kadında ozguven silah sıkan kadınlar ozguvenli kadın bacağında silah olan kadın kadınlarda ozguven
Kadının bir erkeğe karşı kullandığı en buyuk gucu ozguvendir. Ozguveni olan kadın her zaman ne yaptığını ve ne yapacağını bilir ve en onemlisi karşısındaki erkeğe bunu hissettirir. Dik duruşu onu her zaman cekici kılar. Hepimiz kendimizden emin olmalıyız ilk once biz varız ve istersek herşeyi başarabiliriz bunu unutmayalım







Sevildiğinden, yapabildiklerinden, yeteneklerinden kuşku duyan, bedenini beğenmeyen cok fazla kadınımız var.
Ozguven bir kadının sahip olması gereken en onemli değerdir.
Kendimizle barışık olmak, kendimize yonelik iyi duygular beslemek, iyi hissetmek, en buyuk zenginliğimizdir.
Ozguven denen duygunun iki bacağı var; birisi değerlilik, diğeri yeterlilik.
Bu iki bacak da biz henuz cok kucukken oluşmaya başlıyor.
Değerlilik duygusu 2 yaşına kadar anne tarafından bebeğe karşı davranışlarla oluşturulurken, yeterlilik duygusu, 6 yaşına kadar ve baba tarafından onaylama ile belirleniyor.
Bir insanın ozguvenli olduğunu soylemesi icin beş temel değerin yukselmiş olması gerekir.
Bunlar, kişinin, kendini değerli bulması, kendisine duyduğu saygı ve sevgi, hayatının sorumluluğunu ustlenmiş olması ve ne yapsam farklı olurdu yeteneğidir.
Benlik saygımızı, ozguvenimizi geri kazanmamız mumkun ama insan kendini bir gecede kabul edemiyor.
Bu yuzden emek vermek gerekiyor.
Aşağıdaki alıştırmalar, size bu konuda yardımcı olacaktır.

- Size bir olay anlatıldığında ya da gazeteden bir şey okuduğunuzda, bunu eleştirmeden algılamaya calışın. Herkesin kendisi icin en iyi şeyi yaptığını benimseyin. Boyle duşunmeyi alışkanlık haline getirin.

- İtici davranan ve giyinen, vucut dili kotu olan biriyle karşılaştığınızda şu parolayı tekrarlayın: “ Boyle gorunmeyi tercih etmesi sebebiyle suclu değil”

- İş yerinizden ya da ailenizden birine birkac dakikanızı ayırın. Sizi sıkan
tavırlarını inceleyin ve onu kesinlikle yargılamamaya ozen gosterin.

- Ozguven sarsıntısı gecirdiğinizde, kendinize: “…….. yapsaydım ne olurdu?” diye sorun. Yani, duşseydim, bana gulselerdi, işe alınmasaydım, beni beğenmeseydi, vb.. Soruları kendinizi sinirlendirinceye kadar devam ettirin. Bir an gelecek ve hicbir şeyin en kotu durum olmadığını kabul edeceksiniz.

- Kendinizi değersiz hissettiğiniz zaman: “…….. benim bir parcam, ben …….. değilim” egzersizini yapın. Orneğin “Kırılganlığım benim bir parcam, ben kırılgan değilim” gibi. Bu olumsuz olduğuna inandığınız bir yonunuzun kafanızda surekli yankılanmasını engeller.

- Aptalca bile bulsanız, “kendimi seviyorum cunku…..” kartları hazırlayın. Soluksuz kaldığınızda, kendinizle baş edemediğinizde, kartlarınızı cıkarın ve bakın. Olumsuz duşunceleri ve guvensizliği uzerinizden atmanızda yardımcı olacaktır.