Kahvaltı sofralarının vazgecilmezi olan pastırma ve sucuk davası giderek hararetleniyor. Pastırma ve sucuk hangi ilindir kavgası Kayseri ve Afyonkarahisar arasında cekişmeye neden olurken, bu davaya bir katılım da Kastamonu'dan geldi. Kastamonulu pastırma ve sucu ureticileri, en guzel ve lezzetli urunleri kendilerinin yaptığını iddia ediyor. Kastamonu ’da pastırma ve sucuk uretimi yapan Ayberk Karaosmanoğlu, “Son gunlerde haberlerden duyduğumuza gore Kayseri ile Afyonkarahisar pastırma ve sucuk konusunda karşı karşıya gelmişler. Ama Kastamonu olmadan bu tartışma da olmaz.
Kastamonu Pastırması Turkiye ’de en lezzetli ve doğal yapılan pastırmadır. Diğer illerimizde pastırma ve sucuk doğal yapılmıyor. Biz, 4 kuşaktır dedelerimizden gelen lezzeti tamamen gunumuzde de doğal olarak uretip pastırma ve sucuğumuzu yapmaktayız. Bizim pastırma olarak kullandığımız etler Kastamonu ’nun Ilgaz Dağlarında yetişen hayvanlarımızdan uretiliyor. Hayvanlarımızın en değerli yerleri olan sırt, antrikot, bonfile gibi kaliteli ve seckin yerlerinden kullanıp uretim yapıyoruz. Biz, bunları 70-80 gun gibi doğal ortamlarında bırakarak uretimini yapıyoruz. Bu doğal olduğunun bir gostergesidir.
80 gun boyunca 4-5 kilogram ağırlığında pastırma cıkacak diye Turkiye ’nin hicbir ilinde diğer pastırmacılar ozenmez ve de uğraşmazlar. Diğer iller fabrikasyonla uretim yapmayı tercih ediyorlar. Biz ise Kastamonu pastırmasını acık alanlarda guneş ve ruzgarda doğal olarak kurutup uretimini yapıyoruz. Pastırma ve sucuğumuzda hicbir kimyasal madde bulunmaz. Dana eti ozenle tuzlanır, tuzlandıktan sonra acık alanda kurutulmaya bırakılır. Kuruyan pastırmalarımız ozenle hazırladığımız cemen ile ustleri cemenlenir ve dukkana getirilerek muşterilerimize satışa sunulur. Bu doğal uretim iddia ediyoruz Turkiye ’nin hicbir yerinde yoktur. Tek doğal ve lezzetli pastırma Kastamonu ’da uretilmektedir” dedi. Kastamonu ’da pastırma ve sucuğun seri uretimini yapmadıklarını soyleyen Ayberk Karaosmanoğlu, “Cok fazla uretmiyoruz. Bizim pastırmamız hicbir markette, şarkuteri de ya da zincir marketlerde bulunmaz. Biz, Kastamonu ’da bulunan işyerlerimizden tum Turkiye ’ye ozenle paketleyerek kargo ile gonderiyoruz. Bizim pastırmalarımız hicbir yerde bulunmadığı gibi biz direk vatandaşın damak lezzetine uygun en lezzetli pastırmayı yapmaktayız” şeklinde konuştu. 1923 yılından bu tarafa 4 kuşaktır pastırma ve sucuk uretimi yaptıklarına işaret eden Fatih Karaosmanoğlu ise, “Ben ise 42 yıldır pastırma uretimi yapıyorum. Biz tamamen doğal uretim yapıyoruz, doğal ortamda ruzgar ve guneş ile kurutuyoruz. Hayvanlarımız Ilgaz Dağında yaylada beslediğimiz hayvanlardan yapıyoruz. Pastırmamızı doğal uretim ve burada kendimizin beslediği yayladaki hayvanlardan seri uretim yapmadan 60-70 gun bekleyerek bir pastırmanın oluşumunu, bu şekilde Kastamonu pastırmamızı uretiyoruz. Toptan bizden de talep oluyor ama biz veremeyiz zaten cunku biz doğal ortamda 60-70 gun bekleyerek pastırma uretiyoruz. Biz, kendi muşterilerimize yetişecek şekilde lezzetli pastırmalarımızı kargo ile gonderiyoruz” şeklinde konuştu. Kastamonu sucuğunu da pastırma gibi doğal ortamda 35-40 gun kadar acık alanda ruzgar ve guneşin altında kuruttuklarına dikkat ceken Fatih Karaosmanoğlu, “Kastamonu sucuğunun da ozelliği kesmiş olduğumuz hayvanlarımızın pastırma yaptığımız etlerden yani sırt, kaburga bolumunden yapıyoruz. Bunlarında icerisine Taşkopru sarımsağı başta olmak uzere ceşitli en guzel baharatları kullanıyoruz ve sucuğumuzun da bir ozelliği kesinlikle doğal ortamda ruzgar ve guneşin altında kendi başına kurumasıdır. Bir sucuğumuz 35-40 gun kadar acık alanda ruzgara karşı bekletiyoruz ve sucuğumuzu uretiyoruz. 2 kilogram etten 1 kilo 250 gram kadar kurumuş sucuk elde ediliyor. Bunu da tamamen doğal ortamda elde ediyoruz” ifadelerini kullandı. Kastamonu pastırmasını ve sucuğunu severek tukettiklerini anlatan Rıza Kepenek de, şoyle konuştu: “Kastamonu Pastırmasının zaten meşhur olduğunu biliyoruz. Ailecek tuketiyoruz, cokta beğeniyoruz. Diğer pastırmalardan farklı, sucuğunda ozelliği farklı. Severek hem pastırmayı hem de sucuğu yiyoruz. Herkese tavsiye ediyorum. Diğer illerin pastırmasından değil ama sucuklarından yedim. Ama Kastamonu sucuğunun tadını alamadım. Cunku Kastamonu sucuğu yuzde 100 dana etinden yapılıyor.
Doğal olarak kurutulup yapıldığı icin bunu da kendimiz biliyoruz. Bu yuzden Kastamonu ’nun sucuğunu tercih ediyoruz, cocuklarımıza da bu şekilde yedirmeye calışıyoruz. Ne Kayseri, ne Afyonkarahisar; Kastamonu pastırma ve sucukta tek gecerli lezzet. Zaten bunu onlarda biliyor ama kabul edemiyorlar. Herkese Kastamonu ’nun hem pastırmasını hem de sucuğunu tavsiye ediyorum.”