Ucak muhendisi Yiğit Eren Toku, 1 yıldır birlikte olduğu İvanna Toku ile gecen 18 Ocak'ta Ukrayna'nın başkenti Kiev'de evlendi. Pasaport vizesini uzatmak ve Kiev'e yerleşmek icin gerekli işlemleri yerine getirmek amacıyla 25 Ocak'ta Turkiye'ye gelen Yiğit Eren Toku, 4 Mart gunu Ukrayna'ya gitmeye hazırlanırken Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla Antalya'da kaldı. Yiğit Eren Toku, 1 ay once evlendiği eşinin Ukrayna'da savaşın ortasında kaldığını, kendisinin ise yanına gidemediğini soyledi. Eşiyle zaman zaman cep telefonuyla goruşebildiklerini soyleyen Yiğit Eren Toku, eşinin kendisine, 'Seni seven ben değil kalbim. Seni arayan ben değil ellerim. Seni hasretle ozluyor arıyor gozlerim. Artık kalbim benim değil, sen benim gozbebeğim. Sana dokunmak icin yanan ben değil yureğim. Sevilen biri icin Yiğit' ifadelerinin yer aldığı şiir gonderdiğini, okuyunca yureğinin acıdığını aktardı. Yiğit Eren Toku, "Rusya'da eğitim aldıktan sonra Turkiye'ye geldim. Bir sure sonra Ukrayna'dan iş talebi gelince oraya gittim. Orada teknoloji muhendisi olan eşim İvanna Toku ile tanıştım. Bir yıllık beraberliğimizin ardından Ocak ayında nikah kıyarak evlendik. Şu anda Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bombaların altında, surekli sığınağa giriyor. Orada korku panik halinde. Orada başka kimsemiz yok, ailesi ise Lviv'de yaşıyor. Yollar saldırı altında olduğu icin ailesinin yanına gidemiyor. Biz Turkiye konsolosluğundan gelecek haberi bekliyoruz" dedi.
Zor durumda olduklarını ve 3 gundur uyuyamadığını ifade eden Yiğit Toku, "Eşim sabaha karşı ağlayarak beni aradı. 'Buraya bombalar duşuyor. Ben alt kata iniyorum' dedi. Kendisinden daha sonra uzun sure ses alamadım ve cok korktum. Allah kimsenin başına boyle bir şey vermesin. Bir sure sonra kendisinden iyi olduğuna dair haber aldım. Kesinti olur diye kuvetin icini suyla dolduruyor. Evde bulunan yiyeceklerle duruyor. Eğer bir bombalama durumu yaşanmaya devam ederse alt kata ya da banyoya sığınıyor. Oranın duvarları kalın olduğu icin kendisini koruyacağını duşunuyor" diye konuştu.
Saldırının 10 gun oncesinde Ukrayna'nın doğu bolgelerine gidilmemesi konusunda surekli uyarılar aldıklarını belirten Toku, "Biz başkent Kiev'e saldırı geleceğini hic duşunmemiştik. Rusya ilk olarak başkente bomba atarak saldırıya başladı. Dolayısıyla hemen hava sahası kapandı. Eşimin de bu durumda kacma şansı kalmadı. Tek başına olduğu icin ailesinin yanına gidemiyor. 3 gundur eşimle ara ara goruşuyoruz. Dışişleri Bakanlığı da eşimin Ukrayna'dan getirileceği konusunda yardımcı olacaklarını ve sıraya aldıklarını soyledi. Kesin tahliye tarihi yok. Gelecek guzel bir haberi bekliyorum. Ben burada, eşim orada kaldı. Kendisini cok merak ediyorum ve korkuyorum. Eşimin sağ salim bana ulaştırılmasını istiyorum" dedi. Yiğit Eren Toku, eşine bombalamadan dolayı coğu zaman ulaşamadığını belirterek, "Bombalar surekli duşuyor. Bizim oradaki evimiz Kiev merkezine cok yakın ve savunma hattının olduğu noktada yer alıyor. Buyuk catışmaların olduğu noktada. Oraya da surekli bombalar duşuyor. Dunden beri 70'in uzerinde roketin duştuğunu ve patlama olduğunu eşim soyledi. Kendisiyle az once de bağlantı kurmaya calıştım. Kendisi bana sığınakta olduğunu ve cevap veremeyeceğini soyledi. Korkuyor ve surekli ağlıyor" dedi.
İvanna Toku'nun eşine gonderdiği bir videoda ise "Merhaba tatlım ben iyiyim seni cok seviyorum, ozluyorum. Beni merak etme, kavuşmayı bekliyorum. Eğer korkunc sesler olursa banyoya kacıyorum. Şiddetli patlamalarda evin altındaki sığınağa iniyorum. Ben bugun daha az korkuyorum ve kendimi daha cok kontrol ediyorum. Seni cok seviyorum" ifadelerini kullandığı goruldu.