ABD'NİN ONEMLİ DERGİLERİNDEN FORBES, ALMANYA BAŞBAKANI ANGELA MERKEL'İ BU YIL DA DUNYANIN EN GUCLU KADINI SECTİ. FORBES DERGİSİ TARAFINDAN HAZIRLANAN DUNYANIN EN GUCLU KADINLARI-2008 LİSTESİNDE, SABANCI HOLDİNG YONETİM KURULU BAŞKANI GULER SABANCI, 75. SIRASINDA YER ALARAK, LİSTEDEKİ TEK TURK KADIN OLDU.
Listenin bu yıl da birinci sırasında yer alan Almanya Başbakanı Merkel, boylece 3 yıldır dergi tarafından dunyanın en guclu kadını secilmiş oldu.
Listede gecen yıl 4. sırada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu yıl 7. sırada yer aldı.
2. sırada ABD Federal Mevduat Sigorta Şirketi Başkanı Amerikalı Sheila Bair, 3. sırada Pepsi'nin baş yoneticisi Amerikalı İndra K. Nooyi, 4. sırada Amerikan sağlık sigortası şirketi WellPoint'in başkanı Angela Braly, 5. sırada İngiliz iş kadını Cynthia Carroll, 6. sırada Amerikalı iş kadını Irene B. Rosenfeld, 7. sırada Condoleezza Rice, 8. sırada Temasek Holding baş yoneticisi Singapurlu Ho Ching, 9. sırada Areva'nın başkanı Fransız Anne Lauvergeon, 10. sırada Amerikalı ust duzey yonetici Anne Mulcahy yer aldı.
Listede 54 ust duzey yonetici ve iş kadını ile 23 siyasetci bulunuyor. Geri kalanları ise ceşitli medya grubu yoneticileri, temsilcileri ve diğer kuruluşların yoneticileri oluşturuyor.
LİSTENİN SİYASETCİLERİ
Listedeki siyasetciler arasında ABD'den Senator Hillary Clinton gecen yıldan birkac sıra geriye duşse de listenin 28. sırasında yer aldı ve dergi tarafından bu yıl medyanın en fazla ilgi odağı olan kadın siyasetcisi gosterildi.
ABD Başkanı George Bush'un eşi “first lady” Laura Bush da listede 44. sırada yer aldı. Gecen yıl 26. sırada bulunan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bu yıl 35. sıraya yerleşirken Fransız Ekonomi Finans ve İstihdam Bakanı Christine Lagarde 14. sırada, Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko 17. sırada, Hindistan Kongre Partisi lideri Sonia Gandi 21. sırada, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tzipora Livni 52. sırada, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark 56. sırada, İngiltere Kralicesi Elizabeth 58. sırada, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen 71. sırada, İrlanda Cumhurbaşkanı Mary McAleese 74. sırada, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis 78. sırada ve Urdun Kralicesi Raina 96. sırada yer aldı.
Listeye ilk kez bu yıl giren Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez ise listenin 13. sırasına yerleşirken 38. sırada Myanmar'da cunta yonetimi tarafından yıllardır ev hapsinde tutulan muhalefet lideri Nobel Barış Odulu sahibi Aung San Suu Kyi bulunuyor.
Listede Amerikalı talk şov sunucusu Oprah Winfrey (36. sırada), Yahoo internet şirketinin başkanı Susan Decker (50. sırada) ve Amerikalı unlu gazeteci Christiane Amanpour (91. sırada) da dikkati cekiyor.
TURKİYE'DEN TEK İSİM GULER SABANCI
Listede, Turkiye'den bu yıl sadece Sabancı Holding Yonetim Kurulu Başkanı Guler Sabancı yer aldı.
Listenin 75. sırasında bulunan ve dunyanın en guclu kadınlarından olan Sabancı, bu konumuyla bir kez daha Turkiye'nin de en guclu kadını olmuş oldu.
Dergide, Guler Sabancı'nın Turkiye'nin AB uyelik surecine buyuk destek verdiği belirtilerek, Sabancı Holding'in İspanyol ve Japon ortaklarla nukleer santral kurma duşuncesine yer verildi.
Sabancı'nın Uluslararası Kriz Grubu'nun (International Crisis Group) yonetim kurulu uyesi olduğu kaydedilen dergide, Sabancı'nın Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masası'nın (European Round Table of Industrialists) da ilk kadın uyesi olduğu ifade edildi.
Dergide, Guler Sabancı'nın Sabancı Ailesi tarafından kurulan Sabancı Universitesinin Mutevelli Heyeti Başkanı olduğu ve amcasıyla ortak şarap urettiği belirtildi.
