Enerji ve Tabii Kaynaklar Fatih Donmez, "Yenilenebilir Enerji Dernekleri Yoneticileriyle Buluşma Toplantısı" sonrası yaptığı konuşmada, kuresel iklim değişikliğinin en onemli sebeplerinden birinin kuresel sera gazı emisyonları olduğuna işaret ederek, dunyada sıfır karbon emisyonu icin 4 trilyon dolar yatırımın yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu aktardı. Donmez, bu yatırımlardaki aslan payının yenilenebilir enerjinin (YEKA) olacağını dile getirerek, "Sadece yeşil kaynaklardan uretimi değil beraberinde ciddi bir teknoloji yatırımını, altyapı yatırımlarını, organize piyasalardaki işlem hacmini, depolama teknolojilerini de geliştiren, onları da olgunlaştıran bir surec olacak." ifadesini kullandı. Yenilenebilir enerji kurulu gucunun son 20 yılda yaklaşık 4,5 kat arttığına dikkati ceken Donmez, gecen yıl kurak mevsime rağmen elektriğin yuzde 36'sının yenilenebilir kaynaklardan uretildiğini ve ocak sonu itibarıyla 53 bin 787 megavat kurulu guce ulaşıldığını bildirdi.
Donmez, ozellikle guneş ve ruzgarda YEKA modeliyle onemli başarılar elde edildiğini belirterek şoyle devam etti: "Guneş kurulu gucumuz 7 bin 881 megavata yukseldi. Bugun ise Turkiye'nin tamamına yayılan, yerli ekipman kullanımında yuzde 70-75'lere ulaşan, yurt dışına ihracat ve danışmanlık yapan bir sektorden bahsediyoruz. Turkiye'de 10 yıl icinde uretimden teknolojisine kadar bu denli hızlı bir yukseliş gosteren cok az sektor vardır. Ruzgarda da benzer bir eğilime sahibiz. Ruzgar kurulu gucumuz bugun 10 bin 683 megavata ulaştı. Sadece ruzgardan elektrik uretimimiz gectiğimiz yıl yuzde 10,6 olarak gercekleşti. Yine 2021 yılı icinde ruzgarın tek başına gunluk elektrik uretiminin yuzde 20'sinden fazlasını karşıladığı gunler oldu.
Gecen yıl ruzgar ve guneşin toplam elektrik uretimindeki payı yuzde 13,4 oldu. Bu ivmeyi YEKA projelerimizle surdurmeye kararlıyız. İnşallah bu yıl icinde 2200 megavatı guneş, 850 megavatı ruzgar olmak uzere 3050 megavatlık yeni YEKA yarışmalarımızı gercekleştireceğiz."
Guneş ve ruzgar yatırımlarına KDV ve gumruk vergisi istisnası uygulandığına işaret eden Donmez, "Bu sureci daha da ileri taşıyacak yeni duzenlemeler de inşallah kısa sure icinde devreye girecek. Guneş ve ruzgar enerjisinden elektrik ureten lisanssız faaliyetler dorduncu bolge desteklerinden yararlanabilir hale gelecek. Boylece yatırımcılarımıza KDV ve gumruk vergisi istisnasının yanı sıra yuzde 30 oranında vergi indirimi ve 6 yıl boyunca da sigorta prim işveren desteği sağlamış olacağız." diye konuştu.
Donmez, lisanssız uretim icin sağlanan teşvik ve desteklerin arttığını dile getirerek şunları kaydetti: "Onumuzdeki 5-10 yıl icinde bircok tuketici aynı zamanda uretici konumuna gececek. Sadece bireyler değil sanayi tesisleri, universiteler, kamu kurumları, tarımsal işletmeler, belediyeler gibi pek cok kurum ve kuruluş şimdiden bu alana yatırım yapmaya başladı. Ustelik bireyler ve kuruluşlar urettikleri elektriğin oz tuketim fazlasını şebekeye satarak buradan bir gelir kalemi de elde edebilirler. Turkiye'de bu konuda ciddi bir birikim ve altyapı var.
İnanıyorum ki onumuzdeki birkac yıl icinde Turkiye'nin catı ve cephelerinde daha fazla guneş paneli goreceğiz. Enerjide yurt icindeki fiyat artışının etkilerini en aza indirmenin enstrumanlarından biri de daha cok yerli ve yenilenebilir kaynakların sisteme dahil edilmesi. O zaman yurt dışındaki bu fiyatların etkisi daha azalmış olacak."