NASA'nın, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) ile ortaklaşa geliştirdiği James Webb teleskobu, 25 Aralık 2021 tarihinde başarıyla fırlatılmış ve yorungesine yerleşmişti. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu'nun yerine gececek James Webb Uzay Teleskobu, Guneş sisteminin otesinde keşfedilen yeni gezegenlerde yaşam olup olmadığını araştırmaya başlıyor. Dunyanın en buyuk ve en gelişmiş uzay teleskobu Webb, evrenin başlangıcıyla ilgili bilgilere ulaşmak icin gonderildiği uzayda, ilk yıldızı gozune kestirdi. Bir basın acıklamasında, teleskobu gokyuzunde belirli bir yere yonlendirmeyi sağlamayı amaclayan hassas yonlendirme sensorunun (FGS), teleskobun ilk yıldıza "kilitlenmesi" icin başarıyla kullanıldığını belirtildi.
NASA'dan yapılan acıklamada, FGS'nin teleskobun yuksek kaliteli goruntuler elde edebilmesine imkan sağladığı aktarılarak nihai olarak yıldızların ilk ışığını tespit etmek ve daha sonra Guneş sisteminin dışındaki gezegenleri gozlemlemek ve ozelliklerini saptamak icin kullanılacağı bildirildi. James Webb Uzay Teleskobu ekibi, "gozlem hattı" testleri sırasında FGS'nin belirli bir kılavuz yıldızı izleyebildiğini doğruladı. CSA'ya gore, ilerleyen haftalarda FGS'nin, teleskobun ana ayna dizisini oluşturan 18 altıgen kesitli cubukları hizalamaya yardımcı olacağı kaydedildi. Bu aynalar hizalandığında, dunyanın en buyuk ve gelişmiş uzay teleskobu Webb'in, daha kaliteli fotoğraflar elde edebileceği bildirildi.
NASA Yoneticisi Bill Nelson, "Evrenin gizemlerini ortaya cıkarmaya bir adım daha yaklaştık ve Webb'in bu yaz evrene dair ilk yeni goruşlerini gormek icin sabırsızlanıyorum." dedi. James Webb Uzay Teleskobu'nun 13,5 milyar yıl onceki Buyuk Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evrenin tarihinin tum aşamalarını incelemesi amaclanıyor.