Sabancı, gecen yılki listede 65. sırada, Turkiye'den 2. isim olarak Doğan Şirketler Grubu Holding AŞ Yonetim Kurulu Başkan Vekili İmre Barmanbek de 88. sırada yer almıştı. Hurriyet
28.07.2008 - FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND: GULER SABANCI CAĞDAŞLIĞIN USTADI... BAŞARILI BİR YONETİCİDEN FAZLA BİR KİŞİLİK, TURKİYE’NİN BATIYA ACILAN MODERN TEMSİLCİSİ...
Financial Times Deutschland (FTD), tam sayfa olarak yayımlanan Portre bolumune Sabancı Yonetim Kurulu Başkanı Guler Sabancı’yı konuk etti. Andrzej Rybak tarafından gercekleştirilen ve “Cağdaşlığın Ustadı” başlığı ile kaleme alınan roportajda Guler Sabancı’nın iş dunyasındaki yeri, yonetim anlayışı ve kadınları geliştirmek, onların ekonomiye katılımlarını artırmak icin geliştirilen projelere verdiği destek geniş olarak yer aldı.
Yazısına “Sabancı Holding’in Yonetim Kurulu Başkanı Guler Sabancı, Turkiye’deki en guclu girişimcilerden biri . Sabancı, surekli kırdığı yeni ciro rekorlarıyla saygınlık kazanıyor ve kadınların ulke ekonomisindeki yukselişini destekliyor” diye başlayan Rybak, şoyle devam etti, “Guler sabancı, burosuna varmak icin koridorları hızla gecerken etrafına talimatlar yağdırıyor ve burosuna vardığında pencereden aşağı bakarak, İstanbul’un son yıllarda muazzam bir değişime uğradığını soyluyor, (Yirmi yıl once burada fakirlerin yaşadığı gecekondular vardı, şimdi hepsinin yerine yeni inşaatlar yapılıyor, gerisinde kaldığımız Avrupa’ya yetişiyoruz) dedi.
Guler Sabancı’yı “Turkiye’nin batıya acılan modern bir temsilcisi” olarak tanımlayan yazıda, Sabancı’nın AB’ye giriş icin verdiği destek anlatılırken, “Hicbir kuruluş AB’ye girmek icin onun kadar caba sarfetmiyor. Sabancı, uluslararası gazeteler icin yorumlar kaleme alıyor, brifingler veriyor, genişlemenin avantaj ve dezavantajlarını tartıyor, anlaşmazlık noktalarına cozum onerileri getiriyor ve korkuları dağıtıyor. (Turkiye demokrasisini, insan haklarını ve sosyal sistemlerini guclendirmek zorunda. Ancak Turkiye, kuşkusuz Avrupa’ya ait) diye de ekliyor” denildi..
Guler Sabancı’nın 2004 yılında Sabancı Holding Yonetim Kurulu Başkanlığı gorevini ustlendiği, bugune kadar olan surecte Holding’in cirosunu yaklaşık 10 milyar €’ya cıkararak, bankacılık ve sigortacılık, otomotiv ve lastik sanayi, cimento, perakende ve enerji olmak uzere beş sektorde faaliyet gosterdiği kaydedilen haberde Guler Sabancı’nın, merhum Sakıp Sabancı icin dile getirdiği şu goruşlere yer verildi: “26 yıl onun yonetiminde calıştım, ne biliyorsam, ondan oğrendim.”
FTD, yazısında Guler Sabancı hakkında farklı isimlerin dile getirdiği goruşlere de yer verdi:
“Guler Sabancı’nın yonetimi bugun artık sorgulanmıyor. Onun yonetimindeki grup her zaman yeni ciro rekorları kırıyor. Garanti Menkul Kıymetler Baş Analisti Mahmut Kaya “Grubu nereye goturmek istediği hakkında net bir fikri var” diyor ve ekliyor: “Bircok erkeğe nazaran sozunu cok daha iyi gecirebiliyor.” Avusturyalı ortağı Verbund’un Başkanı Michael Pistauer ise onun guvenilirliğini ve dinamizmini takdir ediyor.
EKİP CALIŞMASI…
Guler Sabancı’nın ekip calışmasına verdiği oneme değinilen yazıda, Sabancı’nın, “Bir topluluk icinde hic kimse kendi başına karar veremez. Sorumluluğu devretmek gerekir.” Şeklindeki sozlerine yer verilirken, kendisinin, strateji ve uluslararası bağlantıların korunması konusunda yetkili kişi olduğu, işletmenin yonetimini ise kurmaylarına bıraktığı kaydedildi.
