http://tr.wikipedia.org/wiki/Kad%C4%B1n_haklar%C4%B1#Dipnotlar
Dunyada kadın
Dunya'nın yuzde 49.7'si kadın. Yani kadın nufusu 3 milyardan fazla. Her yıl, yarım milyondan fazla kadın, gebelik ya da doğum sırasında yaşamını yitiriyor. Kadın cinayet kurbanlarının yuzde 70'i eşleri ya da sevgilileri tarafından olduruluyor. Dunyada her 3 kadından 1'i hayatının bir doneminde şiddete maruz kalıyor. Her 5 kadından 1'i hayatının bir doneminde tecavuz veya tecavuz girişimi kurbanı oluyor. ABD'de her 90 saniyede 1 kadın tecavuze uğrarken, Irak'ta nisan 2003'ten bu yana savaş sırasında ve sonrasında, en az 400 kadının tecavuze uğradığı İnsan Hakları İzleme Orgutu'nun raporlarında yer alıyor. Dunyada, ağırlıklı olarak Afrika kıtasında 135 milyondan fazla kadın sunnet ediliyor. Dunya genelinde multecilerin yuzde 80'i kadın. Gelişmekte olan ulkelerde okur-yazar olmayan her 3 kişiden 2'si kadın. 280 milyonluk Arap dunyasında her 2 kadından 1'i okuma yazma bilmiyor. Suudi Arabistan'da kadının oy hakkı yok, araba kullanması yasak. Dunyada 54 ulkede kadınlara yonelik ayrımcı yasalar bulunurken, 'namus savunması' Peru, Bangladeş, Arjantin, Ekvator, Mısır, Guatemala, İran, İsrail, Urdun, Suriye, Lubnan ve Venezuella'nın ceza yasalarında yer alıyor. İran'da cok istisnai durumlar haricinde kadının boşanma hakkı yok. Şeriat'la idare edilen ulkelerde zina yapan kadının cezası recm yani taşlanarak olum. Erkeklere boyle bir ceza uygulanmıyor. Tum dunyada sağlık calışanlarının yuzde 75'i kadın. Siyasette ve iş dunyasında da kadınların oranı gelişmiş ulkelerde bile epey duşuk.
İş gucu olarak kadın
Eğitim seviyesi arttıkca kadınların işsizlik oranının keskin bir şekilde artıyor.
Yani eğitim gerektirmeyen işlerde kadınlar "ucuz iş gucu" olarak istihdam edilirken, yuksek ucretli ve statu sahibi mesleklerde iş bulmaları zorlaşıyor.
Orneğin Turkiye'de, okur-yazar olmayan 1 milyon 46 bin kadından sadece 53 bini işsiz, yani okuma yazma bilmeyen kadınlarda işsizlik oranı yuzde 1. Buna karşın, lise altı eğitim alan kadınlarda işsizlik oranı yuzde 5.8'e cıkıyor.
Lise mezunu erkeklerde işsizlik yuzde 12.2'yken, aynı oran kadınlarda yuzde 25.3. Universite mezunu erkeklerin sadece yuzde 9.3'u işsizken, universite mezunu kadınlarda işsizlik oranı yuzde 18.1'e ulaşıyor.
İşsiz erkekler arasında ilk kez iş arayanların oranı yuzde 19.9 olurken, işsiz kadınlar arasında ilk kez iş arayanların oranı yuzde 39.9.
Bu veriler, kadınların giderek daha fazla oranda calışma hayatında yeraldığını ortaya koyuyor.
kaynak:wikipedia.org
Dunyada kadın - İş gucu olarak kadın
Kadınca0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Kadınca
- Dunyada kadın - İş gucu olarak kadın