KESK tarafından hazırlanan broşure gore kadınlar, merkezinde guc ve denetim bulunan ''gozdağı verme'', ''duygusal şiddet'', ''tecrit etme'', ''aşağılama, inkar etme, suclama'', ''cocukları kullanma'', ''ekonomik şiddet'', ''erkekliğini konuşturma'', ''zorlama ve tehdit etme'' gibi şiddet bicimlerine maruz kalıyor.

KESK, 25 Kasım Kadına Yonelik Şiddete Karşı Uluslararası Mucadele Gunu dolayısıyla bir broşur hazırladı. Broşurde, 25 Kasımda yapılan eylem ve etkinliklerle kadınlara ve kız cocuklarına yonelik şiddete son verilmesi ve her turlu şiddetten uzak yaşama hakkına saygı gosterilmesi icin mucadele yurutulduğu ifade edildi.

Turkiye'de ve dunyanın farklı coğrafyalarında kadınların her turlu şiddete maruz kalmaya devam ettiği belirtilen broşurde, kadına yonelik şiddetin, erkekler ve kadınlar arasındaki eşit olmayan tarihsel guc ilişkilerinin bir sonucu olduğu kaydedildi. Kadına yonelik şiddetin kuresel duzeyde ekonomik, siyasi, etnik sorunlarla artarak surduğune işaret edilen broşurde, ''Kadına yonelik şiddet, hem kadınların insan haklarını ve temel ozgurluklerini kullanmalarını engellemekte, hem de haklarını ihlal etmektedir'' denildi.

Kadınların maruz kaldıkları şiddet bicimlerinin 8 başlıkta toplandığı broşurde, kadınların merkezinde guc ve denetim bulunan ''gozdağı verme'', ''duygusal şiddet'', ''tecrit etme'', ''aşağılama, inkar etme, suclama'', ''cocukları kullanma'', ''ekonomik şiddet'', ''erkekliğini konuşturma'', ''zorlama ve tehdit etme'' gibi şiddet bicimlerine maruz kaldığı ifade edildi.

Broşurde, KESK'in aile icinde meydana gelen fiziksel, cinsel, ekonomik ve fiziksel şiddeti, kız cocuklarının cinsel istismarını, evde cinsel taciz ve tecavuze maruz kalmaları, zorla evlendirmeyi, tecavuz faili ile evlenmeye zorlanmayı, zorla bekaret kontrolu ve bununla bağlantılı şiddeti, kadın sağlığına zarar veren diğer uygulamaları, guvenlik gorevlilerince gercekleştirilen her turlu cinsel şiddet fiillerini, iş yerlerinde, eğitim kurumlarında, kamusal alanda kadının insan haklarının ihlal edilmesini, namus adına işlenen cinayetleri kadına yonelik şiddet olarak kabul ettiği belirtildi.

''ERKEKLİĞİNİ KONUŞTURMA''

KESK'in hazırladığı broşure gore, kadınların maruz kaldıkları şiddet şekilleri şoyle:

-Gozdağı verme: Bakışlar, eylemler ve jestler yoluyla korkutma, eşyaları atma, malına zarar verme, silah gosterme.

-Duygusal şiddet: Susturma, kendini kotu hissetmesini sağlama, isimler takma, zihinsel oyunlar oynama, aşağılama, kendini suclu hissettirmeye calışma.

-Tecrit etme: Yaptığı, goruştuğu, konuştuğu okuduğu şeyleri, gittiği yerleri kontrol etme, sosyal katılımını kısıtlama, bu hareketleri kıskanclıkla gerekcelendirme.

-Aşağılama, inkar etme, suclama: Yaptığı tacizi onemsememe, bu konudaki şikayetleri ciddiye almama, tacizin olmadığını iddia etme, rahatsız edici hareketlerine kadının neden olduğunu soyleme.

-Cocukları kullanma: Cocuklar konusunda kadının kendisini suclu hissetmesini sağlama, mesajlarını iletmek icin cocuklarını kullanma, ziyaretleriyle onları rahatsız etme, cocukları alacağını soyleyerek tehdit
etme.

-Erkekliğini konuşturma: Kadına hizmetci gibi davranma, butun onemli kararları kendi verme, evin efendisi gibi davranma, kadın ve erkeğin rollerinin ne olması gerektiğini tanımlama.

-Ekonomik şiddet: Kadının iş bulmasını engellemeye calışma, kendisinden para istetmeye calışma, parasını alma, aile gelirinin ne olduğunu soylememe ve gelirden pay almasını engelleme.

-Zorlamak ve tehdit etme: Bir şey yapmaya zorlamak icin yaralamakla, terk etmekle ya da intihara teşebbus etmekle tehdit etme, şikayetlerini geri almasını sağlamaya calışma, yasa dışı şeyler yapmaya zorlama.

(AA)







sabah.com