Dunya Bankası, bugun aralarında Turkiye ’nin de olduğu gelişmekte olan ulkelerde ozel sektorun artan borclarıyla ilgili onemli uyarılarda bulundu. Borcların salgın doneminde cok yukseldiğini, gereken adımların atılmaması durumunda nesiller boyu suren kuresel bir reaksiyonun tetiklenebileceğini belirten Dunya Bankası, Turkiye icinse ayrı bir parantez actı.
Dunya Bankası tarafından yapılan acıklamada Turkiye ’deki krize ayrı olarak yer verildi. Acıklamada, ulkenin notunun kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından BB-‘ye duşurulduğu hatırlatıldı ve bu durumun Turkiye icin olumsuz sonuclar doğurabileceğini bildirdi. Acıklama, bankanın başekonomisti Carmen Reinhart tarafından yapıldı.
[h=2]“Ozel sektor borclarında şeffaflığa ihtiyac var”[/h]
Reinhart, Turkiye ’nin kredi notunun duşurulmesine değinerek ulkenin birkac yıldır krizde olduğunu hatırlattı ve bu notlandırmanın Turkiye icin ‘sonucları ’ olabileceğini soyledi. Takipteki kredilerin payının pandemi başlangıcında korkulan seviyenin altında kaldığını, fakat hoşgorulu politikaların ve gevşetilmiş standartlarının sorunlu kredileri gizleyebileceğini belirtti. Reinhart, ozel sektor borcları konusunda daha cok şeffaflığa ihtiyac olduğunu vurguladı.
[h=2]Dunya capında kucuk ve orta olcekli işletmeler, 6 ay icinde borc odemelerinin gerisinde kalabilir:[/h] Reinhart, pandemi kaynaklı 2020 durgunluğunun kuresel borcta gorulmemiş bir artışa yol actığını, bu nedenle 51 ulkenin kredi notunun duşurulduğunu ifade etti. Ayrıca anketlerden cıkan carpıcı sonucları da paylaştı. Anketlere gore gelişmekte olan ulkelerdeki kucuk ve orta olcekli işletmelerin %46 ’sı, 6 ay icinde borc odemelerinin gerisinde kalabilir. Bazı ulkelerde bu sayı neredeyse 2 kat daha fazla.
[h=2]Ozel sektorun borcu kamu borcuna donuşebilir:[/h] Dunya Bankası Başkanı David Malpass ise ozel sektordeki borcun doğurabileceği bir sonucu paylaştı. Borcların yayılma etkilerinin riskleri olduğunu belirten Malpass, ozel borcun gecmişteki bircok krizde olduğu gibi birden kamu borcuna donuşebileceği uyarısında bulundu.