Antalya'da hava sıcaklıkları duşunce azalan uretim nedenli fiyat artışları yaşanmıştı. Antalya'da yukselen sıcaklık nedeni ile uretim hasarları yaşanmadı ve uretim artınca patlıcan 20 liradan 14 liraya, kabak 25 liradan 17 liraya kadar indi, dolmalık biber 13 liraya kadar duşuşe gecti. Hal esnafı yuzde 7'lik KDV indiriminin de tuketiciye olumlu yansıyacağını belirtti. Turkiye ’nin en onemli ortu altı uretim ussu Antalya ’da 1,5 aydır suren soğuk ve yağışı hava yerini guneşli gunlere bıraktı. Soğuk hava sureci ise en fazla sebze uretimi yapan ciftciyi etkiledi. Bu surecte ciftci hem gunlerce don nobeti tuttu hem de soğuk hava nedeniyle uretimi neredeyse durma noktasına geldi. Seralardan cıkan urunun azalması Antalya ’da Toptancı Halini de vurdu. Urun azlığıyla birlikte fiyatlarda ciddi yukselme yaşandı. Kentte havaların ısınmasıyla birlikte seralardaki ozellikle domates, salatalık, patlıcan, kabak, biber ceşitlerinin uretiminde artış başladı. Halde de hareketliliğin yaşandığı goruldu. Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, ureticilerin yaklaşık 1,5 ay seralarında don riskine karşı ısıtma yaptıklarını belirtti. Bu durumun hem maliyetlerin artmasına hem de urunun az cıkmasına neden olduğunun altını cizen Yılmaz, “Arzda ciddi bir duşuş yaşandı ve fiyatlar yukselme eğilimine girdi. Şu gunlerde havaların ısınmasıyla beraber sebze fiyatlarının hepsinde duşuş bekliyoruz. Domates fiyatını yerinde koruyor ama alt kalitelerinde duşuş oldu.
Salatalık halde 20-25 lira bandını gordu şu an 10 lira seviyesinde. Patlıcan 20 liradan 13-14 liraya, kabak 25 ’den liradan 17 liraya indi, biber ceşitlerinde de fiyatlar duşuş icinde.” diye konuştu. Kışın fiyatların her zaman yuksek seyrettiğini kaydeden Yılmaz, "Gectiğimiz bir ay hava aşırı soğuk gecti ve fiyatlarda da aşırı yukseklikler oldu, bunu kabul ediyoruz. Havalar ısınmaya başladı, fiyatlar her gecen gun duşecektir. Fiyatların artık bu seviyenin uzerine cıkacağını beklemiyoruz. Yavaş yavaş duşme eğiliminde artık.” dedi. Temel gıda urunlerinde KDV'nin yuzde 1'e indirilmesini de değerlendiren Yılmaz, "Bizi etkilemiyor. Biz zaten sebzeyi halde yuzde 1 KDV ile satıyorduk. Ciftci malı ise bundan KDV ’de almıyoruz, KDV ’siz satıyoruz. Tuketicilerimize fiyatlar olumlu yonde yansıyacaktır.” ifadelerine yer verdi. İhracatta en onemli pazarları arasındaki gelimi de değerlendiren Yılmaz, “İnşallah iki ulke arasında savaş cıkmaz. Rusya ’ya da Ukrayna ’ya da mal satıyoruz. Rusya ’ya giden mallarımızın bir kısmı Ukrayna uzerinden gidiyor. Savaş cıkarsa ihracatımızı olumsuz yonde etkileyecektir.” dedi. Finike Komisyoncular Dernek Başkanı İsmail Karataş, sebzenin artması ya da azalmasının temel sebebinin iklim şartları olduğunu belirtti. Aşırı soğuklardan dolayı ciddi bir rekolte kaybı yaşandığını anlatan Karataş, “Arz ve talep dengesine gore fiyatlar yukseldi. Buna yuksek diyemiyoruz cunku bizim de maliyetlerimiz yuksek. Ureticiye bu yuksek fiyattan, bir kazanc kalmadı. Fiyat yuksekti ama bu kez de urun azdı. 17 gunde bir patlıcan hasatı yapıldı. Bir donumde 100-150 kilo rekolte oldu. Bu ısıtma ve diğer giderleri karşılamaz. Uretici o donemde de para kazanamadı. Fiyatlar şu an makul seviyelerde. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ’a teşekkur ediyoruz. Yuzde 7 ’lik KDV ’deki indirim tuketiciye yarayacak. Bu da tuketiciye urunun daha ulaşmasını sağlayacak ama bu noktada sıkı bir denetim yapılması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.