Kastamonu ’nun Başoren koyunde 15 ev elektrik kontağından cıkan yangın neticesinde yanarak kullanılamaz hale geldi. Aynı koyde 15 gun once de elektrik kontağından ve bacadan farklı yangınların cıktığı ve bu yangınların buyumeden koyluler tarafından sondurulduğu ortaya cıktı. 8 gun once cıkan yangında ise evi alev alan Halim Mızır'ın yanmaktan kurtardığı evinin dun cıkan yangında kule donduğu oğrenildi. Yangının cıktığı sırada evde olduğunu soyleyen Halim Mızır “Koylulerin bağrışmaları uzerine dışarı cıktım. Evden duman cıkmaya başladı. Duman cıktığını gorunce yangın vanasının başına gittim. Kapağı actım ama vananın icinde hortum olmadığından dolayı yangına mudahale edemedim. Depoda su vardı. Ondan sonra eve dondum caresiz bir şekilde. Sadece evden motorumu kurtarabildim.
Bundan 8 gun once yine evimizde yangın cıktı. Bu yangında da evden dışarı cıktık. Su ile mudahale ederek buyumeden sondurduk. 1 gunde 4 kere tutuştu. Elektrik kontağından kaynaklı yangın oldu. Ertesi gun birde bacadan yangın cıktı. İki gunde 6 kez ust uste aynı evde yangın cıktı. Ama son cıkan yangında hem kendi evimiz hem de 15 hanemiz yandı. Ne yazık ki ilk yangınları atlattık ama ikinci kez cıkan yangını atlatamadık” ifadelerini kullandı. 1958 yılında da koylerinin cıkan bir yangında buyuk capta hasar aldığını soyleyen Halim Mızır, “Bize dedelerimiz anlatırdı. O yangında da butun koyumuzde boyle yanmıştı. Şimdi ne yapacağımızı bilemiyoruz, kendi başımıza kaldık, mağdur durumdayız” dedi. Evlerini de hayvanlarını da yangında kaybettiklerini ifade eden Gulsum Mızır da, “Başoren koyunde cıkan yangında babamın evi ve hayvanlarımız yandı. Cok uzgunuz ve zor durumdayız. Sağ olsun bu konuda devletimiz şimdilik yanımızda ve bizlere yardım ediyor. Allah razı olsun. Bundan 1 hafta oncesinde yine koyumuzde yangın cıkmıştı ama erken mudahale edilmişti ve yangın buyumeden sondurulmuştu. Dun cıktığında da maalesef sondurulemedi ve bir hayli evler yandı. 15 ev birden yandı. Uzgunuz. Yangından hemen sonra sağ olsun yetkililer hemen geldi ve bizlere ilk etapta yardımlar ulaştı. Sağ olsun şimdilik acil ihtiyaclarımız karşılanıyor. Yiyecek, gıda gibi yardımlar bizlere yapılıyor” şeklinde konuştu. Yangının cıktığı sırada koyde olmadığını soyleyen Mustafa Timsal isimli vatandaş, “Cocuklarım aradı evimiz yanıyor diye. Ben geldiğimde koyumuz komple yanmıştı. Evimizin butun eşyası yandı, ahırımız yandı. Hicbir eşyamızı kurtaramadık. Bundan 1 hafta once yine yangın cıkmıştı, o zaman ilkin ben koydeydim, ben sondurmuştum o yangınları. Fakat bu sefer evimizi kurtaramadım. Bende yangın sırasında Kastamonu ’daydım. Belki yangın sırasında koyde olsaydım kurtarabilirdim. Bizim koyumuzde 1958 yılında yine yangın olmuştu. Koyumuz o zaman da yanmıştı, şimdi 2022 yılında yine yandı” şeklinde konuştu. Ote yandan, Kastamonu'da elektrik kontağından cıkan yangınlar sebebi ile cok sayıda ev tehlike altında bulunuyor. Daha once de elektrik kontağından cıkan yangınlar sebebiyle cok sayıda ev yanarak kullanılamaz hale geldi. Kastamonu İl Afet ve Acil Yardım Mudurluğu tarafından elektrik kontağından cıkan yangınların onune gecilebilmesi icin calışma başlatılarak riskli yapılar tespit edildi. Bu tespitlere gore Kastamonu ’da 190 bin binanın riskli olarak belirlendiği ve elektrik tesisatının da yenilenmesi gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda Kastamonu Orman Bolge Mudurluğu tarafından elektrik tesisatlarını yenilemek icin ilk etapta 250 haneye kredi verilirken, elektrik tesisatlarını yenilemek isteyen ev sahipleri icin 3 milyon lira odenek tahsis edildiği acıklandı.