"Hayır" demek size de zor mu geliyor? Karşınızdakini kırmamak icin istemediğiniz şeyleri yapmak zorunda mı kalıyorsunuz? Onerilerimiz ve uzman goruşlerine kulak vererek, hayatınızı kolaylaştırmanız mumkun.

Arkadaşınız salonunuzda yaşamaya başladı. Kız kardeşiniz, bir servet odeyerek aldığınız ve daha hic giymediğiniz botlarınızı odunc aldı ve siz "Peki" dediniz. Ofiste yapmanız gereken işlerin altında boğulmuşken, sırf bir arkadaşınızı kıramadığınız icin yeni bir projeyi daha ustlendiniz... "Hayır" diyemediği icin problem yaşayan kadınların sayısı cok fazla.

Neden "EVET" diyoruz?

Bir erkeğe istemediği bir iş onerildiğinde, tereddut etmeden reddeder. Maalesef 20 YTL borc veremez veya ne yazık ki komşunun kopeğine bakacak zamanı yoktur.

Kadınların ve erkeklerin gelen ricalara benzer şekilde cevap vermemesi; hem sosyal hem de biyolojik nedenlere dayanıyor. The Book of No (Hayır'ın Kitabı) adlı eserin yazarı psikolog Susan Newman "Erkeklerin, kendi haklarını savunmaları ve duşunduklerini acıkca dile getirmeleri beklenir" diye acıklıyor bu durumu ve ekliyor: "Urkek biri olarak etiketlenmemek icin, erken yaşta 'Hayır' demeyi oğrenirler."

Diğer yandan kadınlar, iyi ve işbirlikci olduklarında takdir gorurler. Newman, "Yetişkin yaşlarda bu durum, karşısındaki kişiyi memnun etmek ve takdir gormek icin yardım isteyen herkese 'Evet' demek şeklinde ortaya cıkar. Hatta kadınlarda, bu o kadar doğal karşılanan bir durumdur ki, bazıları icin birine 'Hayır' demek, 'Durumunu umursamıyorum', demekle eşdeğerdir" diyor.

"Evet" cevabı aynı zamanda icguduseldir. Araştırmalar, kadınların, birine yardımcı olduklarında, vucutlarında kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan hormonların salgılandığını gosteriyor. Buna bağlı olarak beynin odullendirme bolumundeki aktivitelerinde de onemli derecede artış oluyor. Sonuc: Kadınlar, birilerine yardım ettiklerinde kendilerini iyi hissediyorlar.

Sınır koymak onemli

Unleash Your Dreams (Ruyalarınızı ozgur Bırakın) adlı kitabın yazarı, New York Mount Sinai School'dan Psikiyatri Profesoru Michael E. Silverman, "ilk olarak, yapmak istemediğiniz bir şeyi ustlendiğinizde hissettiğiniz kızgınlığı duşunun. Bunun uzerine, bu işi tamamlamak icin harcamanız gereken zamanı ekleyin; sonucta, gercekten yapmak istediğiniz şeylere daha az zaman kalacaktır" diyor. "Her zaman 'Evet' deme alışkanlığı bazen geri tepebilir. Zaman icerisinde yaptıklarınız yardımdan cok gorev gibi gorunmeye başlayabilir" diye ekliyor. Arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza hicbir sınır koymadığınız zaman, "Evet" diyeceğinizi bildikleri icin talepleri asla bitmeyecektir. Bu da zaman icinde sorun yaratacaktır.

Birinin surekli kurtarıcısı olmak ona yardım etmek değildir. No! How One Simple Word Can Transform Your Life (Hayır! Basit Bir Kelime Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir) adlı kitabın yazarı Jana Kemp, "Birine yardım etmeyi reddetmek, o kişinin kendi yeteneklerine odaklanmasını sağlar ve bu iyi bir şey olabilir, orneğin sizden surekli borc isteyen birine 'Hayır' demeniz, sizden sağladığı surekli yardımı bulamadığında finansal durumunun gerceği ile yuzleşmesini sağlayabilir" diyor.

Kendinizi suclamayın

Silverman'a gore birini reddetmek yine de kolay değildir, bircok kadının kendini suclu hissetmeden birine "Hayır" demeye alışması zaman ve pratik gerektirir.

