Fecr-i Ati şairlerinden, "Odalar" şairi Tahsin Nahit ile Şefika Hanım'ın oz, Falih Rıfkı Atay ’ın uvey kızı olan Urgan, 1 Mayıs 1915'te İstanbul'da dunyaya geldi. Kendi yaşamını "Bir Dinozorun Anıları" adlı eserinde kaleme alan yazar, tum ailesinin İstanbullu olduğunu belirterek, "Anneannem de babaannem de Cerkez. Nufus kağıdımda 1331 yani 1915 yazılı. Cunku ana tarafının serveti bittikten sonra, tarihi Cağaloğlu Hamamında baba tarafından kalan kucuk hisseyi satabilmem icin ispatı-ruşt etmem, yani aslında 17 yaşındayken, 18 yaşında gorunmem gerektiğinden, bir yaş buyutulmuştum. Mayısın ilk yarısında doğduğum kesindi. Ama hangi ayın hangi gunu dunyaya geldiğimiz nufusumuza yazılmazdı eskiden. Annem Şefika, doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu bilmediğim bir hesaplar yaptı ve gunumuzun takvimine gore 14 Mayıs'ta doğduğuma karar verdi. Ne var ki, nufus cuzdanım yenilenirken bana yardım eden solcu bir genc arkadaş, bunun hoşuma gideceğini tahmin ettiğinden, doğum gunumu 1 Mayıs olarak kaydettirdi." ifadelerini kullandı. Mina adını veren babası, 2-3 yaşlarındayken vefat eden Urgan, Notre Dame de Sion'da başladığı ortaoğrenimini yatılı oğrenci olarak Arnavutkoy Kız Kolejinde tamamladı, ardından İstanbul Universitesi (İU) Edebiyat Fakultesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bolumunu bitirdi. VE SİYASET... Urgan, İngiliz edebiyatı dalında doktora yapmak icin gittiği Fransa ’da, 1939'da başlayan İkinci Dunya Savaşı'nın ilk aylarında gizli Polonya Komunist Partisi uyesi arkadaşlarına yardım etti. Urgan, savaş nedeniyle 1940'ta Turkiye'ye geri donerek, doktora oğrenimini İstanbul ’da tamamladı. Usta edebiyatcı, 1941'de kurulan İU İngiliz Dili ve Edebiyatı Bolumunde asistan olarak başladığı gorevini 1947'de docent, 1960'ta ise profesor olarak surdurdu. Urgan, 1977'de emekli olana kadar İU'deki oğretim uyeliğine devam etti. Oğretim uyesiyken ceviriler yapmaya başlayan yazar, uzmanlık alanındaki eserleri emekli olduktan sonra yayımladı. Kendisini edebiyat dunyası ve kamuoyuna tanıtan kitapları ise anıları oldu. Mustafa Kemal Ataturk, Halide Edip Adıvar, Nazım Hikmet, Falih Rıfkı Atay, Abidin Dino, Neyzen Tevfik, Sait Faik Abasıyanık ve Necip Fazıl Kısakurek'in de aralarında bulunduğu cok sayıda unlu isim Urgan'ın anılarında yer aldı. Urgan, ilk cildi 1986'da 5. ve son cildi 1993'te kitap raflarındaki yerini alan "İngiliz Edebiyatı Tarihi" adlı calışmanın yanı sıra, Thomas More, Shakespeare, Virginia Woolf ustune incelemeler yaptı. "Edebiyatta Utopya Kavramı ve Thomas More" kitabını 1984'te okuyucuyla buluşturan yazarın, 1995'te Virginia Woolf, 1997'de D. H. Lawrence İncelemesi adlı kitapları yayınlandı. Mina Urgan, 1998'de "Bir Dinozor'un Anıları" ile 1999'da "Bir Dinozorun Gezileri" adlı kitapları okuyucuyla buluşturdu. Usta edebiyatcının, 80 yılı aşan yaşamındaki anılarını ve gezilerini kaleme doktuğu her iki eser de okuyucunun yoğun ilgisiyle karşılaşarak, cok satanlar arasında yer aldı. Tiyatrocu Cahit Irgat ile evliliğinden Mustafa Irgat ve Zeynep Irgat adını verdiği iki cocuğu bulunan Urgan,15 Haziran 2000'de 85 yaşındayken hayata veda etti. Yazarın anısına her yıl, İU İngiliz Dili ve Edebiyatı tarafından "Mîna Urgan Oyku Yarışması" odulu veriliyor. İnceleme: Shakespeare ve Hamlet (1984), Edebiyatta Utopya Kavramı ve Thomas More (1984), İngiliz Edebiyatı Tarihi (5 cilt, 1986-1993), Virginia Woolf (1995), D.H. Lawrence (1997) Anı: Bir Dinozorun Anıları (1998), Bir Dinozorun Gezileri (1999), Elizabeth Cağı Tiyatrosunda Soytarılar, Sir Thomas More ve Shakespeare (2 cilt). Ceviri: "Tom Jones: Sokakta Bulunmuş Bir Cocuğun Hikayesi", "Otuz Yaşındaki Kadın", "Arthur ’un Olumu", "Troilos ile Kressida" (S. Eyuboğlu ile), "Ses Sese Karşı", "Utopia" (ortak ceviri), "Moby Dick" (S. Eyuboğlu ile), "Uygarlık" (ortak ceviri), Sineklerin Tanrısı", "Forsyte Efsanesi", "Yıkılış", "Yalınayak Sokrates"