İsvicre ’de halk, hayvan hakları savunucularının gerekli desteği toplamasının ardından hayvanlar uzerinde yapılan deneylerin yasaklanması icin referanduma gitti. Ulkenin devlet yayıncısı İsvicre Radyo ve Televizyonu (SRF) tarafından yapılan sandık cıkış anketine gore, oy verenlerin yuzde 79 ’u referandumda "hayır" oyu vererek, hayvan deneylerini destekledi. Sandık cıkış anketine gore, oy verenlerin yuzde 21 ’i ise soz konusu deneylerin yasaklanması yonunde oy kullandı. Referandumda oyların coğu posta yoluyla kullanılırken, nihai sonucların ilerleyen saatlerde acıklanması bekleniyor.
Halkın bir kısmı hayvanlar uzerindeki deneylerin yasaklanmasının onemli ilac ve aşıların ithalatını engelleyeceğini, bir kısmı ise araştırmacıların ilacları ve kimyasalları test etmek icin hayvanları kullanmadan yeni yontemler geliştirebileceklerini savunuyor. İlac sektorune ev sahipliği yapan ulkede, İlac devleri Roche ve Novartis, yeni ilaclar geliştirmek icin hayvan testlerinin gerekli olduğunu ifade etti. İsvicre ’deki hukumet istatistiklerine gore, 2020 ’de 550 binden fazla hayvan laboratuvar deneylerinde oldu. Deneyler kapsamında 400 bin fare ve sıcan, yaklaşık 4 bin 600 kopek, bin 500 kedi, bin 600 at, cok sayıda primat, inek, domuz, balık ve kuş telef oldu.
Referandum kapsamında halka ayrıca, yerel medyaya mali desteğin artırılıp artırılmaması ve tutun urunlerine ait reklamlarının kısıtlanıp kısıtlanmaması yonunde de karar vermeleri istendi. SRF ’nin sandık cıkış anketine gore, oy verenlerin yuzde 57 ’si tutun reklamlarına yonelik daha fazla kısıtlamanın uygulanmasına “evet” oyu verdi. Tutun reklamlarının kısıtlanması halinde, reklam panolarında, gazetelerde, sinema salonlarında, kulturel etkinliklerde ve cevrimici ortamda tutun reklamları yasaklanacak. Kısıtlamayı destekleyenler, tutun urunlerindeki reklam duzenlemelerinin sıkı olmaması nedeniyle tutun kullanımını engelleme cabalarının sekteye uğradığını duşunuyor. Avrupa ’daki diğer ulkelerle kıyaslandığında tutun urunlerine yonelik reklamlarda sıkı kontroller uygulanmayan İsvicre ’de, televizyon ve radyo dışında, ulusal duzeyde genel olarak yasal. Dunyanın en buyuk tutun firması Philip Morris International da dahil olmak uzere buyuk tutun şirketlerinin genel merkezleri İsvicre ’de yer alırken, soz konusu şirketler reklam duzenlemelerindeki kısıtlamaları engellemek amacıyla uzun suredir lobi yaptığı biliniyor. SRF ’nin anketine gore, hukumet tarafından yerel medyaya verilen mali desteğin yuzde 56 ila yuzde 44 oranında artırılmasına ise oy verenlerin buyuk kısmının “hayır” oyu demesi bekleniyor. Soz konusu yasaya evet denmesi halinde hukumet 151 milyon İsvicre Frangı tutarında bir yardım paketi sağlayarak, yerel gazete ve radyo istasyonuna mali destek sağlayacak. Hukumet, reklam gelirleri son yıllarda buyuk darbe alan ve dijital medyaya gecişte zorlanan medya şirketlerine yardım etmek icin devlet finansmanına ihtiyac olduğunu savunurken, sağ partiler, soz konusu yardım paketi ile kamu parasının boşa harcanacağını ve bunun esas olarak daha buyuk medya gruplarının yararına olacağını one surdu.