Son donemde sağlık calışanlarının kotu calışma koşulları ve uğradıkları şiddet ne yazık ki sık sık gundem oluyor. Buyuk bir 'doktor gocu' başlatan bu konu, sosyal medyada da eleştirilerin odağı haline gelmiş durumda. Hatta oyle k, bu goc dunya basınında bile kendine yer buldu. Ayrıca tum bu kotu gidişat sebebiyle son aylarda doktorlar iş bırakma eylemi ve grevler gercekleştirdi.
Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı da bir araya gelerek şiddet gundemine karşı yeni calışmalar başlatacaklarını acıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptıkları goruşmede bu duruma dair neler yapılabileceğini ve cozum onerilerini değerlendirdi. Yapılan değerlendirmelerin onumuzdeki hafta eyleme dokulmesi planlanıyor. Bu eylemlerin arasında doktorlara hÂkim ve savcılara benzer bir şekilde guvence getirilmesi de bulunuyor. Detaylara gelin birlikte goz atalım.
[h=2]Doktora uygulanan şiddet cezası artık paraya cevrilemeyecek[/h]
Yapılan değerlendirilmeler sonucu doktorlara yapılan şiddetin cezasının caydırıcı olması hedefleniyor. Onceki ceza sistemine gore kasten yaralama sucuna 3 yıla kadar ceza verilebiliyordu ancak belirli kriterlere gore bu ceza 6 aya indirilip para cezasına cevrilebiliyordu.
Şimdi planlanan ceza hukmune gore ise verilen cezaların suresi 3 yıldan daha uzun bir sureye cıkacak ve para cezasına cevrilemeyecek. Yani doktora saldıran kişiler kesin olarak hapishaneye gidecek ve cezasını cekecek. Doktora şiddete yonelik davalarda hukum verilmesinin ertelenmemesi icin de bir calışma yurutulecek. Bildiğiniz gibi davalarda hukum ertelenebiliyor ancak doktora şiddet davaları icin bu unsur goz ardı edilebilecek.
Son olarak hÂkim ve savcılara tanınan guvencelerin benzeri bir model doktorlara da getirilecek. Bu kısım şiddet ile pek alakalı değil ancak yine de doktorun hayatını kolaylaştıracak bir olay. Guvence kapsamında uyguladıkları tedavilere karşı doktorlara acılan tazminat davaları artık devlete acılacak ve doktor tazminat odemek zorunda kalmayacak.