Kadına Yonelik Şiddet Araştırması: Eşe Şiddet Meşru Goruluyor

Arı Hareketi ve KAGİDER'in projesi kapsmaında duzenlenen araştırmaya gore uc kadından ikisi bir akrabasından şiddet gormuş. Eşine şiddet gosteren erkeğe mudahale edeceğini soyleyenlerin oranı yuzde 54.


“Eşitlik İcin Nesiller Arası Kopruler Projesi” kapsamında yapılan bir araştırmaya gore kadının eşinden şiddet gormesi meşru, kadın ve erkeklerin şiddet tanımı farklı.

Araştırmayı ARI Hareketi ve Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) gercekleştirdi.

İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Eskişehir ve Kocaeli'de, 16-25 yaş grubunda, kadın ve erkek 654 kişi araştırmaya katıldı.

Araştımanın bulguları kısaca şoyle:

Erkekler, kadınların “evlendikleri” zaman “kadın olduklarını" (yuzde 32,7), kadınlar ise erkeklerin “askere gittiği” zaman “erkek olduklarını" duşunuyor (yuzde 26,3).

Katılımcıların yuzde 71,3’une gore evin temizliği ve bakımından, yuzde 63,8’ine gore yemek pişirmekten ve hazırlamaktan kadınlar sorumlu. Yuzde 77,2 evdeki tamirat ve onarımlardan erkeklerin sorumlu olduğunu belirtiyor.
Komşular ve aile ilişkileri (yuzde 63) ile cocukların

eğitiminden (yuzde 69,3) kadın ve erkeğin ortak sorumlu olduğu duşunuluyor.

Erkekler ve kadınlar tarafından en olumlu bulunan atasozu “Yuvayı dişi kuş yapar”. “Oğlanı her karı doğurmaz, er karı doğurur” atasozunu “doğru” bulan erkek oranı yuzde 21,1 iken, kadın oranı yuzde 4,3. “Kadının sacı uzun olur, aklı kısa” atasozu erkeklerin yuzde 19,9’u tarafından doğru olarak tanımlanırken, kadınların yuzde 2,1’i de bu atasozunu doğru buluyor.

Erkeklerin yuzde 70,9’u, kadınların yuzde 58,7’si “herhangi birinden kotu soz işittiğini” soyluyor. Erkeklerin yuzde 48,6’sı, kadınların yuzde 28,7’si “herhangi birinden fiziksel şiddet gorduğunu” belirtiyor.

Kadınlara donuk şiddetin kaynağına bakıldığında ilk sırada aile var. Kadınların yuzde 34,4’u babasından/ağabeyinden, yuzde 32,8’i anne/diğer aile buyuklerinden şiddet gorduğunu soyluyor.


Katılımcıların yuzde 85,6’sı toplu taşıma aracında tacize uğrayan bir kadının polise başvurması gerektiğini soyluyor. Kocasından fiziksel şiddet goren bir kadının polise başvurması gerektiğini duşunenlerin oranı yuzde 66,2. İstemediği halde kocası tarafından cinsel ilişkiye uğrayan bir kadının bu durumu gizlemesi gerektiğini soyleyenlerin oranı yuzde 18,5.

Erkek ve kadının şiddet tanımı farklı

Kadınların yuzde 96,3’u “sokakta kız kardeşini bir erkekle goren ağabeyin kız kardeşini dovmesi”ni şiddet olarak tanımlarken, bu goruşte olan erkek oranı yuzde 75,5.
“Erkek cocuk doğurmamış bir kadının aşağılanması”nın şiddet olduğunu soyleyen kadın oranı yuzde 93,6 iken, erkek oranı yuzde 78,3.

“Politika, ekonomi matematik gibi konularda kadına surekli anlamadığının, aklının ermediğinin aptal olduğunun soylenmesi”nin şiddet olduğunu soyleyen kadın oranı yuzde 85 iken, erkek oranı yuzde 66,4.

"Kadını kocası dovebilir"
Erkekler ve kadınlar, kadının kocasından şiddet gormesini, yabancı bir erkekten şiddet gormesine oranla “daha meşru”. Kadının kocasından şiddet gormesi durumunda mudahale edeceğini soyleyen kadın oranı yuzde 54,4 iken, erkek oranı 48,3.

Sokakta yuruyen bir kadının yanında yuruyen bir adamdan şiddet gorduğunu gorduğu zaman mudahale edeceğini soyleyen kadın oranı 62 iken, erkek oranı yuzde 73,3. (EU/TK)(turkhukuksitesi.com)