Gaziantep ’in Şahinbey ilcesi Beştepe Mahallesi'nde, 22 Aralık'ta 2 pitbullun saldırısına uğrayan 4 yaşındaki Asiye Ateş, ağır yaralanmıştı. Olayla ilgili gozaltına alınan 6 kişiden 4'u tutuklanmıştı. Haklarında dava acılan 4'u tutuklu 6 sanık, dun ilk kez hakim karşısına cıktı. Duruşmada ifade veren sanıkların, sucu birbirlerinin uzerine atması dikkat cekti. İlk olarak dinlenen tutuklu sanık Mustafa Yiğit, sarı kopek olan “Zomo”yu Osman K. ’nın ismi “Asil” olan siyah kopeği ise kendisinin sahiplendiğini belirterek, “Kopekleri Mersin ’den yavruyken biz getirdik. Ben şehir dışına cok cıktığım icin kopeği Zeynep sahiplendi. Kopeğin ihtiyaclarını Zeynep giderdi.” ifadelerini kullandı.
Mahkeme başkanı, sanık Yiğit ’e “Mama kim veriyordu? Kopeği her onune gelen gezdirir miydi?” diye sordu. Sanık Yiğit ise kopeği sitede gezdirmediğini ifade ederek, “Kopekleri daha once sitede bulunan veya dışardaki kişilere saldırdığı gorulmedi. Sitedeki sakinler herkes kopeklerle ilgilenirdi. İkinci kulubeyi Zeynep ile Huseyin yaptı. Kartında melez gibi bir şey yazıyordu. Kopeğin pitbull cinsi olup olmadığını bilmiyordum. Ben ilk defa sahiplendiğim icin cinsini bilmiyordum. Kopek buyuyunce cevredekiler pitbull olduğunu soylediler.” dedi. Tutuklu sanık Suheyla Kurcak da sitede sekreter olarak calıştığını soyledi. Kopekleri siteye Osman K. ile Mustafa Yiğit ’in getirdiğini belirten Kurcak, “Mustafa Yiğit kopeği sahiplendirmek istedi. Ben de sitede oturan bir psikoloğa durumdan bahsettim ama sonradan vazgecti. Mustafa Yiğit kopeklerle ilgilenmeyi bırakmadı. Annesi ısrar edince Zeliha, Asiye ’yi kopeklerin yanına goturdu. 10 dakika sonra dışardan sesler geldi. Olayı oğrendiğimde Asiye ’yi hastaneye goturmuşlerdi. Herkesin kopeklerle fotoğrafı var. Benim de var ama sevdiğim icin. Birkac fotoğraf cektirmiş olmam kopeğin sahibi olduğum anlamına gelmiyor. Cunku Asiye ’nin de fotoğrafı var. Asiye kopeklerle her zaman oynardı. Oncesinde kopekler hic kimseye saldırmadı.” ifadelerini kullandı. Tutuklu yargılanan sanık Zeliha Can ise duruşmada kopekleri sahiplenmediğini soyledi. Kendisinin evden cıkan artık yemekleri kopeklere verdiğini anlatan Can, “Annesi izin verince Asiye ’yle kopeklerin yanına gittik. Asiye kulubede kopekleri sevdi. Kopekleri basketbol sahasına bıraktım. Asiye ’yi dışarıya cıkardım. Kopekler kendi aralarında boğuşuyordu. Asiye de korkup koşarak benim yanıma geldi. Asiye koşarken ‘Zomo ’nun zinciri ayağına takıldı. Asiye ’nin sacları orguluydu. Sacları kopeklerin ağzına girince yakalandı. Asiye ’nin sacını elimle cıkartmaya calıştım. Yardım cığlığı attım. İnsanların yardımıyla sacı cıkarttık. İnsanlar kalabalıklaşınca kopekler saldırganlaştı ve Asiye ’yi ısırdılar.” diye konuştu.
Davada soz alan tutuklu sanık site yoneticisi Mustafa Elibol, siteyi 3 yıldır yonettiğini soyledi. Kopeklerin başıboş bırakılmaması gerektiğini Mustafa Yiğit ile Osman K. ’ya soylediğini aktaran Elibol, “Daha sonradan Osman K. ’nin kopeğini Zeynep Can ’ın sahiplendiğini duydum. Zeynep kasaptan aldığı kemiklerle kopekleri besliyordu. Ben kopeklere hic mama almadım. Bakımlarını ustlenmedim. Ben kopekleri cok sevmem. Kopekleri sevseydim, muhakkak bir fotoğrafım cıkardı. Kopeklerin veteriner kartları Mustafa Yiğit ile Osman K. ’nin adınaydı. Ben bu kopekleri sahiplenmedim. Cevreyi gosteren kameralarda şifre yoktu. Goruntulerin silinmesi talimatını vermedim. Neden silindiğini bilmiyorum.” dedi. Tutuksuz yargılanan sanık Zeynep Can da sitede kopeklerin tasmasız bir şekilde sitede dolaşabildiğini kaydetti. Her iki kopeğin ihtiyacını Mustafa Yiğit ’in karşıladığını paylaşan Can, “Site yoneticisi Mustafa Elibol da internet uzerinden kopeğe mama siparişi veriyordu. Ben siteye geldiğimde olayı oğrendim. Olaydan bir ay kadar once ‘Zomo ’nun ayağını arı soktu. Ertesi gunu kopeğin ayağını arı soktuğunu oğrenen Mustafa Yiğit, kopeği veterinere goturdu. Butun aşıları o yaptırıyordu. Huseyin Ateş kulubeyi site Mustafa Elibol ’un talimatıyla yaptığını soylemişti. Asiye bazen tek, bazen de annesiyle gelirdi. Kopeklerle sık sık oynardı. Kopekleri severdi.” dedi.
