Marşlar coğu zaman belirli bir grubun duşuncelerini ifade eden ve o grup uyelerine heyecan veren şarkılardır. Genel olarak bu tur marşlar, belirli bir amac doğrultusunda yazılır ve bestelenir. Ancak bazı şarkılar kendiliğinden bir marşa donuşebilir. Bella Ciao, Turkcesi ile Cav Bella şarkısı, bu durumun en bilinenin orneği. Aslında bir İtalyan halk şarkısı olmasına rağmen Cav Bella, yıllar icinde anti-faşist hareketin marşına donuşmuştur.
Son olarak Netflix ’te yayınlanan La Casa De Papel dizisinde de duyduğumuz Cav Bella şarkısı, İtalyan işcilerin zorlu calışma hayatını anlattığı bir halk şarkısıyken 2. Dunya Savaşı ile birlikte Hitler ve Mussolini gibi zorba liderlere karşı bir başkaldırı marşına donuştu. Tum dunyayı etkisine alma hikayesi ise bir hayli enteresan. Gelin Cav Bella şarkısının hikayesine ve bugun yaşadığı donuşum yolculuğuna yakından bakalım.

[h=2]Pirinc tarlalarında calışan İtalyan işcilerin şarkısı:[/h] Bella Ciao, Turkcesi ile Cav Bella şarkısının ilk olarak ne zaman ortaya cıktığı bilinmiyor ancak genel olarak, 19. yuzyılın ilk yıllarında İtalya ’da soylendiği duşunuluyor. Pirinc tarlalarındaki işciler sabahın kor saatinde calışmaya başlıyor ve insanlık dışı koşullarda calıştırılıyordu.
Bestesinin ve guftesinin kime ait olduğu bilinmeyen Bella Ciao şarkısı işte tam olarak bu hikayeyi anlatır. Karısını evde bırakarak pirinc tarlasına calışmayan giden bir İtalyan işcinin, evde onun yoluna gozleyen karısına anlattığı bir hikayedir. 'Elveda Guzelim' anlamına gelen Bella Ciao, hem işcilerin zorlu calışma koşullarını hem de sevdayı anlatan bir İtalyan halk şarkısıdır.
[h=2]Cav Bella şarkısı siyasi bir marşa donuşuyor:[/h] 2. Dunya Savaşı ’nın başlamasıyla yayılan korkunc atmosferde Hitler, Mussolini, Franco gibi hem halkını hem de dunyanın diğer halklarını tehdit eden liderlerin ortaya cıkması ile bunlara karşılık olarak anti-faşist hareketler kurulmaya başladı. Faşizmin kurucusu İtalyan Mussolini olduğu icin ilk anti-faşist ayaklanmalar İtalya ’da ortaya cıktı.
Zaten halk tarafından sevilerek soylenen ve işcilerin zor durumunu anlatan İtalyan halk şarkısı Bella Ciao, bu donemde muhalif hareket tarafından bir marşa donuşturuldu. Bu muhalif hareket kapsamında tum anarşistler, komunistler, sosyalistler ve diğer anti-faşist gruplar icin Cav Bella, gercek bir isyan marşına donuştu.
[h=2]Cav Bella şarkısı tum dunyaya yayılıyor:[/h] Yerel bir halk şarkısının, aynı insanlar tarafından bir marşa donuşturulmesi anlaşılır bir durum ancak butun dunyayı etkisi altına alması gercekten hayret verici. Kesin olmamakla birlikte tum dunyanın Cav Bella şarkısı ile tanışması, 1947 yılında gercekleşti.
1947 yılında Prag ’da yapılan Dunya Oğrenci ve Genclik Festivali ’ne dunyanın 71 farklı ulkesinden binlerce kişi katıldı. İtalyan anti-faşist gruplar bu festivalde kendi yorumlarıyla Cav Bella şarkısını marş olarak soylediler. O gunden sonra bir İtalyan halk şarkısı olan Cav Bella sınırları yıkmış ve tum dunyadaki anti-faşist hareketlerin marşı haline gelmiştir.
[h=2]Cav Bella aslında bir musevi halk şarkısı da olabilir:[/h] Bella Ciao ile ilgili pek cok bilgi mevcut ancak şarkının ilk kaydı İtalyan halk şarkıcısı Giovanna Daffini tarafından 1962 yılında yapılmıştır. Biraz geriye gidip de diğer kayıtları incelediğimiz zaman karşımıza 1919 yılında yapılmış bir kayıt cıkıyor ve kaydın İtalya ile yakından uzaktan ilgisi yok.
Dunyada musevilere ozgu, İbranice 'Klezmer' olarak adlandırılan bir enstrumantal muzik turu var. Bu turde yapılmış 1919 tarihli kayda baktığımız zaman gufte olmasa da beste olarak Cav Bella ile birebir aynı bir şarkı cıkıyor karşımıza. Bu nedenle Cav Bella şarkısının kokeni musevi olabilir ancak kesin bir şey soylemek zor.
[h=2]Turkce Cav Bella yorumları:[/h] Cav Bella ’nın bilinen ilk Turkce yorumu 1980 yılında protest muzik grubu Grup Yorum tarafından yapılmıştır. Grup Yorum versiyonu, şarkının yaygın siyasi iceriğine uygun olarak Turkceleştirilmiştir. Sonraki yıllarda Mehmet Taneri tarafından seslendirilen 'Sen Sen Sen' isimli bir versiyon vardır ancak bu şarkıda yalnızca besteye sadık kalınmış ve gufte, bir aşk şarkısına donuşturulmuştur.
Şarkının Grup Kızılırmak tarafından yapılan siyasi bir versiyonu, Grup Vitamin tarafından yapılan bir parodi versiyonu, Anadolu Genclik Derneği tarafından yapılan bir milli goruş versiyonu ve Galatasaray Taraftar Albumu'nde 'Destanlar Yazan' ismiyle bir taraftar marşı versiyonu bulunmaktadır.
[h=2]Cav Bella ne demek?[/h] Evet, Cav Bella bir anti-faşist marşı ve doğal olarak pek de sevimli gozukmuyor. Ancak yuzyıldan uzun suredir tum dunyaya yayılmış boyle bir besteye karşı onyargılı davranmak da doğru değil. Dini ezgiler dışında kac şarkı dunyanın her noktasında tanınır hale gelmiştir?
Dileyen inancına gore gufteyi ozelleştirebilir ancak beste, artık tum insanlığın ortak malıdır. Ne zaman bir Cav Bella duysak insan olduğumuzu hatırlarız. Sozleri bize uyuyorsa ne ala, uymuyorsa da yalnızca guzel bir şarkı dinlemiş oluruz. Yani Cav Bella aslında bir noktada kavgayı bırak, muziğe kulak ver demektir.