Kendinizi hazırlamanız onemlidir; arzu etmediğiniz bir talebin size gelmekte olduğunu onceden hissedebilirsiniz. "Sana sormak istediğim bir şey var..." veya "Biliyorum cok meşgulsun ama..." gibi cumleler bariz işaretlerdir. Bunlardan daha once gelebilecek ipuclarını gormeye calışın. Complete Communicator (Tumuyle İletişimci) adlı kitabın yazarı Bill Lampton "Ayakustu sohbetler, birden goz temasının kesilmesi, konuşmaya bağlamak icin hafifce oksurme gibi daha erken sinyalleri gormeye calışın" diyor.

Speaking Your Mind in 101 Difficult Situations (101 Zor Durumda Duşunceleri Dile Getirebilmek) adlı kitabın yazarı Don Ga-bor, "Size yoneltilen ricayı duyduğunuz anda hemen cevap vermeyin. Duraksamanız karşınızdaki kişiye durumu değerlendirdiğinizi duşundurecek ve aynı zamanda da duşunmeniz icin size zaman kazandıracaktır, diye oneriyor.

Newman, "Bir ricayı geri cevirirken, hayır cevabınızı kısa tutun, orneğin 'Cok isterdim ama yapamam' deyin. Lafı dolandırmayın veya neden yapamayacağınızı acıklamaya calışmayın. Aksi takdirde, karşınızdaki kişi sizin fikrinizi değiştirmeye calışacaktır" diye tavsiyede bulunuyor.

Abartılı şekilde ozur dilemekten ise kacının, bu, sadece sizin kararınız konusunda rahat olmadığınız mesajını verecektir. Ve asla telafi etme yanlışına duşmeyin. Newman "Telafi etmeye calışmak, 'Evet' demek kadar kotudur" diyor. "HÂl yapmak istemediğiniz şeyin bir parcasını ustlenmiş olursunuz; kandırıldığınızı duşunur yine aynı sıkıntıyı yaşarsınız."

Bir kişiye "Hayır" dedikten sonra, konunun uzerinde cok durup kendinizi suclu hissetmeyin. Kısa bir sure sonra, "Hayır" demek eskisi kadar zor olmaktan cıkacaktır. Lampton "Hayatınızın kontrolunu ele alabildiğinizi gorduğunuzde, 'Hayır demek sizin icin son derece doğal hale gelecektir" diyor.

"I- ıh, hayır, olmaz, asla..."

Uygun bir şekilde "Hayır" demek icin bu cumleleri kullanmayı deneyebilirsiniz...

HER DURUMDA KULLANABİLECEĞİNİZ "HAYIR" CEVAPLARI

• "Hayır, ama beni duşunduğun icin cok teşekkur ederim."

• "Uzgunum, yardımcı olabilecek durumda değilim."

• "Anlayacağından eminim; bir şey daha yapabilecek durumda değilim."

• "Bu konuda iyi bir iş cıkartacak zamanım yok. Neden ...(bir başkasının ismini onerin)'e sormuyorsun?"

• "Gurur duydum ama yapamam."

• "Harika bir fikir ama ben pas gecmek zorundayım."

OZEL DURUMLARDA "HAYIR" DEMENİN YOLLARI

• Gormek istemediğiniz eski bir arkadasınız buluşmak istiyor: "Uzgunum, şu ara cok yoğunum, rahatladığımda ben seni ararım."

• Erkek arkadaşınız uclu bir macera oneriyor: "Bazılarının ilgisini cekebilir ama bana gore değil."

• Bir dostunuz ilginiz olmayan bir konuda gonullu faaliyetlere destek olmanızı istiyor: "Senin bu konuya bağlılığına saygı duyuyorum ama ben katılamam."

• İş arkadaşınız projesinde ona yardımcı olmanızı istiyor: "Bu projeyi alırsam o zaman başka bir şeyi bırakmam gerekir ki bu maalesef mumkun değil."

• Ucakta bir yabancı pencere kenarındaki koltuğunuza gecmek istiyor: "Ben yerime yerleştim ama belki bir başkası size yardımcı olabilir."


ekolay