Prototip urun ve kalıp uretimi gibi alanlarda karşımıza cıkan 3D yazıcılar, artık son kullanıcı tarafından da sıkca tercih ediliyor. Bu makalemizde “3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabını vereceğiz.
Satın alma oncesinde 3D yazıcıyı ne tur işler icin kullanacağınızı belirlemelisiniz. Piyasada bulunan Fused Deposition Modeling (FDM) ve Stereolitografi (SLA) yazıcı turlerinden birini secerek başlayabilirsiniz.
[h=4]İlk 3D baskılı celik koprunun acılışı yapıldı[/h] [h=2]3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli?[/h] Maliyet, bakım ve hammadde konusunda oldukca avantajlı olan FDM tipi yazıcılar ekstruzyon tekniği ile uretim imkanı sunuyor. Nozzle adı verilen uclar sayesinde filamenti urune donuşturen FDM yazıcılar, kullanılan nozzle tipine gore cıktılarda katman izi oluşturuyor.
Katman izi oluşmadan uretim imkanı sunan SLA yazıcılar ise recine tabakasını ışık ile katılaştırarak urun ortaya cıkarıyor. FDM tipi yazıcılara gore hammade ve bakım maliyeti bakımından oldukca yuksek olan SLA yazıcılar, bust ve model uretiminde tercih ediliyor.
3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun en onemli bolumlerinden bir diğeri ise filament tercihi. FDM tipi yazıcılar ile ABS, PLA, PETG ve TPU filament kullanarak uretim yapabilirsiniz. ABS ve PETG filamentler PLA filamente oranla daha yuksek sıcaklıkla erimesine karşın PLA filamentlerden dayanıklı yapıya sahiptir. Uretmek istediğiniz parcanın hangi sıcaklık aralığında kullanılacağını ve dayanımını goz onunde bulundurmalısınız.
PLA filamentler 190 ile 220 derece arasında ideal uretim sıcaklığına sahiptir. ABS ve PETG filament turleri ise ortalama 230 ile 270 derece arasında kullanılmaktadır. ABS ve PETG filament kullanacak kişilerin bu sıcaklık değerlerine gore 3D yazıcı secimi yapması gerekmektedir. TPU filamentler giyilebilir urun, telefon kılıfı veya model arac lastiği gibi esnek malzeme gereken işlemlerde kullanılmaktadır. TPU filamentler 210 ile 240 derece arasında erime sıcaklığına sahiptir.
3D yazıcı konusunda amator olan kişiler el ile tabla ayarı gorece daha zor olduğu icin otomatik tabla ayarı ozelliğine sahip cihazları tercih edebilir. Tabla boyutları ve table ayarı 3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun kritik noktalarından biridir. Kullanacağınız 3D yazıcının tabla boyutları uretebileceğiniz maksimum urun boyutunu temsil etmektedir.
3 boyutlu baskılarda daha kaliteli sonuclar elde etmek icin cift Z ekseni bulunan yazıcılar tercih edilebilir. Ayrıca sessiz step motor surucu kartına sahip 3D yazıcılar tercih listesinin ust sırasında yer almalıdır.