NASA 14 Şubat'ta IXPE uzay aracının cektiği ilk uzay fotoğrafını paylaştı. Ve bu fotoğraf 400 yıl once patlayan, gokyuzunun en parlak gokbilimsel radyo kaynağı Cassiopeia A oldu. Cekilen fotoğrafa gecmeden once IXPE uzay aracından bahsedecek olursak; kara deliklerin, notron yıldızlarının ve pulsarların kozmik X-ışınlarının polarizasyonunu olcmek icin tasarlanmış ve toplamda uc teleskoba sahip bir gozlemevi diyebiliriz.
IXPE, gectiğimiz aralık ayında fırlatıldı ve haliyle henuz gorevin cok başında. Ancak gelen ilk fotoğraf bile bu gorevin karşımıza ne kadar eşsiz goruntuler cıkaracağının bir kanıtı niteliğinde. Dilerseniz gelin, gelen goruntunun detaylarına birlikte goz atalım.
[h=2]İşte IXPE uzay aracının cektiği ilk fotoğraf[/h]
NASA'nın 9 Aralık 2021'de uzaya fırlattığı IXPE uzay aracı, yaklaşık olarak bir ay suren devreye alma aşamasını bitirdikten sonra 14 Şubat'ta ilk fotoğrafını cekti.Bufotoğraf NASA tarafından meraklıları ile paylaşıldı. IXPE uzay aracı gozlerini ilk olarak 400 yıl once patlayan bir supernova yıldızının kalıntılarından oluşan Cassiopeia A'ya cevirdi.
Fotoğrafın sunduğu veriler, bilim insanlarına pek cok farklı bilgi hakkında fikir veriyor. Orneğin fotoğrafta ağırlıkta olan 'fuşya' diyebileceğimiz renk tonunun doygunluğu, X-ışını yoğunluğuna dair bir rehber niteliğinde. Tabii ki bu bilimsel verilerin yanında, goruntunun son derece etkileyici olduğunu da soyleyebiliriz. Bundan yuzlerce yıl once patlamış bir supernova kalıntısı, her ne kadar cıplak gozle boyle gorunmese de, bu haliyle buyuleyici gorunuyor.