gelin kayınvalide ilişkileri gelin kayınvalide ilişkileri hakkında hakkı
Genelde bizim toplumumuzda kaynanaların adı cıkmıştır değilmi kızlar

Hele bikac arkadaş yanyana geldikmi genelde kaynana cekiştiririz

Son Semra kaynana orneğinden sonrada artık kaynanalar iyice ocu gibi gorulmeye başlandı

Peki madalyonun oteki yuzunu hic duşunduk mu?
Ya cazgır olan gelinse mağdur olan kaynanaysa

Şimdi işte bu cazgır gelinlerden birine ornek vermek istiyorum

Hayat cizelgesi ustlenilen rollerle ve ibret levhalarıyla doludur. Gelinken cektirirseniz, kayınvalide iken bu kez kendiniz cekebilirsiniz. O yuzden mantıklı olup ne cekmek, ne de cektirmek gerekiyor.
“Kapı mı caldı? Kim geldi?”

“Kim olacak tabii ki, annen.”

“Ne dedin anlamadım?”

“Anlamayacak ne var bunda? Yine annen geldi dedim.”

“Yavaş ol annem duyacak.”

“Şey, cocuklar geciyordum ayakustu ne yapıyorsunuz diye sorayım dedim. İnşallah rahatsız etmedim.”

“Aaaa! Ne rahatsızlığı anneciğim. Zaten biz de seni ozlemiştik. Ne iyi ettin de geldin.”

“Guzel gelinim, rahatsız mısın, niye sesin cıkmıyor?”

“Sanırım kızım rahatsız ben kalkayım. Zaten baban da beni merak eder. Haydi hoşca kalın.”

“Ama anneciğim oyle hemen kalkılır mı? Akşam yemeğine kalsaydın. Değil mi hayatım?”

“Yok! Yok! Başka zaman. Fırsat bulursanız siz gelin…”

Her ne kadar kayınvalidelerin zulmu dillere destan olmuşsa da maalesef boyle gelinlere de rastlanıyor. Kendisine karışmasa bile kayınvalidesinin varlığından rahatsız olan gelinlerin sayısı hic de kucumsenecek gibi değil.

Kayınvalideleri tarafından ezilen kimi kadınların kızları, şuuraltlarında tepkisel olarak sanki kendi kayınvalidelerinden annelerinin intikamını alıyorlar. “Annem ezildi ben ezilmeyeceğim” diye kendilerini koruma psikolojisine giriyorlar.

Halbuki, karşılıklı hoşgoru, anlayış ve saygıyla davranılmalıdır. Bugunun gelininin yarının kayınvalidesi olacağı goz onunde tutulmalıdır. Kayınvalidesine kotu davranan gelini, yarınlarda kotu bir gelinin beklediği, “Ne ekersen onu bicersin.”sozu unutulmamalıdır.

Eskiler “Dort atanın hakkı birdir.” diyerek eşin ana-babasının insanın kendi anası, babası gibi hukukunun olduğuna dikkat cekmişlerdir.

Zaten Peygamberimiz (sas), “İcinde akrabalarla irtibatı kesen birisinin olduğu bir topluluğa rahmet inmez.” (Buhari, Edeb)

“İki kişi vardır ki, kıyamet gunu Allah onlara rahmet nazarıyla bakmaz; akrabalarıyla ilgiyi kesen kimse ve kotu komşu.” (Deylemi Musnedu’l-Firdevs) buyurmaktadır.

Ustelik bu akraba, anne hukmunde olan kayınvalide olursa iş daha da değişir. Guzel sozun bile sadaka olduğu dinimiz elbette kayınvalideye iyi davranılmasını ister.

Peygamberimiz, “Kadınların en hayırlısı, kendisine baktığı zaman kocasını sevindiren, bir şey yapmasını istediğinde itaat eden, nefsi ve malı hususunda kocasının hoşlanmadığı tutum ve davranışlardan kacınan kadındır.” (Musned, 2:251) buyuruyor.

Sanırım hicbir erkek eşinin annesine kotu davranmasından hoşlanmaz. Zaten hayırlı bir kadın da eşini uzmemek icin eşinin annesine saygılı davranır. Onu memnun eder.

Bazen gelinler “Biz ne kadar iyi davransak da kayınvalidemiz kotu, bizi sevmiyor.” diyorlar. İyilik yapana iyilik yapmak kolaydır. Fazilet, kotuluğe iyilikle karşılık vermektedir. Peygamberimiz:

“Akrabalarına iyilik eden kişi, sadece onların iyiliklerine karşılık veren değildir. Akrabalarına asıl iyilik eden kişi, akrabaları kendisiyle ilişkilerini kopardıklarında, onlara iyilik yapmaya devam edendir.” (Buhari, Edeb: 15) buyuruyor.

Bilmem bu sozun uzerine başka soze gerek var mı?