Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ocak ayına ilişkin Sanayi UFE verilerini acıkladı. Buna gore, Almanya'da Sanayi UFE, gecen ay Aralık 2021'e kıyasla yuzde 2,2, Ocak 2021'e gore de yuzde 25 yukseldi.
Ocak ayındaki artış, UFE istatistiklerinin kayıt altına alınmaya başlandığı 1949'dan beri en yuksek yıllık artış olarak kayıtlara gecti. Sanayi UFE, aralık ayında yuzde 24,2 artışla yine 1949'dan beri en yuksek yıllık artışı kaydetmişti. Uretici fiyatları, enflasyonun gelişimi icin oncu bir gosterge olarak goruluyor.
Verilere gore, enerji fiyatları, ocakta bir onceki yılın aynı donemine kıyasla yuzde 66,7 yukseldi. Elektrik fiyatları yuzde 66,7 ve doğal gaz dağıtım fiyatları yuzde 119 artış kaydetti. Ocakta yıllık bazda ara malı fiyatlarında yuzde 20,7, dayanıklı tuketim malları fiyatlarında yuzde 6,7 ve sermaye malı fiyatlarında yuzde 5,3 artış goruldu. Bitkisel yağ fiyatlarının bir onceki yıla gore yuzde 58,5 artış kaydetmesi dikkati cekerken, kağıt ve karton fiyatlarındaki artış yuzde 41,9 oldu. Gazete kağıdı fiyatları yuzde 66,9, gubre fiyatları yuzde 67,4 ve celik fiyatları yuzde 51,5 arttı. Sanayi UFE, enerji fiyatları haric tutulduğunda ocakta yıllık bazda yuzde 12 yukseldi. Ote yandan, Almanya'da Aralık 2021'de yuzde 5,3 olan yıllık enflasyon, ocakta piyasa beklentilerinin ustunde gercekleşerek yuzde 4,9 olmuştu.
Bundesbank raporunda, yuksek enflasyon nedeniyle ucret baskılarının artmasının beklendiği kaydedildi. Raporda, "Toplu goruşmelerde olumlu makroekonomik beklentiler, artan iş gucu piyasası eksiklikleri ve yuksek enflasyon oranları gozle gorulur şekilde daha guclu işci ucret anlaşmalarına katkıda bulunabilir." denildi. Almanya'da Ekim 2022'den sonra yasal asgari ucretin saatlik 12 avroya cıkarılmasının da genel ucret baskısını artıracağı belirtilen raporda, ucret artışlarının fiyatlara yansıyacağı, yine de asgari ucret artışının etkisinin yonetilebilir olduğu vurgulandı. 



