24 Aralık 2021 tarihinde evrenin en karanlık sırlarına ışık tutmak adına uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu ’ndan gelen her yeni haberle birlikte heyecan artmaya devam ediyor. Bir aylık yolculuğun ardından 18 gun once gozlem noktasına ulaşan James Webb Uzay Teleskobu, bundan 6 gun oncesinde de ilk yıldız sinyalini tespit etmiş ve bunun henuz sadece bir başlangıc olduğunu bizlere hissettirmişti.
Bu gelişmelerin ardından NASA, Webb ’in cuma gunu bir ‘selfie ’ cektiğini bildirdi. Buna ek olarak teleskobun ilk yıldızını da gorduğu kaydedildi.
[h=2]James Webb Uzay Teleskobu'nun selfie cekmesi, Webb ekibini buyuledi[/h]
NASA daha once yaptığı acıklamalarda teleskobun selfie cekmesinin mumkun olmadığını soylemiş olsa da gorunen o ki teleskop hayranlarını şımartmaya karar vermiş gibi duruyor. Webb ekibinin yalnızca yıldız ışığını kullanarak boyle bir goruntu elde etmenin mumkun olup olmadığından daha once emin olmadığını kaydeden Webb optik teleskop eleman yoneticisi Lee Feinberg, yaptığı acıklamada Webb ’in selfie cekmesine verdikleri tepkinin “Aman Tanrım”olduğunu ifade ediyor.
"Houston'da test ettiğimizde bile, bu konfigurasyondaki ana aynayı aydınlatan yıldız ışığına sahip değildik.” şeklinde aktaran Feinberg, bu durumun ekip icin de yeni bir şey olduğunu ve ekibin gelişme karşısında adeta buyulendiğini de sozlerine ekliyor.
[h=2]Webb, ilk yıldızının da fotoğrafını cekti[/h]
Butun bunların yanında Webb, ilk yıldız goruntulerini de elde etti. Yapılan acıklamada butun bu adımların, bu yaza kadar evrenin tarihinin gizemlerini cozmeye başlayacağına inanılan teleskobun devasa altın aynasını hizalamaya yonelik aylarca suren surecin bir parcası olduğu belirtildi. Ote yandan Webb ’in evrenden Dunya ’ya gonderdiği ilk gorsel, goruntude pek de etkileyici olmasa da insanlık icin geleceğe dair vadettikleri acısından oldukca carpıcı.
Siyah bir arka plan uzerinde 18 bulanık beyaz noktanın olduğu gorselde aslında her bir nokta aynı şeyi gosteriyor: Buyuk Ayı takımyıldızında parlak, izole bir yıldız olan HD84406. Bu fotoğraf, bizler icin aslında oldukca onemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Birincil aynanın 18 ayrı parcası tarafından yakalanan 18 noktanın olduğu gorsel, artık bu altıgen parcaları hizalamak ve odaklamaları icin bilim insanlarına bir temel oluşturuyor.
[h=2]13,5 milyar yıl geriye giderek ilk galaksileri inceleyecek[/h]
Webb tarafından tespit edilen ışık, segmentlerden gecerek teleskobun ucunda bulunan yuvarlak bir nesne olan ikincil aynasına ve ardından da ana goruntuleme cihazı olan Yakın Kızılotesi Kamera (NIRCam) cihazına yansıyor. NIRCam cihazının baş araştırmacısı olan Arizona Universitesi'nden astronomi profesoru Marcia Rieke yaptığı acıklamada, goruntu almanın ve teleskopu hizalamanın ilk adımlarının bu derece iyi ilerlemesi karşısında tum Webb ekibinin mutluluktan adeta kendinden gecmiş olduğunu ifade ediyor.
Webb'in yıldızın tahmin edilen konumu cevresinde farklı konumları işaret etmesiyle 2 Şubat gunu başlayan goruntu yakalama surecinde gelinen nokta, teleskobun nihai hizalanma icin zaten nispeten iyi konumlandırılmış durumda olduğunu da gosteriyor. Yukarıda bahsettiğimiz selfie ’nin de bu surece yardım etmek amacıyla cekildiği belirtiliyor.
Webb ’in Buyuk Patlama ’dan (Big Bang) sonra oluşan ilk nesil galaksilere ulaşmak adına 13,5 milyar yıl geriye gitmek icin yuksek cozunurluklu araclarını kullanmayı kapsayan asıl gorevi ise onumuzdeki yaz aylarında başlayacak. Buna ek olarak Webb; kokenlerini, evrimlerini ve yaşanabilirliklerini tespit etmek amacıyla dış gezegenler olarak bilinen uzak gezegenleri de inceleyecek.