Site yoneticisi Mustafa Elibol ’un ağabeyi olan tutuksuz yargılanan sanık Mahmut Elibol ise sitenin guvenli kamera sisteminin bakımını 2 yıldır kendisinin yaptığını soyledi. Olaydan yaklaşık bir hafta once kameranın bakım ve onarımını yaptığını aktaran Elibol, “Kameraların tamamı aktif olarak calışıyordu. Kameraya uzaktan erişimle goruntuleri silme imkanı var. Ancak ben yapmadım. Mustafa bana boyle bir talimat vermedim. Sitede 90 ’dan fazla kamera var.” ifadelerine yer verdi. Sanık beyanlarının ardından konuşan baba Huseyin Ateş, 5 yıldan bu yana sitede apartman gorevlisi olarak calıştığını belirtti. Kopeklerin siteye Mustafa Yiğit ile Osman K. tarafından getirildiğini ifade eden Ateş, “‘Asil ’ isimli siyah kopeği Mustafa Yiğit gonderecekti. Bunun uzerine Suheyla, onun da gonderilmesini istemedi. Kendisinin bakacağını soyledi. Kopeklerin aşılarını Suheyla ile Mustafa Elibol yaptırıyordu. Suheyla bizzat şirket telefonundan veterineri aramıştı. Ayağı arı sokulan kopeği Zeynep Can veterinere goturdu. Ama ona parayı Suheyla verdi. Zomo ’yu gondereceklerdi. Ancak Suheyla kopeğin gitmesini istemedi. Site yoneticisi Mustafa da Suheyla ’yı sevdiği icin kopeği gondertmedi. Zomo ’nun gonderilmesini de o istemedi.” dedi.
Olaydan Suheyla ’nın kendisini arayarak, “Kopekler birine saldırdı ama kime saldırdığını bilmiyorum.” demesiyle haberdar olduğunu aktaran Ateş, şoyle devam etti: “Ben kendilerinden asla hicbir para talebinde bulunmadım. Devletimiz bize gerekli tum desteği verdi. Kopekler Asiye ’den 2 gun once başka site sakininin sus kopeğine saldırdı. Jandarmalar siteye geldi. Suheyla kopekler gonderilmesin diye kapıcı dairesine sakladı. Bir gun boyunca oradan cıkarmadı. Kamera şifrelerini Suheyla ile Mustafa Elibol biliyor. Olaydan birkac gun once Suheyla ’ya ‘Bu kopekler saldırgan oldu. Siteden gonderelim ’ dedim. Ancak o bana ‘Bu siteden sen gidersin kopekler kalır ’ diye cevap verdi. Mustafa Yiğit ‘Asil ’ isimli kopeği gondertmek istedi ama Suheyla gonderilmesini istemedi.” Asiye ’nin annesi Zeynep Ateş ise 5 yıldan beridir sitede oturduklarını belirtti. Mahkeme başkanı, anne Ateş ’e “Kopeklerle oynar mıydı?” diye sordu. Anne Ateş ise başkanın sorusuna, “Cocuk sonucta,gitme desen de anlamıyor. Kızımı kopeklere alıştıran Suheyla oldu. Ben kızıma gitme desem de Suheyla goturuyordu. Hatta bana ‘Kızınız benim sayemde hayvan sevgisi kazanıyor. Cocuk hayvan sevgisiyle buyusun ’ diyordu. Bu nedenle Asiye kopeklere alıştı. Gun icerisinde oyun oynayıp, yanlarına gidiyordu. Onceden dışarıya karşı bir saldırı oluyordu ama bize olmamıştı. ‘Asil ’ isimli kopek Mustafa Yiğit ’in, ‘Zomo ’ isimli kopek ise Mustafa Elibol ile Suheyla Kurcak ’ındı. Kopeklerin bakımları birlikte yapılıyordu.” dedi.
Duruşmada tanık olarak dinlenen site sakini Esen Ozkan ise kopeklerle ilgili jandarmaya daha onceden cok sayıda şikayette bulunduğunu belirtti. Kopeklerden dolayı site bahcesine korkudan giremediğini aktaran Ozkan, “Şikayetin ardından site yoneticisi Mustafa Elibol beni site bahcesinde darp etti. Duruşmadan once Mustafa Elibol ’un yakınları bizi tehdit etti. Mustafa Elibol ’un adının soylenmemesi icin beni ve diğer tanıkları tehdit ettiler.” ifadelerini kullandı. Sanık beyanlarının ve tanıklarının dinlenmesinin ardından duruşma avukatların savunmalarıyla devam etti. Avukat savunmalarının ardından mutalaası sunan duruşma savcısı, sanıkların uzerlerine atılı sucun vasfı mahiyeti, mevcut delil durumu, sanıkların tanıklar ve muştekiler uzerinde baskı yapması noktasında şuphe bulunması, sanıkların uzerine atılı sucu işlediklerine dair kuvvetli suc şuphesi bulunması nedeniyle tutuklu bulunan sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Kısa bir aranın ardından kararını acıklayan mahkeme heyeti, tutuklu bulunan sanıkların tutuklu kaldıkları sure ve mevcut delil durumundan dolayı ayrı ayrı tahliye edilmelerine karar verdi. Dosyanın uzlaştırma komisyonuna sevk edilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı, dun 27. Asliye Ceza Mahkemesi ’nde gorulen davada tutuklu yargılanan M.E, M,Y, S.K. ve Z.C'nin tahliyesine itiraz etti. İtirazı inceleyen nobetci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar hakkında tutuklamaya yonelik yakalama kararı verdi.