Guney Amerika ulkelerindan daha iyi yaşam şartları icin yola cıkan gocmenlerin ABD'ye akını devam ediyor. Meksika'nın Guatemala sınırındaki Chiapas eyaletinin Tapachula kentinde, ABD'ye geciş izni isteyen duzensiz gocmenler, sıradışı bir yonteme başvurdu. Ulusal Goc Enstitusu'nun onunde toplanan gocmenler, seslerini yetkililere duyurabilmek icin iğne ve iplik kullanarak ağızlarını dikip aclık grevine başladı. Dudaklarını dikmek icin birbirlerine yardım eden gocmenler, pipetle su icebilmek icin ağızlarında bir parca boşluk bıraktı ve kanayan yerlerini alkolle sildi.
Protestoya katılan aktivistlerden Irineo Mujica, "Gocmenler protesto işareti olarak dudaklarını birbirine dikiyor. Ulusal Goc Enstitusu'nun gocmenlerin insan olduklarını gormesini umuyoruz" dedi. Venezuelalı gocmen Yorgelis Rivera ise, "Bunu kızım icin yapıyorum. Son birkac saat icinde hicbir şey yemedi ve yetkililerden bir cozum yolu goremiyorum. Burada mahkumlar gibiyiz" ifadelerini kullanarak 1 aydan fazla bir suredir Ulusal Goc Enstitusu'nden yanıt beklediğini dile getirdi.
Sınırda izin bekleyen gocmenler, yiyeceklerinin ve paralarının tukendiğini belirterek ABD'ye geciş izni verilmesini istiyor. Ote yandan son yıllarda şiddet ve yoksulluktan kacarak Meksika'ya gelen gocmenlerin sayısı da arttı. Ulkede gectiğimiz yıl başta Haitililer ve Honduraslılar olmak uzere sığınma başvurusunda bulunanların sayısında yuzde 87 oranında artış yaşandı.