Turkiye ’de artan hayat pahalılığın yansımalarından biri olan elektrik bedelleri halkın cebini zorlamaya devam ediyor. Sade vatandaştan esnafına kadar herkes elektrik faturalarına fazlasıyla tepkili hatta oyle ki gectiğimiz gunlerde bu gundeme 'unluler' de dahil olmuş, Twitter'da konu hakkında pek cok paylaşım yapılmıştı. Gundemin tepki toplaması sonrası acıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'yapılabilecek tum indirimleri yaptıklarını' acıklamıştı.
Tum bu tepkilerin hedefi coğunlukla elektrik dağıtım şirketleri oluyor. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), devam eden eleştiriler ve gundem hakkında bir acıklamada bulundu. Hedef gosterilmeyi anlayışla karşıladıklarını ancak durumun halkın sandığı gibi olmadığını belirttiği acıklamada ELDER, faturaları yukseltenlerin dağıtım şirketleri olmadığını vurguladı.
[h=2]‘Elektrik faturalarını elektrik dağıtım şirketleri yukseltmiyor ’[/h]
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), yaptığı acıklama ile elektrik zamlarının ardından halk tarafından hedef gosterilen elektrik şirketlerinin sucsuz olduğunu belirtti. Konuya dair acıklamasında ELDER, elektrik dağıtım şirketlerinin faturaları kasıtlı olarak yukseltmediğini, elektrik uretim maliyetlerinin artmış olmasından faturaların yukseldiğini aktardı.
ELDER tarafından ''Elektrik Dağıtım sektorunde faaliyet gosteren 21 Elektrik Dağıtım Şirketinin tamamını temsil eden catı kuruluş olarak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla detaylı bir acıklama yapmayı arzu ettik'' mesajı ile yapılan acıklamanın tamamı ise şoyle:
Ocak ayında maliyetlerin artmasındaki en buyuk etken elektrik uretim maliyetlerinin ciddi şekilde yukselmiş olmasıdır. Gectiğimiz donemde ulkemizde yaşanan kuraklık sebebiyle, elektrik uretimi icerisinde en yuksek paya sahip olan hidroelektrik santrallerinden sağlanan elektrik miktarı duşmuştur. Bu durum, elektrik uretiminde, ithal kaynaklar olan doğal gaz ve komurun payını artırmıştır. Enerji maliyetlerindeki yukselişin en buyuk sebebi ithal edilen, uluslararası fiyatlara ve Dovize endeksli doğal gaz ve komur alım maliyetlerindeki ciddi artışlardır. Son 1 yıl icinde doğal gaz fiyatları 10 kata kadar, ithal komur fiyatları ise 5 kata kadar doviz bazında artış gostermiştir. Elektrik uretim kaynaklarındaki bu maliyet artışı, fatura bedellerinin de yukselmesine neden olmuştur.
Acıklamanın devamında ELDER, elektrik faturalarına karşı halkın verdiği tepkiyi anlayışla karşıladıklarını ve yaşadıkları zorlukları elektrik dağıtım şirketlerinin de yaşadığını ifade ediyor. ELDER, acıklama yapılmasının sebebini sosyal medya başta olmak uzere bircok platformda yapılan iftiralar olduğunu belirtiyor.