Piyasa değeri acısından dunyanın en buyuk bankası olan ABD merkezli JPMorgan Chase, bugun yayımladığı basın bulteniyle onemli bir habere yer verdi. Dev banka, iki tarafın guvenli veri alışveriş yapmasını sağlamak icin kuantum mekaniği ve kriptografiyi bir araya getiren QKD blokzincir teknolojisi uzerinde araştırma yaptığını acıkladı.
JPMorgan, basın bulteninde Toshiba ve Ciena şirketlerinin ortaklığıyla QKD (Kuantum Anahtar Dağıtımı) ağının metropol alanlar icin tam olarak uygulanabilirliğini resmen gosterdiklerini duyurdu. Sistemin gercek dunya ve cevre koşulları altında kuantum bilgi işlem saldırılarına karşı direncli ve kritik gorev uygulamaları icin 800 Gbps veri hızlarını desteklediği ifade edildi.
[h=2]Geleceğin saldırılarına şimdiden onlem alınıyor:[/h]
JPMorgan ’ın duyurduğu yeni teknolojinin onlemekten sorumlu olacağı kuantum bilgi işlem saldırıları, aslında gunumuz dunyasında cok da gorulen bir şey değil. Oyle ki gunumuz kuantum bilgisayarları, henuz şifreleme anahtarlarını kırmak icin yeterli guce sahip değiller. Fakat bircok siber guvenlik uzmanı, gelecekte yeni bilgisayarların bu işlemleri yapabilmekte kullanılabileceğinden endişe duyduğunu dile getiriyor.
JPMorgan, Toshiba ve Ciena tarafından gercek koşullarda başarıyla gosterimi yapılan QKD teknolojisi ise kuantum fiziği yasalarına dayalı guvenlik korumasıyla potansiyel bir kuantum bilgisayar tabanlı saldırıya karşı matematiksel olarak kanıtlanmış tek savunma cozumu olarak kabul goruyor. Bununla birlikte araştırmacılar, QKD ağının blokzincir kuantum hesaplama saldırılarından korunmanın bir yolu olarak da ilk kez test edildiğini acıkladılar.