Fransa, Muslumanlara uygulanan ayrımcı politikalarla gundeme gelmeye devam ediyor. Ulusal basındaki haberlere gore, Yuksek Oğretimde Ayrımcılık ve Eşitlik İzleme Kurumu (ONDES) ile Gustave Eiffel Universitesi ’nden araştırmacılar, ulke genelinde engellilere ve kokene yonelik ayrımcılığı test etmek icin Mart 2021'de 19 universiteden 607 yuksek lisans programının eğitim direktorune 1800'den fazla elektronik posta yolladı. Her eğitim direktorunden, lisans programını bitirmekte olan oğrencilermiş gibi sahte isimlerle, yuksek lisans programının iceriğine ve kayıt prosedurlerine dair bilgi talep edildi. E-postaların biri engelli Lucas Martin adına, diğer ikisi engelli olmayan Thomas Legrand ve Mohamed Messaoudi ismi taşıyan oğrencilermiş gibi yollandı.
Calışmanın sonunda ağır fiziksel engelli olduklarını bildiren oğrencilere yonelik kayda değer ayrımcılık belirlenmezken, Musluman ismi taşıyanların gonderdiği e-postalar daha duşuk oranda cevap aldı. Musluman ismi taşıyanların tum yuksek lisans programlarına dair e-postalarının cevap alma ihtimalinin yuzde 12,3 oranında daha duşuk olduğu tespit edilen calışmada, hukuk alanında bu oranın yuzde 33,3, bilim, teknoloji, sağlık alanlarında yuzde 21,1, dil, edebiyat, sanat, insani ve sosyal bilimler alanında ise yuzde 7,3 olduğu tespit edildi. Calışma yapıldıktan 3 ay sonra, araştırmacılar kimliklerini gizleyerek yuksek lisans programlarının eğitim direktorleriyle Yuksek Oğretim Bakanlığı adına oğrenci alım sureclerinde karşılaştıkları zorlukları goruştu. E-postalara cevap verirken ayrımcı davranan eğitim direktorlerinin, başvuru yapılan adaylar arasında "ceşitliliği" tercih ettiklerini, Avrupalı adayların başvurularını oncelemediklerini soylemeleri dikkati cekti. Ayrıca araştırmacılar, yuksek lisans programlarında tespit edilen durumun yanı sıra Musluman ismi taşıyanların iş piyasasında da daha fazla ayrımcılığa maruz kaldığını gozlemledi.