Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kilisede rahip olarak gorev yapan Viacheslav Shegai (40), eşi ve 3 cocuğu ile birlikte 10 gun once ulkesinin Rusya ile yaşadığı kriz nedeniyle Slovakya ve Macaristan sınırının kesiştiği noktaya yakın bir yere taşındı. 24 Şubat ’a bilet alan Shegai, Rusya'nın harekata başlamasıyla, hamile eşi ile 4 yaşındaki kızı Emma ’yı Macaristan uzerinden ucakla İzmir'e gonderdi. Rahip Shegai de oğulları Mark (6) ve Edward (8) ile kara yoluyla 3 gun once yola cıkarak bugun Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Turkiye'ye giriş yaptı. Eşi Valeria'nın kızı Emma ile Kuşadası'nda kendilerini beklediğini soyleyen Shegai şu acıklamalarda bulundu: “Hamile eşim ve 3 cocuğum savaştan kacıyoruz. Ukrayna'dan 14 Şubat'ta batıya ilerledik. Cok tehlike vardı. İngiltere ve Amerika'da bircok arkadaşımız vardı, bizi arayıp guvenli yere gecmemizi istediler. Batıda daha guvende olacağımızı duşunduk. Sonrasında Slovakya ve Macaristan sınırında 10 gun gecirdik. Guvende olmak icin Turkiye'ye gelmeye karar verdik. Cunku Turkiye'de zaman gecirmeyi seviyoruz. Genellikle Kuşadası'nda zaman geciriyorduk. Seyahatimizi zaten onceden planlamıştık, Kiev'e geri donmeyi duşunmuyorduk. 
Savaş başlamadan 1 gun once biletlerimizi ayırttık. Savaşın başladığı sabah eşyalarımızı hazırlayıp, sınıra doğru hareket ettik. Sınırı gecerek Macaristan'a vardık. Eşim hamile, aracla uzun sure seyahat edemeyeceği icin dun akşam kucuk kızımla ucakla Budapeşte'den ucakla İzmir'e gitti. Oğullarımla birlikte kara yoluyla Turkiye'ye ulaştım. 3 gundur yoldayız." Ailesinin buyuk bolumunun Ukrayna'da olduğunu ve cok endişelendiğini belirten Shegai, "Dun sabah Kiev'den kactılar. Bunun olduğuna inanamıyoruz. Şehirlerdeki bircok insan tehlikede. Kilisede gorevliyim. Bircok insan guvende olabilmek icin Ukrayna'nın batısına geliyor. Bircok insan bu saldırının gercekleşeceğine inanmadığı icin buyuk şehirlerde kalmayı surdurdu, calışmaya devam ettiler, cocuklarını okullara gonderdiler, hayatlarını surdurduler. Biz olası bir saldırı icin hazırlık yapmıştık ama Kiev'e fuzelerle saldıracaklarına inanmamıştık. Haberleri her okuduğumda şok yaşıyorum. Sivil yerleşimlere ve insanların evlerine fuzelerle saldırıyorlar. Hastaneler ve kreşlere bile. Bu cok korkunc bir durum." diye konuştu.
Kendisinin sınırı gecebildiği icin cok şanslı olduğunu dile getiren Viacheslav Shagai, "Savaş sabahı sınırı gecebildiğimiz icin şanslıyız. Sınırı gecmemiz 3 saatimizi aldı ama sorunsuz oldu. Turkiye'ye yaptığım yolculukta tum sınır kapılarında gorevlilerin buyuk desteğini gordum. 18 yaş ustundeki erkeklerin ulkeden cıkması yasaklandı. Saldırının başladığı sabah sınıra geldiğimde gecişime izin verildi. Bundan sonrası icin ailemi ulkeden cıkarmayı, arkadaşlarımla irtibat halinde kalmayı ve insanları guvenli yerlere ulaştırmayı hedefliyorum. Avrupa ya da Turkiye fark etmez. Şu an en guvenli yeri bulmak icin cabalıyorum." ifadelerini kullandı. Shegai, Turkiye'nin guvenli bir yer olduğunu belirterek, "Turkiye'de kendimi guvende hissediyorum. Ama yaşananları gorunce hicbir yerde artık kendimi guvende hissetmiyorum. Rusya liderinin aklını kacırdığını duşunuyoruz." dedi.

Savaş başlamadan 1 gun once biletlerimizi ayırttık. Savaşın başladığı sabah eşyalarımızı hazırlayıp, sınıra doğru hareket ettik. Sınırı gecerek Macaristan'a vardık. Eşim hamile, aracla uzun sure seyahat edemeyeceği icin dun akşam kucuk kızımla ucakla Budapeşte'den ucakla İzmir'e gitti. Oğullarımla birlikte kara yoluyla Turkiye'ye ulaştım. 3 gundur yoldayız." Ailesinin buyuk bolumunun Ukrayna'da olduğunu ve cok endişelendiğini belirten Shegai, "Dun sabah Kiev'den kactılar. Bunun olduğuna inanamıyoruz. Şehirlerdeki bircok insan tehlikede. Kilisede gorevliyim. Bircok insan guvende olabilmek icin Ukrayna'nın batısına geliyor. Bircok insan bu saldırının gercekleşeceğine inanmadığı icin buyuk şehirlerde kalmayı surdurdu, calışmaya devam ettiler, cocuklarını okullara gonderdiler, hayatlarını surdurduler. Biz olası bir saldırı icin hazırlık yapmıştık ama Kiev'e fuzelerle saldıracaklarına inanmamıştık. Haberleri her okuduğumda şok yaşıyorum. Sivil yerleşimlere ve insanların evlerine fuzelerle saldırıyorlar. Hastaneler ve kreşlere bile. Bu cok korkunc bir durum." diye konuştu.