Son zamanlara kadar aknelerden sorumlu cikolatanın, gun gelip de kozmetik urunlerin icine gireceğini kim hayal edebilirdi ki?
Kakao taneleri Avrupa ile tanıştığı 16. yuzyıldan bu yana bazen goklere cıkarıldı, kimi zaman da yerden yere vuruldu. Ama giderek itibarı artmaya devam ediyor. Ozellikle bitter cikolatalar, artık guclu antioksidanlar olarak aklandılar. Hatta yeşil cay ve şarapla birlikte anılmaya başladılar.
CİKOLATA ŞARAP GİBİDİR
İyi bir cikolata, nadide bir şaraba benzer. Yapılış surecleri, koku ve renginin onemi, tadım torenleri, tanımlanışları şarabı cok andırır. Saf bir siyah cikolatada bol miktarda polifenoller, magnezyum, potasyum, fosfor ve E vitamini bulunur. Gercekten bazı araştırmalar kakaodaki antioksidanların kırmızı şarap ve yeşil cayla mukayese edilebilecek kadar guclu olduğunu belirtiyorlar.
Şarapta da cikolatada da polifenoller bulunur. Polifenoller zararlı kolesterolu azaltmayı başaran guclu antioksidanlardır. 40 gr. siyah cikolatada bulunan ortalama polifenol miktarı, 140 ml (bir kadeh kadar) kırmızı şaraptakine eşittir. Kleopatra’dan bu yana şarabın cilde ne kadar yararlı olduğu biliniyor. Ardından yeşil cay kozmetikleri yayıldı ve şimdi de sıra cikolata kremlerinde!
KAKAO YAĞI CİLDİ YUMUŞATIR
Kakao yağı gercekten iyi bir nemlendiricidir. Ciltteki en belirgin etkisi onu yumuşatması, ince kırışıklıkları duzeltmesidir. Kakaodaki zengin antioksidanlar buyuk bir ihtimalle cilt proteinlerini besler. Bazı doktorlar kakao molekullerinin cildin alt tabakasına gecemeyecek kadar buyuk olduğunu soyluyorlar ve etkisinden kuşku duyuyorlar. Ama cildi yumuşattığı kesindir. Yıllar once kakao yağını bronzlaşmak icin kullanmıştım. O zamandan kendi deneyimimle bu etkisini tanıyorum.
Kozmetik dunyası butun bunları tartışmaya ve araştırmaya devam ede dursun, biz cikolatayı cildimize surmeyi deneyebiliriz. En azından cildimizi yumuşatır ve ruhumuzu okşar. SPA’larda tum vucuda cikolata masajı yapılıyor..
Cikolata maskesi ozellikle olgun ciltlerde harikalar yaratır. O guzel kokusunun aromaterapik etkisi de yanımıza kar kalır...