgudusunun olduğunu goruyoruz. Bu icgududen dolayı kadın bir aile kurmaya programlanmış genetik olarak. Bu yuzden de kadın beynindeki ve yureğindeki haritaya uygun erkeği arıyor. Bulduğuna inandığı zaman da evleniyor ve ailesini kuruyor."
KIZLARIN OYUNU EVCİLİK
Kadınların yuva kurma ozleminin daha cocuk yaşlarda başladığını belirten İlkim Oz, "Cocuk yuvalarındaki serbest oyun saatlerinde 3-5 yaş grubundaki kız cocukları mutlaka bir bebekle oynar. Onu ayağında sallar, mama verir ve hepsinin de bir kocaları vardır. Kocalarına yemek pişirirler. Ama erkek cocukları ya kamyon şoforu olur ya elinde silah savaşır" diye ornek veriyor.
İyi eğitim gormuş, kariyer sahibi kadınların eş secerken daha dikkatli olduğunu soyleyen Oz, bu tur bilincli evliliklerin daha uzun surduğunu kaydediyor. Ancak hangi statude olursa olsun evlilikte ve ilişkilerde zarar goren, daha cok acı ceken, hayal kırıklığına uğrayan tarafın kadın olduğunu ekliyor:
"Kadınlar genelde eşlerinin kendisine yeterince ilgi gostermediğinden yakınıyor. Eşlerinin kendini tamamen işine vermesi nedeniyle kendisini yalnız hisseden kadınlar var. Bir kadın ´´Kocam yuzuğu taktı aşkı attı´´ demişti mesela. Bunlar toplumumuzda cok sık rastlanan şeyler. Erkekler evliliğin duygusal boyutuna pek bakmıyorlar. Eşinin kendisini aldatması nedeniyle panik atak geciren bir kadın var kitapta. Bir başkası yine toplumda sık rastlanan vajinusmus vakası. Kitaptaki bekar kahramanımızın ise evlilik fobisi var. Bu benim de ilk kez karşılaştığım bir vakaydı. Bir evlilik teklifi aldığında kusma, bayılma gibi belirtiler ortaya cıkıyordu. Sonradan altında cok farklı sebepler olduğu ortaya cıktı."
Kadınların evlilikteki en buyuk hatalarının eşlerinin kişiliğini değiştirmek istemeleri olduğunu belirten İlkim Oz, şunları tavsiye ediyor: "Karşınızdaki insanı olduğu gibi kabul edin, sorunlarını dinleyin, beklentilerini karşılıklı konuşarak anlayın. Cozum yolu aramalısınız ve halledemiyorsanız profesyonel yardım almalısınız
Kadınlar neden evlenir?
Kadınca0 Mesaj
●40 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kadınca
- Kadınlar neden evlenir?