Doğal afetler, şiddet olayları, salgın hastalıklar, istismar olayları ve daha niceleri… Hem fiziksel hem psikolojik etkiler ortaya cıkaran bu olaylar, mudahale edilmediği takdirde buyuk sorunlara da yol acabiliyor… AFAD verilerine gore, 180 ulkenin yer aldığı ‘En Riskli Ulkeler Endeksi' listesinde Turkiye 113 ’uncu sırada yer aldı. Ozellikle 2020 yılında yaşanan doğal afetler, ulkemizde 1940 yılından beri en fazla meteorolojik afetin yaşandığı yıl oldu. Bu durum gosteriyor ki; tum ulkelerde olduğu gibi ulkemizde de ruhsal ve fiziksel ilk yardım hizmetlerine ihtiyac oldukca buyuk. Akut kriz durumunun hemen ardından yapılacak olan ilk durumdaki sıkıntıyı azaltarak, uyum surecini artırmayı hedefleyen psikolojik ilk yardım, kişinin daha fazla zarar gormesini engeller.
Psikolojik ilk yardım, afet veya terorizme maruz kalan cocuklar, ergenler, ebeveynler/bakıcılar, aileler ve yetişkinlere, ilk mudahale ekipleri ve diğer afet yardım gorevlileri tarafından yapılabilmektedir. Tıpkı bircok eğitim kurumu tarafından verilen ilk yardım dersleri gibi psikolojik ilk yardım eğitimleri de gonulluluk gosteren herkes tarafından alınabiliyor. Ozellikle kriz anlarından hemen sonra uygulanan psikolojik ilk yardım, kişinin şok anını daha kolay atlatmasına yardımcı olmakta. Travmatik etkiler oluşturan olaylara anında mudahalenin onemi uzerinde duran Dr. Oğr. Uyesi Esra Savaş, Psikolojik İlk Yardım (PİY) uygulamasının travma sonrası uyum surecini hızlandıracağını anlattı. PİY uygulamasına yonelik acıklama yapan Dr. Savaş, “PİY, terapi veya tedavi değildir. Olayı yaşayan kişinin, oncelikli olarak uzerinde hissettiği stresin azaltılması sağlanır. Bu sayede bireyin travma sonrası uyum sureci artar ve hızlanır.” dedi. İstanbul Gelişim Universitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakultesi Psikoloji Bolumu Dr. Oğr. Uyesi Esra Savaş, gerekli eğitimi alan herkesin, psikolog veya psikiyatrist olması fark etmeksizin, uygulayabileceği bu ilk yardım alanı ile şok icinde olan bircok bireye yardım edilebileceğini belirtti.