Haberde, Sabancı’nın başkanlığı ustlendikten sonra Holding’i yeniden yapılandırdığı ve bazı iş kollarından cıkarak yeni alanlara yatırım yaptığına dikkat cekilerek, Guler Sabancı’nın bu konuyla ilgili olarak “Gelecekte daha sınırlı sayıda sektore odaklanmak istiyoruz. Ancak yine de geniş profilli bir grup olarak kalacağız.” sozleri vurgulandı.
Guler Sabancı’nın ailedeki yerinin anlatılmasıyla devam eden yazıda, Holding’in Kurucusu olan dedesi Hacı Omer Sabancı’nın kendisine olan duşkunluğune ve Sabancı’nın iş hayatına 22 yaşında, kendisine en fazla yukselme imkanı vaad eden lastik fabrikasında başladığı bilgilerine yer verildi. Lastiklerle ilgili olarak Sabancı’nın “Lastikleri otomobillerin ayakkabıları olarak tasavvur ediyordum ve ben ayakkabıları severim.” ifadesi okuyucularla paylaşıldı.
Erkekler dunyası olarak tanımlanan iş dunyasında Guler Sabancı’nın cok saygın bir yeri olduğuna, hızlı analiz etme ve karar alma yetilerine sahip olduğuna dikkat cekildi.
KADINLAR İCİN TEŞVİK PROGRAMLARI…
FTD, Guler Sabancı’nın ve Sabancı Vakfı’nın kadınlarla ilgili projelere verdiği oneme dikkat cekti. “Bir kadının, kendisini kanıtlamak icin bir şansa ihtiyacı vardır. Ailemin desteği olmasa, ben de bu yukselişi başaramazdım.” ifadelerine yer verilen yazıda Sabancı’nın kadınları teşvik etmek icin, gelecek yıllarda Holding’de kadın yoneticileri istihdam etmeyi tercih edeceği vurgulandı.
Sabancı Vakfı’nın UNDP ve T.C. İcişleri Bakanlığı ile birlikte gercekleştirdiği, kız cocuklarının eğitiminin ve kadınların meslek imkanlarının iyileştirilmesinin hedeflendiği “kadın dostu şehir” projesine ve Teknosa’nın tum ulkede kadınlar icin duzenlediği bilgisayar kurslarına ilişkin bilgilere yer verilen yazıda, Sabancı’nın “Bir şeye yureklendirmek icin, kadınları cesaretlendirmek lazım. Başarabileceklerine inanmalılar.” sozlerinin altı cizildi.
Yazıda, Guler Sabancı kadınların desteklenmesi ile ilgili olarak kendisinin kadınlara bir ornek olup olmadığına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: “Bana, benim bir ornek olduğumu soyluyorlar. Ben bir ornek oluşturmak icin calışmadım. Ben, neyi istiyorsam onu yaptım. Ama, beni ornek olarak kabul etmelerinden gurur duyuyorum. Holdingimizin bu kadar yuksek bir itibara sahip olması bana gurur veriyor.” diye yanıt verdi.
Yazıda Guler Sabancı’nın başarılı bir yoneticilik dışında neler yaptığı şu sozlerle ifade edildi:
“Sabancı, başarılı bir yoneticiden cok daha fazla bir kişilik. Kendisi aynı zamanda ulkesinin elcisi. Sabancı Dunya Ekonomi Forumu’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik ediyor, Amsterdam’da Hollanda Kralicesi Beatrix ile birlikte bir Turkiye sergisi acıyor. Louvre Muzesi’nin de Picasso resimlerini odunc verdiği bir sanat muzesini başarıyla yonetiyor. Ve gelecek nesillerin eğitimi ile ilgileniyor: İstanbul’daki Sabancı Universitesi’nde ulkenin gelecekteki ekonomi elitleri oğrenim goruyor.
Turkiye’nin AB’ye girmesini istemeyen Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’e karşı, “Turkiye’nin sunacak cok şeyi olduğunu Avrupa’ya gostermeliyiz. Soz konusu olan sadece 70 milyon tuketicinin yer aldığı bir Pazar değil, oncelikle bizim muhteşem kulturumuz soz konusu” diyor Sabancı.
Guler Sabancı ikna calışmalarına uzun sure once başladı: Elysee Sarayı’na, Marmara Denizi kıyısındaki kendi tesisinden birkac şişe seckin kırmızı şarap gonderdi.”
gecce