Turkiye ’nin en fazla kestanesinin uretildiği Aydın ’da, kestane calıştayı yapıldı. Aydın Valisi Huseyin Aksoy, il genelinde 7 bin 800 dekarlık alanda kestane uretildiğini ifade ederek Nazilli ’nin en cok kestane uretimi yapılan ilce olduğunu belirtti. Vali Aksoy, Aydın ’ın kestane istatistiklerini acıkladı. Aydın ’ın 25 bin tonluk uretim ile ulke genelinde birinci sırada olduğunu ifade eden Vali Aksoy, “2020 verilerine gore dunya kestane uretiminin yaklaşık olarak 2 milyon 232 bin ton olduğunu biliyoruz. Bu uretimin yuzde 75 ’i Cin ’de gercekleşiyor. Ozellikle ulkemiz dunyada 76 bin tonluk uretimi ile dorduncu sırada yer almaktadır. Aydın da bu anlamda onemli kestane uretim merkezlerinden birisi ve 25 bin 506 ton kestane uretimi ile yuzde 34 ’luk bir uretimle Aydın ili birinci sırada yer almaktadır. İl geneline baktığımızda ise Aydın ’da 12 ilcemizde 7 bin 800 dekarlık bir alanda, 5 bin ureticimiz kestaneyle ilgilenmektedir.
Ozellikle ilcelerimizde de Nazilli, uretim alanı itibariyle 3 bin 220 hektarlık alan ve uretim miktarıyla da 11 bin 450 ton ile birinci sırada yer almaktadır.” dedi. Aydın ’da 3 ayrı kestane ceşidinin uretildiğini ifade eden Vali Aksoy; “Aydın ’da kestane uretimi yapılan alanlara baktığımızda, uretim yapılan alanların yuzde 38 ’inde organik tarım yapılan alanlardan oluştuğunu ifade edebiliriz. Bircok tur ile birlikte Aydın Adnan Menderes Universitesi Ziraat Fakultesi tarafından calışmaları tamamlanan 3 ayrı ceşidiyle de ilimizde farklı uretimler de gercekleştirilmektedir. Kestanenin sadece uretim değil, uretimin de otesinde işlenerek farklı katma değerler oluşturularak ilimiz ve ulke ekonomisine farklı katkılar sunması da bizim beklentilerimiz arasında yer alıyor. İlimizde bizim verilerimize gore 22 boylama ve paketleme tesisimiz, mamul urun ureten de 2 tesisimiz bulunmaktadır. 2021 yılında da ilimizden 3 bin 317 ton ihracat gercekleştirilmiştir.” dedi.