Elektrik faturalarında uygulanan kademeli tarife ile elektrik tuketimi sınırı 210 KW'a cıkarılmasıyla, solunum cihazı kullanan hastalar duzenleme talep etti. Turkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TUSAD), KOAH Hastaları Derneği gibi dernekler, kronik solunum yetmezliği olan binlerce KOAH, kalp yetmezliği, astım, bronşektazi ve akciğer kanseri hastalarının oksijen tedavisi icin elektrikle calışan konsantrator adı verilen cihazlar kullandığına dikkat cekti. Derneklerin yetkilileri, solunum yetmezliği olan ve evinde konsantrator cihazlarını kullananlar icin elektrik faturalarında yapılandırma talep etti. Hayatını solunum cihazına bağlı olarak geciren bronşektazi hastası Ozgur Ulger faturasının yeni tarife ile neredeyse iki katına cıktığını dile getirdi. KOAH Hastaları Derneği Başkanı Goğus Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mecit Suerdem, şu acıklamalarda bulundu: “KOAH Hastaları Derneği olarak, evde uzun sureli oksijen makinelerini kullanmakta olan hastalarımızın yaşadıkları onemli bir mağduriyete dikkat cekmek istiyoruz. Bu hastalar, yaşamları icin gerekli olan elektrikle calışan solunum cihazlarını gunde en az 15 saat calıştırmak zorundalar.
Bu saati dikkate alırsak bir hastanın bir cihazı aylık 210 kilovatta ulaşıyor. Bu mağduriyetin giderilmesi icin yasal duzenleme gerekiyor. Bazı hastalar 2 cihaz birden kullanıyor. Bu durumda fatura katlanarak artıyor. Bu cihazları kullanmayı azaltırlarsa cok daha ciddi sorunlar ortaya cıkıyor. Bir hastam orneğin 400 liralık elektrik faturası oderken 900 liraya cıktığını soyluyor.”
Hayatını solunum cihazına bağlı olarak geciren bronşektazi hastası Ozgur Ulger faturasının yeni tarife ile neredeyse iki katına cıktığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: “Bu yanımdaki oksijen tupu, bir ucu da yatak odasına gidiyor. Orada 2 tane makinem var. 5 litrelik oksijen makinemden şu an geliyor. Yetmediği yerde tuple birlikte kullanıyorum. Benim hastalığım bronşektazi, kucuklukte gecirilen bir hastalıktan dolayı gecirilen bir rahatsızlık. Akciğer nakli bekliyorum. Bunlar olmadan nefes alıyorum ama oksijen cok duşuk oluyor. O da kalbi cok zorluyor, sonrası olum.
Cihaza 24 saat bağlıyım ben. Gece de 2 makineye bağlanıyorum. Benim faturam 250 lira geliyordu, şu anda 550 geldi ve ben bu ayın 15 gunu evde değildim. Eşim ve cocuklarım kovid oldu, o sure icerisinde bu evdeki makineler calışmadı. Eğer evde kalsaydım bu ay 700 liradan aşağı fatura gelmezdi."