Ulkemizde donemin en buyuk sorunlarından birisi olan beyin gocu, ne yazık ki kotuleşen ekonomik koşullar ve uzun suredir karşılık bulmayan bazı talepler nedeniyle giderek artmaya devam ediyor. Nitelikli eleman gucunun azalmasına yol acan beyin gocunun en yoğun gorulduğu sektorlerden biriyse sağlık sektoru.
Ulkemizde sağlık personeline yonelik uygulanan hasta şiddeti, personelin calışma koşulları ve iş yuku, emeğinin karşılığını almadığını duşunmesi ve gunumuz ekonomisi, ozellikle Turk sağlık personelinin yurt dışına goc etmesine neden oluyor. Bu durum, son gunlerde dunya capında en buyuk basın kuruluşları tarafından da konu alındı. Peki yabancı medya, bu durumu nasıl yayımladı?
[h=2]The New York Times: Hızla yukselen enflasyonun son kaybı: Turkiye ’nin doktorları ayrılıyor[/h]
Carlotta Gall tarafından kaleme alınan yazı, Turkiye ’de doktorluk mesleğine yonelik saygının kaybı, ekonomik gidişat ve doktorlara yonelik yapılan şiddetten bahsediyor. Yazıda son 10 yılda 4.000, yalnızca son 1 yılda ise 1.400 ’den fazla doktorun ulkeden ayrıldığı belirtiliyor. Yazı, 7 Şubat tarihinde yayımlandı.
[h=2]Xinhua: Hasta şiddeti, duşuk ucret, uzun calışma saatleri, Turkiye'nin sağlık calışanlarını yıldırıyor[/h]
Cin ’in resmi haber ajansı Xinhua tarafından kaleme alınan bu yazı, doktorların uzun zamandır şikÂyetci olduğu sorunlara dikkat cekiyor. Yazı, 12 Ocak tarihinde yayımlandı.
[h=2]Middle East Eye: Turk doktorlar, COVID ve parasal sorunları ısırdığı icin giderek artan bir şekilde yurtdışında gorev arıyor[/h]
Middle East Eye ’ın kaleme aldığı bu yazı da başlığından anlaşılabileceği gibi aynı sorunlara vurgu yapıyor. Yazı, 27 Aralık 2021 ’de yayımlandı.
[h=2]Daha once Turkiye'den yurt dışına gocen genclerle goruşmuş, sorunlarını onların ağzından dile getirmiştik:[/h] Ayrıca Turkiye'ye beyin gocu yapan İranlı genc muhendislerle de konuşmuştuk: